| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
b0nz0
Pridružen/-a: Sob Nov 2021 11:13 Prispevkov: 7 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Ned Nov 21, 2021 21:52 Naslov sporočila: Notranja izolacija zvočniških ohišji |
|
|
Pozdravljeni,
pred kratkimi sem se lotil izdelave novih ohišji za starejše zvočnike od Electro Voice (SP8C). Škatle so izdelane, sedaj pa me zanima kakšen material predlagate za notranjo izolacijo, ter predvsem kje nabaviti?
Tudi prejšnja ohišja so bila DIY, vendar so pa več ko 30ih letih zgledala precej slabo, zato sem se odločil za izdelavo novih.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11 Prispevkov: 2523 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Ned Nov 21, 2021 23:15 Naslov sporočila: |
|
|
Običajno polifil.
Jaz sem nazadnje kupil poceni povštre. Lahko pa kupiš polnilo v šiviljskih trgovinah.
Kamena volna ali steklena vlakna so tudi možnost, ampak neprijetna. Nekateri dajejo ovčjo volno.
Če gre za zaprto škatlo, samo na rahlo zapolniš celo škatlo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07 Prispevkov: 1975 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Nov 22, 2021 02:51 Naslov sporočila: |
|
|
| Jaz dam črn filc 1cm iz Mengša, ga nalepim, fine tuning pa mali povštri iz Yska. Original je steklena volna, ki mi ni všeč. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ducar

Pridružen/-a: Sob Apr 2012 13:13 Prispevkov: 628 Kraj: Ardro
|
Objavljeno: Pon Nov 22, 2021 07:49 Naslov sporočila: |
|
|
Najprej polepi notranje stene z bitumenskimi ploščami ( dobiš pri firmah, ki se bavijo z avtoakustiko ( radio Vili naprimer )). Od tu dalje pa kot pravita predhodnika. _________________ Canta e Cammina / Lusso, Calma e Volutta |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

|
Objavljeno: Pon Nov 22, 2021 09:00 Naslov sporočila: |
|
|
Tukaj lahko prebereš nekaj na to temo: http://www.troelsgravesen.dk/cabinet-damping.htm
Če gre za zaprto škatlo, jaz ne bi preveč kompliciral, ker jo lahko celo zapolniš, kar je zelo učinkovito.
Bitumen bo sedaj verjetno težko prilepiti. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LBaudio
Pridružen/-a: Ned Jan 2010 10:25 Prispevkov: 908 Kraj: Ljubljana, SLOVENIJA
|
Objavljeno: Pon Nov 22, 2021 10:16 Naslov sporočila: |
|
|
definitivno bitumenske ali podobne dampirne plosce, se prej kaksna ojacitev na stranicah skatle postavljena nesimetricno, ce je kompresija potem je pametno celo notranjost zatesnit najprej s poliestersko smolo/silikonskim kitom ali podobno. KAr pa se tice volne ali kaksnega drugega polnila pa je potrebno testirat kaksna kolicina je primena.....se stvari kar konkretno spreminjajo. _________________ For Fast Moving Concerts
Custom Aeroports
Custom car audio installs
2 X WR setter dBDrag street B - 2005 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
|
Objavljeno: Pon Nov 22, 2021 11:25 Naslov sporočila: |
|
|
| Original ni notri nič, le v U obliko vložen tervol, leva-zadnja-desna planka. Glede na tvoj najcenejši izbrani material (iverka), poskušaj ugotoviti potrebno količino dampiranja. Zdaj se jemlje MDF material in nadomestiš bitumen zaradi teže in inertnosti. Visokošolci za zvočnike so delali dvojne iverke in vmes mivka. Pa to je potem težko, da moraš z rudeljnom okoli vozit. SP8C paše k hornu T35 in to je razkurjeno dobro, zelo glasno so sposobni igrat. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

|
Objavljeno: Pon Nov 22, 2021 11:36 Naslov sporočila: |
|
|
Bitumen bi sicer tudi malo zmanjšal volumen.
Vsekakor je dobro prej z silikonom po robovih notri zapreti reže. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
|
Objavljeno: Pon Nov 22, 2021 12:24 Naslov sporočila: |
|
|
| Bitumen je za volumen nepomemben, je 4mm debeline. Je pa neprijetno to z ledlampo gor limat. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

|
Objavljeno: Pon Nov 22, 2021 13:16 Naslov sporočila: |
|
|
Odvisno od velikosti škatle, lahko je že 4 mm veliko (tukaj verjetno ne).
@joztom Ti to zapečeš gor?
Meni se ne zdi vredno truda in denarja v tem primeru, ampak če bitumen leži v garaži in je volja, ga daš, da doda malo teže.
Ne bi rad da se prestraši, kako zakomplicirano je.
Sam se odločiš koliko boš kompliciral. Med malo in veliko ni tako velike razlike kot nič in malo. Če notri zmečeš stare nogavice, bo bolje kot v večini poceni zvočnikov.
Sem prepričan da to ne cilja na pretiran "High-End". Drugače bi bilo potrebno začeti od začetka. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
|
Objavljeno: Pon Nov 22, 2021 13:45 Naslov sporočila: |
|
|
| Jaz dam filc iz Mengša (izjemno poceni so odpadki na kilo), lepim ga s pištolo za silikon in lepilom v kartuši za obloge 1-2-3 Patex ali Bison ali UHU. V obravnavem primeru ima možakar enega zelo hudih basovcev, seveda če ima še horn zraven, kretnice načrti se dobijo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

|
Objavljeno: Pon Nov 22, 2021 14:18 Naslov sporočila: |
|
|
| joztom je napisal/a: | | Je pa neprijetno to z ledlampo gor limat. |
Tole mi ni jasno kaj si mislil. Zato sem vprašal če zapečeš gor. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ducar

Pridružen/-a: Sob Apr 2012 13:13 Prispevkov: 628 Kraj: Ardro
|
Objavljeno: Pon Nov 22, 2021 14:21 Naslov sporočila: |
|
|
Saj ne vem, ampak za točno tole škatlo iz najcenejše iverice brez bitumenskih plošč pač ne bo vredu. Razen če te za to "boli organ".
Bitumenske plošče, tudi tiste samolepljive se lepijo z lepilom za gumo ali linolej. Samolepljiva lahko čez čas odstopi. Nobenih brennerjev in nanosov vroče smole se ne uporablja. _________________ Canta e Cammina / Lusso, Calma e Volutta |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
b0nz0
Pridružen/-a: Sob Nov 2021 11:13 Prispevkov: 7 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Pon Nov 22, 2021 20:29 Naslov sporočila: |
|
|
Najprej hvala vsem za odgovore. Res nisem pričakoval toliko odgovorov v tako kratkem času. Bom preštudiral, ter vas obveščal kako napredujem.
Na škatle gledam kot na neko "učno" verzijo. Moti me že to, da nisem našel nikogar, ki bi mi jih polepil s furnirjem, ter tako ne pašejo najbolj v dnevno. Upam, da se čimveč naučim, ter čez čas izdelam še kakšno bol pro varianto.
Zvočnike (skupaj z hornom in kretnicam) je še pred mojim štetjem nabavil oče, ohišja so bila izdelana prav tako iz poceni iverke, za izolacijo pa steklena volna. Na netu sem našel original navodila od proizvajalca, po katerih sem izdelal škatle, za izolacijo pa predlagajo da polepiš zgornjo, eno stransko in zadnjo stran z od eden do dva inča debelo stekleno volno ali drugim absorcijskim materialom.
Zvočniki so res top, ter menim da imam pri izdelavi ohišja še precej rezerve za izboljšavo zvoka. Spodaj pripenjam sliko enega seta (edini poseg na basih je bil menjava kapice pri Žagarju, ker smo jo otroci poškodovali s prsti, kar mi je danes precej žal).
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
|
Objavljeno: Pon Nov 22, 2021 20:54 Naslov sporočila: |
|
|
Material je točno pravi. Lahko barvaš kište z vodno barvo in valjčkom, kot sem jaz. Notri je filc iz Mengša 1cm debeline in nekaj original tervola.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|