| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
klement
Pridružen/-a: Pon Okt 2009 15:15 Prispevkov: 75 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Pet Dec 16, 2016 13:53 Naslov sporočila: Obstojnost digitalnega "avdio" zapisa |
|
|
| Ko perfektno urediš ogromno glasbeno knjižnico in marsikateri album (tako ali drugače) komaj uspeš dobiti, se potem vprašaš ali bo "kvaliteta" zapisa čez 10 let enaka kot je sedaj. Še mlajši smo se radi poigravali in, iz »nepomembnih« avdio CD-jev s škarjami luščili metalno folijo/podatke in se čudili, kako CD playerji (sicer ob malo slabši kvaliteti zvoka) še vedno normalno špilajo, pa čeprav iz njih pobereš lep kup podatkov. Ko sem prebral tale starejši članek revije Monitor sem se vprašal ali bo z našimi "glasbenimi zapisi" na raznih NAS-ih, računalnikih ipd. enako. Podatki se bodo počasi izgubljali, kvaliteta zvoka se bo »po milimetrih« zmanjševala in čez npr. 10 let bomo avdiofili nevede (če karikiram) kot »Schumacherji v poljskem fiatu«. Je v tej tezi kaj resničnega ali se ni za bat? Morda kaj zmanjšuje to izgubo skoz leta, kopiranje iz levega v desni disk in obratno :- ) ? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mihamusic
Pridružen/-a: Sre Feb 2015 20:17 Prispevkov: 161 Kraj: Trzin
|
Objavljeno: Pet Dec 16, 2016 17:47 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen:
Do okvare na trdem disku seveda lahko pride.
So pa trdi diski prvenstveno namenjeni shranjevanju podatkov, kjer NE SME manjkati ali biti spremenjen niti en bit, kaj šele bajt.
Za kontrolo zapisa je uporabljenih mnogo tehnologij - na nivoju diska CRC in podobno.
Če je del okvarjen sistem javi napako - in ne prenese "malo okvarjenih podatkov"
Na nivoju NAS sistemov imaš lahko večje število diskov (redundantnih), na primer RAID 1 (dve enaki kopiji podatkov na dveh diskih) ali RAID 5 - podatki "razpršeni na nekaj diskih, dodatni disk, pa ima t.i. paritetno informacijo - v primeru okvare diska, vstaviš novega in sistem iz preostalih rekreira novo kopijo podatkov, i.t.n.
S tega stališča se ti za kvaliteto posnetkov ni treba bati.
Drugo poglavje so pa seveda varnostne kopije (backup) in arhivske kopije (archive).
Napreč, če ti odletijo vsi diski, požar, poplava, kraja itd - kje imaš potem zapise ?
Backup se ponavadi dela na prenosni disk (ki pa je ponavadi v istem prostoru,...) Prav tako, če na računalniku zbrišeš komad (in ne uporabljaš posebnega backup SW, ampak samo kipiraš občasno, se nova glasbena knjižnica lepo kopira na backup disk BREZ izbrisanega komada,... In potem se čez 2 meseca spomiš, da bi ga imel,... prepozno.
Zato je, če želiš biti res "na varnem", potrebno delati arhivske kopije, ki se ponavadi nikoli (ali pa čez veliko let, brišejo (prepisujejo). Shranjene fizično na drugi lokaciji - na primer v službi
Sicer je pa še vedno najzaneslivejši in trajnejši medij za zapis podatkov trak (presenetljivo - bolj kot CD !).
Upam, da kaj pomaga,...
LP : MM |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
klement
Pridružen/-a: Pon Okt 2009 15:15 Prispevkov: 75 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Pet Dec 16, 2016 21:42 Naslov sporočila: |
|
|
samo, da ne prihaja skozi čas do premika (izgube) magnetnih "delcev" s podatki kot pravijo v omenjenem članku
sicer pa imam na NAS-u naštiman RAID 1 in redno delam kopije vsega na zunanji disk (ki mi je pred časom že rešil - pol leta - ripanja, downloadanja in tagnja. V Audirvani sem namreč kliknil empty recycle bin in v primeru podatkov na "sheard folders" ni več povratka) |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Tma
Pridružen/-a: Pet Nov 2010 3:06 Prispevkov: 635 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Sob Dec 17, 2016 17:08 Naslov sporočila: |
|
|
| klement je napisal/a: | | samo, da ne prihaja skozi čas do premika (izgube) magnetnih "delcev" s podatki kot pravijo v omenjenem članku) |
Če je disk nepriključen do tega vsekakor pride - v nasprotnem primeru pa ne.
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Vinylfreak86
Pridružen/-a: Pon Okt 2013 21:57 Prispevkov: 298 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Pon Dec 19, 2016 23:46 Naslov sporočila: |
|
|
Ne razumem ljudi, ki so obsedeni z varovanjem digitalnih kopij zvoka. Zame so bile to vedno smeti, ki sem jih zavrgel ob prvi priliki. Mp3 je tko ali tko, pa originalne CDje tudi. Zame štejejo le vinilke, s tistimi pa seveda delam perfekcionistično, brez dopuščanja napak. Če bi imel denar bi si omislil še magnetofon, ampak zaenkrat to ni mogoče. _________________ Vinyl forever!!! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jernejx
Pridružen/-a: Ned Apr 2012 22:42 Prispevkov: 343 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Pon Dec 19, 2016 23:57 Naslov sporočila: |
|
|
Ljudje smo si različni in vsak ima svoje mnenje, tudi pri avtomobilih eni gledajo na pospeške, drugi na udobje.
Meni osebno je zelo všeč, da si komad dejansko zavrtiš, ko uporabiš gramofon. A čar hitro izgine, ker je potrebno skozi vstajati, čistiti ploščo, poslušati poleg zvoka še prasketanje in še kakšne druge zvoke in potem me to spet mine.
Dobra digitalija ni samo dobra je primerljiva z marsikaterim gramofonskim sistemom, poleg vsega pa je še zelo "komot", lepo s tablico v roki na kavču pa gasa.
Meni je digitalija všeč, ljudje smo smo si različni... _________________ Lp
Jernej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6226 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Tor Dec 20, 2016 09:18 Naslov sporočila: |
|
|
| Vinylfreak86 je napisal/a: | | Ne razumem ljudi, ki so obsedeni z varovanjem digitalnih kopij zvoka... . |
Če bi to bilo vse kar imaš, bi te še kako skrbelo.
Leta zbiranja in da ti ... puff... vse degradira. Še jokal bi se.
Mene bi danes še bolj kot to skrbelo ali niso fajli skorumpirani, polni jitterja - kupljeni že degradirani.
----------------------------------------------------------------------------------------
Pred nekaj leti sem zasledil novico, da je Samsung proti koncu razvoja mega spominskega čipa, ki bi trodimenzinalno zapisoval v kristalno strukturo enega minerala ali stekla. To so pa razvijali ravno zaradi obetov trajnosti zapisa, imunosti na magnetne šoke, ionizirajoča sevanja, kozmične žarke in kaj vem še..
http://money.cnn.com/2016/02/17/technology/5d-data-storage-memory-crystals/
Evo, sem skočil na net pogledat...in najdem da je to Univerza v Southamptonu. Pišouka, grem brskat nazaj, imam v memoriji da je bil tudi Samsung. Res moj spomin ni na kristalni osnovi, hehe
http://www.nature.com/news/2009/090925/full/news.2009.951.html
Uff, sem si prav oddahnil najti vsaj to.
Amnezy International, ki me vabi, me nič kaj ne mika Hušš, pejte proč.. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|