| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Ubuh
Pridružen/-a: Ned Nov 2013 13:47 Prispevkov: 12 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Feb 26, 2017 10:11 Naslov sporočila: Mnenja in nasvet pri nakupu gramofona(Thorens, Linn,...) |
|
|
Pozdravljeni!
Sem na točki, ko si ogledujem gramofone v rangu nekje do 1000-1200eur.
Navdušen sem nad estetiko in slovesom kvalitete klasičnih gramofonov in znamk kot so Thorens, Garrard, Linn,... Trenutno sem opazil nekaj zanimivih oglasov po raznih spletnih naslovih in sicer me zanima vaše mnenje ter razmišljanja/nasvet glede naslednjih modelov:
- Linn Axis
- Thorens TD 125Mk2
- Lenco75
Sicer sem uspel razbrati, da veljajo za gramofonsko referenco tega obdobja Thorens TD 124, Garrard 301, Linn LP12,... a so cene nekoliko previsoke.
Kaj bi mi svetovali oz. kako bi izbrali vi? Kako pa je z novimi/novejšimi gramofoni v tem cenovnem rangu?
Hvala za odgovore,
U. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6217 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Tor Feb 28, 2017 16:46 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj je pravzaprav vprašanje?
Navdušujejo te stari gramofoni. Ok. Izberi vintage.
Sprašuješ kako je s sodobnimi gramofoni. Še bolj ok, se dobro prodajajo.
Ne da se razbrati ali je želja po starini ali po zvoku. Ali pa bi rad izvedel če so stari boljši od novih - kar definitivno so, če jih ne preplačaš.
Torej nekoč top Thorens cenovno proti entry level komurkoli ima svoje adute.
Če pa teče primerjava staro-novo, potem je potrebno iti na isti nivo. Recimo stari Stabi- novi Stabi; stari Linn LP12 - novi Linn LP12. Novo je definitivno boljše.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sicer pa - a nisi pred časom spraševal kako popraviti gramofon - tangencialni Revox? Ti je uspelo zrihtat?
No, tudi sam si izkusil kako izgleda vintage, ki ne dela.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kaj bi jaz izbral?
Osebno imam gramofon lastne izdelave (vertikalac).
Če bi izbiral vintage, bi se odločil za prvega Stabija od Kuzme in bi mu obvezno dodal zunanje Kuzma elektronsko napajanje motorja (skupaj ca 1.200€).
V rangu novega pa Rega RP3 z doplačilom za silikonski jermen in zunanji napajalec motorja. Alternativa bi bil Pioneer PLX1000, če bi bilo samo 700€ na voljo.
Za sicer višji znesek mi je pa všeč tudi medeninasti Stabi, tudi ta z motorsko kontrolo.
Potem sledi pauza, ker so pravi preskoki šele z bistveno več denarja. Skok na Pear Audio, recimo. Ali novi Technics SL1200 GAE. Od te točke naprej pa noben ne rabi več nasveta, že sam ve kaj išče.
V bistvu enkrat ko probaš, se elektronski kontroli motorja ne odrečeš več.
Pa še nekaj je odprto - katere ročice in glavice in phono predojačevalec. Igra vedno celota. Če rečeš imam ta-pa-ta gramofon, si povedal niti pol zgodbe - ki je lahko dobra ali pa razočaranje. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
submat50
Pridružen/-a: Tor Nov 2009 18:05 Prispevkov: 613 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 28, 2017 17:47 Naslov sporočila: |
|
|
Malo ven iz teme. Kje bi pri nas dobil silikonski jermen za Rego.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
GoldProf
Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15 Prispevkov: 592
|
Objavljeno: Tor Feb 28, 2017 18:00 Naslov sporočila: |
|
|
| submat50 je napisal/a: | Malo ven iz teme. Kje bi pri nas dobil silikonski jermen za Rego.
lp |
Povprašaj na Vrhniko, g. Dušana, zastopnika Rege, rad pomaga.
Naslov: dusan.lah@eis.si
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3191 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Tor Feb 28, 2017 21:36 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Mašinca v "malih oglasih" Roksan Xerxes
Drugače pa glede na to @ambasador, da si "majstore" malo več "domišlija"...
"Ima mnogo toga" od "jurčka" naprej ORIGIN , SOTA, CLEARAUDIO, MICHELL in še kaj bi se našlo, vse igra zelo dobro , ne da so vedno dve tri firme na "paleti", je treba širit obzorje  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Sre Mar 01, 2017 08:52 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: | LP
Mašinca v "malih oglasih" Roksan Xerxes
Drugače pa glede na to @ambasador, da si "majstore" malo več "domišlija"...
"Ima mnogo toga" od "jurčka" naprej ORIGIN , SOTA, CLEARAUDIO, MICHELL in še kaj bi se našlo, vse igra zelo dobro , ne da so vedno dve tri firme na "paleti", je treba širit obzorje  |
Imma, imma, mnogo toga...
novice: http://hifipig.com/tag/turntables-2/
Odgovarjal sem na vprašanje kaj bi zase izbral. Nasveta ne morem podati, ker je premalo definiral vprašanje. Po eni strani ga fascinira starinsko oblikovanje, po drugi bi nekaj dobrega - sprašuje po novih modelih itd. Skratka zmeda.
ps: morda še pojasnilo: s prvimi Stabiji smo veliko eksperimentirali. Prijatelju sem že pred 30 leti predlagal izdelavo/ zamenjavo tekstolitnega ležaja za izvedbo v stilu Well Tempered šalčke. V praksi se je potem pokazalo, da ga je ta poteza dvignila na bistveno višji nivo. Takega imam rad. Kot sem razumel Kuzmo, je nekaj podobnega, le z bronza ''wankel'' pušo, izvedel na kasnejših modelih, verjetno še vedno to uporablja. Gre za to, da je šalčka ležaja v stiku z osovino na natančno določenih točkah (5 točk - dve zgoraj, dve spodaj na nasprotni strani osovine in seveda kroglica na dnu).
Tako izvedbo ležaja ima sedaj tudi novi Oracle Delphi (sicer s sedmimi točkami, pri čemer je jasno, da sloni na petih točkah in sta dve dodatni zato, da se krožnik ne zvrača). _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tom33
Pridružen/-a: Ned Maj 2009 21:26 Prispevkov: 68 Kraj: KAMNIK
|
Objavljeno: Čet Mar 02, 2017 09:50 Naslov sporočila: |
|
|

Nazadnje urejal/a tom33 Pet Mar 03, 2017 09:03; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 041644562 |
|
 |
Ubuh
Pridružen/-a: Ned Nov 2013 13:47 Prispevkov: 12 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 03, 2017 08:56 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala zaenkrat vsem za odgovore!
Predvsem Ambasadorju za konkretne nasvete. Po tednu dni brskanja in pravzaprav šele prvega zaresnega spoznavanja s svetom gramofonov, sem si nekako ustvaril približno ilustracijo tega, kaj pomeni Vintage(čeprav sam ne maram tega izraza) in moderna gramofonska produkcija. Moram reči, da sem sedaj kvečjemu še bolj zaljubljen v te naprave in se kar malo bojim, da ne bi stvari z leti prerasle v še večjo skrajnost, ki bi mejila na kakšen 'fetiš' Nekaterih firm, kot mi jih je predstavil Ajka sploh nisem poznal, ugotovil pa sem tudi da imate verjetno prav, ko pravite da se resne stvari začno dogajati v rangu nad 5k. Ne vem in ne morem soditi...
Sicer pa je moj trenutni sklep takšen, da me še vedno bistveno bolj privlačijo starejši gramofoni(čeprav so nekateri novi gramofoni fantastični in bojda tudi za spodoben denar dobiš zelo veliko). Vmes sem izvedel, da je pravzaprav kolega lastnik Garrarda 301 in po pogovoru z njim sem se odločil, da bom šel tudi sam v tej smeri ter počasi sestavil svojo 'mašinco'. Zavedam se dejstva, da to morda pomeni več stroškov na dolgi rok(obnova, nova ročka, glava,...), a pogled na TD 124Mk II ali kakšnega Garrarda se mi je pač zabetoniral kot pojem estetike in me spominja na svojo prvo Tosco, ki mi jo je oče podaril skupaj z Beatli in Pink Floydi, ko sem bil star 10let. Čustva in muzika pa morajo z roko v roki, mar ne?
Še enkrat hvala in uživam tudi, ko berem razne teme na forumu: preprosto neverjetno je koliko znanja imate nekateri!! Všeč mi je ta predanost!
Lep dan še naprej,
U.
p.s. Svojega Revoxa B790 sem vmes zaupal mojstru Milošu iz Ljubljane, ki mi ga je priporočil član audio-kontakta in je takoj vedel za kakšno težavo gre. Bojda se pri teh tangencialcih kvarijo neki kondenzatorji,... Skratka, naslednji teden ga grem iskat! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pet Mar 03, 2017 09:32 Naslov sporočila: |
|
|
@ubuh:
če greš po poti starih legend - imaš cele forume posvečene določenim gramofonom. Tam izveš kako se to obnavlja, kje se kaj dobi od materialov, obdelav itd.
Imaš dve poti: kupiti obnovljeno, kar stane - ali kupiti v bolj slabem stanju in iti samostojno v obnovo.
Sploh modeli s pogonom preko koleščka delujejo optimalno samo če so zrihtani u nulo. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nek_do

Pridružen/-a: Čet Okt 2009 21:22 Prispevkov: 2280 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 03, 2017 10:15 Naslov sporočila: |
|
|
 _________________ Lep je dan |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pet Mar 03, 2017 12:41 Naslov sporočila: |
|
|
Swiit lavi'n Đi-zus, pa res.
Ma kaj rabi ta števec, že tako sem star  _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NCC2000
Pridružen/-a: Čet Sep 2012 12:28 Prispevkov: 591 Kraj: Slovenia
|
Objavljeno: Pet Mar 03, 2017 12:56 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | Swiit lavi'n Đi-zus, pa res.
Ma kaj rabi ta števec, že tako sem star  |
Hmm... digitalija pomljajuje ...
čestitke in vse najboljše za naprej ...  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pet Mar 03, 2017 13:25 Naslov sporočila: |
|
|
| NCC2000 je napisal/a: | | ambasador je napisal/a: | Swiit lavi'n Đi-zus, pa res.
Ma kaj rabi ta števec, že tako sem star  |
Hmm... digitalija pomljajuje ...
čestitke in vse najboljše za naprej ...  |
Hvala.
Vsi mi pravijo da izgledam mlajši. Morda bom začel navajati da zato, ker poslušam analogno  _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nek_do

Pridružen/-a: Čet Okt 2009 21:22 Prispevkov: 2280 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 03, 2017 13:42 Naslov sporočila: |
|
|
Ja še na sosednjem forumu so tako "prijazno zaskrbljeni" za zdravje nas veteranov.
 _________________ Lep je dan |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ducar

Pridružen/-a: Sob Apr 2012 13:13 Prispevkov: 628 Kraj: Ardro
|
Objavljeno: Pet Mar 03, 2017 15:46 Naslov sporočila: |
|
|
Mah, tam oni, naćeloma se o drugih molći, da ne poveš o sebi preveć. _________________ Canta e Cammina / Lusso, Calma e Volutta |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|