Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Pioneer SA-510 in PC

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
suzukipower

Pridružen/-a: Ned Jan 2017 18:06
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 10, 2017 13:32    Naslov sporočila: Pioneer SA-510 in PC Odgovori s citatom

Lep pozdrav!
Imam eno vprašanje glede povezave pioneer SA-510 amp-a na 3.5mm jack na matični plošči od PC-ja. Povezal sem z 3.5mm-to-RCA stereo kablom in zadeva igra odlično.

Vprašanje je pa sledeče, glede na to da imam nula znanja glede hi-fi opreme. Amp je star že 37 let in me zanima če je takšna stvar še vedno kompatibilna s PC matično ploščo in 3,5mm priključkom, ker je bil PC kar drag ne bi rad "skuril" tega porta na matični. Je mogoče, da bi takšna povezava kakorkoli škodovala matični plošči na PC-ju? Dodal sem sliko specifikacij tega amp-a. Povezano mam pa na TAPE 2 port. Vem, da je vprašanje mogoče zelo neumno samo, ker se ne spoznam ne bi rad imel posledično skurjene čisto nove matične plošče ali poškodovane ker zadeva ni bila poceni Laughing Embarassed . In če mi lahko kdo prosim razloži kako taka povezava deluje in da ne "potegne" preveč elektrike skozi 3.5mm jack.
Laughing

Hvala za odgovore! Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lix

Pridružen/-a: Ned Jan 2016 3:17
Kraj: Med Koprom in Trstom

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 10, 2017 14:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljen suzukipower,

ta ojačevalnik je narejen še v časih, ko aparature niso bile z Rohs-om tempirane na samouničenje. Bi pa vseeno predlagal, da ga odpreš in spihaš s kompresorjem, ob tem pa še pregledaš, če je kak košček očrnel ali pa napihnjen. Revež bi zaradi svoje starosti rabil kar lepo obnovitev kondenzatorjev.
Malo popazi da ne pretiravaš z volumnom na računalniku. Mini jack na PCju je namenjen tudi priklopu slušalk in to je ponavadi malo več, kot so input standardi na tastarih ojačevalnikih. Jaz moje že dolgo tudi tako priklapljam in so še vsi celi, a vendar. Če ti direktni priklop ne brenči, je v redu, jaz raje priklopim linijske transformatorje vmes. Probaj tudi obrniti vtikač na PCju ali ojačevalniku, se zna zvočna slika stabilizirati na eni ali drugi poziciji.
Matična plošča ni v nevarnosti, ona pošilja in ničesar ne dobiva nazaj. Skoraj ničesar, če boš ojačevalnik priklopil na kako drugo malo bolj oddaljeno vtičnico, se ti zna zgoditi da se kak elektronček pripelje po ozemljitvi. Rešitev so prej omenjeni transformatorji.
Vsi linijski vhodi v ojačevalnik (AUX, TAPE, TUNER...) so ekvivalentni saj se po preklopniku združijo v en vhod. Nikar priklapljati v PHONO vhod, ker bo zasmrdelo.
Uživaj v flacih.

lix
Nazaj na vrh
suzukipower

Pridružen/-a: Ned Jan 2017 18:06
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 10, 2017 14:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lep pozdrav!
Super hvala za res super odgovor! Amp sem odprl in začuda v njem ni skoraj nič praha, malo sem spihal ampak res praha skoraj ni bilo. V njem zgleda še vse kot novo, nič očrnelega ali napihnjenih kondenzatorjev, vse varovalke so cele. Amp se veliko ni uporabljal in je že od samega začetka doma. Uporabljal se je le malo za poslušanje radia in vinilk ampak nič posebej pretiranega. Za svoja leta mislim da se drži odlično in ima kristalno čist zvok na PC-ju skupaj z original pioneer zvočniki enake starosti Razz . Torej je vse vredu na priklop TAPE 2 in na računalniku okrog 80% volume, saj je zvok kristalno čist. Je vseeno mogoče dobro kupiti linijski tranformator in katerega? Zvočnika bi si tudi rad ustrezno razporedil po sobi in me zanima kateri kabel zanje vzeti?

Spodaj prilagam 2 sliki stanja notranjosti. In zanima me še zakaj ene varovalke pri napisu 240V ni samo pri 220V vrjetno je to tovarniško že tako? Very Happy

Nazaj na vrh
lix

Pridružen/-a: Ned Jan 2016 3:17
Kraj: Med Koprom in Trstom

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 10, 2017 15:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Super!
Varovalka je tovarniško tako, ker smo včasih imeli 220V napeljavo.
Jaz ponavadi povsod pretaknem na 240V, ker smo uradno na 230V, doma večkrat zmerim tudi preko 240. Nič ne škodi, malo manj napetost gre po vezju, kar je velikokrat dobro, ker so nekateri elementi ponekod deklarirani z zelo majhno rezervo v plus od originalno deklariranih napetosti, pri splošnem povišanju standarda so te elementi danes v delovanju z višjimi napetostmi, kot je bilo nekoč zamišljeno. V servis manualu je potrebno pogledati ali je samo prestavitev varovalke v sosednje ležišče dovolj, ali pa je potrebno še kak kabel preciniti.
Transformatorje enostavno obožujem. V profesionalnih povezavah velikokrat rešijo probleme in upam priseči, da izboljšajo zvok. Vsekakor pa je nujna uporaba visokokvalitetnih elementov, ki so novi precej dragi. Trenutno na mojem izhodu iz PCja visita Sowtherja (pravzaprav sta v zelo lepi škatlici).
Volume na 80% ali max ni neke razlike, pa tudi najbolj pametno ne. Predstavljaj si, da pride do kake napake na PCju, tudi če se samo mini jack iztakne, bi znalo počit iz ojačevalnika s precejšnjo jakostjo in lahko odpihne kak zvočnik. Probano deluje, mi je utrgalo pletenice na wooferjih ko so membrane hotele v orbito. Raje najdi eno pravo razmerje dobrega zvoka na softwerju in dovolj nizko odprtega gumba na ojačevalniku. Poskusi na polovici in višaj z miško.
Kabli za zvočnike so pri meni povsem drugačne zasnove kot v navadi. Raje nebi o tem.
Pozicijo zvočnikov pa je treba najti glede na sobo in namen. Če jih potrebuješ v nearfieldu, ko si z nosom na jutubu je ena reč, ko si v mraku na kavču pa povsem druga. Je cela reč okoli teh postavitev, ogromno napisano v drugih temah in svetlobah.
Lepo bi bilo vedeti katere zvočnike imaš. Imam prijatelja ki je novejše angleške zelo zvenečega imena nesel v delavnico in raje posluša 40 let stare Pioneerje. Tudi tam, ne - predvsem tam, predlagam nove kondenzatorje. Že v originalu niso bili kaj prida. Z majhnim vložkom lahko bistveno bolje zaigrajo.

lix
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu