| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Marcel
Pridružen/-a: Pon Maj 2016 7:52 Prispevkov: 29 Kraj: Gorenja vas
|
Objavljeno: Tor Jun 14, 2016 07:49 Naslov sporočila: |
|
|
Živjo,
hvala za odgovor, potem vseeno nisem toliko brcnil v temo :=)
1. Kar se tiče induktorjev - to je že v planu ja, da jih pritrdim z vročim lepilom in vezicami, glede postavitve manjšega me pa zanima še, če bi bilo tudi v redu, da ostane na poziciji kot je, samo da ga obrnem pokončno?
2. 0,15 ohmski upor zaporedno z 0,15 ohmsko dušilko je mišljen za visokotonce, tule je potem zgodba verjetno drugačna, kot če bi bil pri wooferjih?
LP |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 031870008 |
|
 |
Fantocci
Pridružen/-a: Sre Okt 2009 10:42 Prispevkov: 11
|
Objavljeno: Tor Jun 14, 2016 08:43 Naslov sporočila: |
|
|
To si verjetno videl:
Jaz bi postavil tuljavi v položaj 6 (tamalo bi zasukal). |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Marcel
|
Objavljeno: Tor Jun 14, 2016 10:24 Naslov sporočila: |
|
|
Živjo,
ok, bom postavil v položaj 6, bo najlažje izvedljivo.
Ven bom dal tudi 0.15 ohmski upor, je potem še kaj, kar bi bilo za popraviti?
lp Marko |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
lix

Pridružen/-a: Ned Jan 2016 3:17 Prispevkov: 542 Kraj: Med Koprom in Trstom
|
Objavljeno: Tor Jun 14, 2016 11:01 Naslov sporočila: |
|
|
Bo v redu tako.
Kot sem že omenil, jaz bi se losal spojev z vmesnimi členi in vse zacinil direktno.
Naj na koncu, ko zaigra, ne obvelja mišljenje, da je res že konec dela. Predvsem je važno da prav zaigra tebi, v tvojem prostoru, s tvojo opremo. Če bojo velika odstopanja takoj na začetku, bo potrebna kakšna takojšnja predelava. Če zadovoljivo zaigra, pa pusti kak teden, da stvari "omedijo". Ponavadi se še po kakem mesecu igranja ponovno poštimajo kretnice, spremeni ali doda dušenje visokotoncev in podobno. Važno je, da se zvok približa referenci, ki jo imaš med ušesi. Dobro je na koncu izdelek primerjati s kakim drugim dobrozvenečim zvočnikom.
lix |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Marcel
|
Objavljeno: Tor Jun 14, 2016 11:58 Naslov sporočila: |
|
|
Ok, bom zrihtal pa se slišimo, ko zadeva zaigra.
Načeloma bi že na začetku moralo biti blizu optimalnega,
ker so njihovi načrti kar pohvaljeni od drugih samograditeljev. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Marcel
|
Objavljeno: Čet Jun 16, 2016 08:05 Naslov sporočila: |
|
|
Juhej, prvi DIY zvočniki so včeraj zaigrali. Prijetno presenečen nad visokimi in srednjimi toni, za dober bas mi pa manjka boljši ojačevalnik, ampak tudi to pride. Vse skupaj sem potem še odmaknil od sten, bo pa potrebno še nekaj experimentiranje glede pozicij, potem se lotim še stojal in furniranja.
Kje lahko dobim črne spax vijake??
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci
|
Objavljeno: Čet Jun 16, 2016 08:12 Naslov sporočila: |
|
|
http://vijaki.si/
Ta mi je tudi že manjše količine zrihtal (ni izključno veleprodaja), dobiš tudi kakšne specialne vijake, ki jih drugje ni.
Lepo izgleda, glede zvoka pa itak moraš še počakati, da se uigra. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Marcel
|
Objavljeno: Pet Jun 17, 2016 08:53 Naslov sporočila: |
|
|
Živjo,
ima kdo kakšen predlog, kako se je najbolje lotiti lepljenja furnirja na že končane škatle? Verjetno je najbolje vzeti par mm večje konce furnirja, jih nalepiti in potem porezkati odvečen material stran? Kakšno lepilo uporabiti? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nek_do

Pridružen/-a: Čet Okt 2009 21:22 Prispevkov: 2282 Kraj: Ljubljana
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Marcel
|
Objavljeno: Pet Jun 17, 2016 13:41 Naslov sporočila: |
|
|
Še druga stvar - zaradi konfiguracije prostora se mi preveč odbija zvok od desne stene kljub experimentiranju s postavitvami - bi to lahko rešil z oblogo stene - bass trap? Berem, in je za začetek priporočljiva postavitev v kotu, kot tole npr:
http://cdn.muziker.com/media/a501/image/file/2/0062/bFbV.n25_audiotec.jpg |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
GoldProf
Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15 Prispevkov: 603
|
Objavljeno: Pet Jun 17, 2016 14:11 Naslov sporočila: |
|
|
Žal, ti to kaj dosti ne bo pomagalo. Zvočnike imaš postavljene preveč blizu stenam, ne samo bočno, tudi zadaj. Na zadnji strani imaš BR odprtino, vsaj 50cm jih je potrebno odmakniti od zadnje in stranske stene. Očitno, da je vse preveč stojnih valov in namesto basa slišiš bobnenje. Poizkusi malo eksperimentirati z odmiki od stene na primernih stojalih.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Marcel
|
Objavljeno: Pet Jun 17, 2016 14:25 Naslov sporočila: |
|
|
| Odmaknjeni so že, sem napisal zgoraj nekje, le preblizu desne stene je desni :=) |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi
Pridružen/-a: Sob Maj 2009 1:55 Prispevkov: 238 Kraj: črna
|
Objavljeno: Pet Jun 17, 2016 17:54 Naslov sporočila: |
|
|
Če ti to sesuje zvočno sliko, potem malo pomaga, če steno, kjer se zvok odbija, oblečeš (obesiš gor) z debelejšo preprogo ali tapiserijo.
To bo zmanjšalo odboj visokih frekvenc, ne pa basa. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci
|
Objavljeno: Pet Jun 17, 2016 22:17 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko poskusiš tudi to: še ob drugo stran postavi podobno ploskev (recimo omaro). Bo vsaj simetrična napaka.
Testiraš lahko s kakšnim večjim kartonom, ki ga nekako podpreš. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
lix

Pridružen/-a: Ned Jan 2016 3:17 Prispevkov: 542 Kraj: Med Koprom in Trstom
|
Objavljeno: Sob Jun 18, 2016 01:01 Naslov sporočila: |
|
|
Odnesi zvočnike na dvorišče, travnik, drugi prostor. Postavi na neka stojala, lahko provizorična, da bo visokotonec na višini ušesa, ko sediš. Ugotovi najprej kako ti igrajo zvočniki, šele nato boš ugotovil kako se ti akustika meša v osnovno informacijo. Če nimaš dvorišča pa jih postavi v sredino zdajšnjega prostora. Lahko da je napačno polnilo v zvočniku, premalo ali pa ga je preveč. Vztrajati na vnaprej določeni postavitvi je nesmisel, ker je ta postavitev zelo neprimerna. Najprej ugotovi kaj si naredil, nato poskusi to umestiti v prostor, ki si si ga zamislil.
lix |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|