Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

MQA kodirani CD-ji
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32
Kraj: POSAVEC

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 26, 2024 15:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LightBit je napisal/a:
ambasador je napisal/a:
Pa se vprašam, čemu papirnate debate o formatih, če v praksi ne delujejo.

Saj se ravno ti ukvarjaš z formati. Meni je CD (44.1kHz/16-bit PCM) popolnoma dovolj. Večina posnetkov itak ne doseže tega kar omogoča CD. MQA-CD je pa slabši od CD že na papirju, v praksi nima šans da bi bil boljši saj je tudi izbira zelo omejena.

Se čisto strinjam. Odličen DAC in odličen player in odličen posnetek. Meni dovolj !
Tale CD box iz presnetih vinilov(pri Kuzmi) z minimalnim analognim masteringom na mojem sistemu špila boljše kot vinilke. Posneto na
192/48 ali 96/48 (za ljubitelje HIRES) Smile
Dva meseca matranja z ročnim odstranjevanjem pokov ...

https://www.klopotec.si/klopotecglasba/cd_neighboursbox
twom

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 21:47
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 26, 2024 17:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JAZZZ je napisal/a:
CD box iz presnetih vinilov(pri Kuzmi) z minimalnim analognim masteringom na mojem sistemu špila boljše kot vinilke.
Posnetek ne more igrati bolje od originala! Pika.

Razen če (imamo besedo če) je pri predvajanju originala en ali več šibkih členov. Pa pustimo ob strani koliko taka sistema staneta.

Sem pa seved mnenja, da bo isti master na primerljivem sistemu, posnet na CD igral bolje ali vsaj enako dobro kot posnet na vinil

p.s. če bi ta signal s plate pri Kuzmi na vhodu v ADC ali česarkoli pripeljal na ojačevalec, in na ta isti ojačevalev pripeljal ta isti signal v ADC in potem pretvoril nazaj v analognega in pripeljal na ta isti ojačevalec, bi moral biti originalni signal vsaj tako dober kot posnetek. Sicer je s sistemom nekaj narobe. Tudi če se spusti DAC sekcija in gre signal direktno v digitalni amp.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Right-Fi

Pridružen/-a: Pet Avg 2019 15:32

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 26, 2024 19:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

twom je napisal/a:
JAZZZ je napisal/a:
CD box iz presnetih vinilov(pri Kuzmi) z minimalnim analognim masteringom na mojem sistemu špila boljše kot vinilke.

Saj ni napisal, da je posnetek boljši od originala. Snemal je pri Kuzmi (original), primerjal pa isti LP na Jazzz-ovem sistemu. Torej sta v primerjavi CD-LP najmanj drug gramofon in phono-pre, kot pri snemanju. Vsaj tako jaz razumem.
Nazaj na vrh
twom

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 21:47

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 26, 2024 19:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Right-Fi je napisal/a:
Saj ni napisal, da je posnetek boljši od originala. Snemal je pri Kuzmi (original), primerjal pa isti LP na Jazzz-ovem sistemu. Torej sta v primerjavi CD-LP najmanj drug gramofon in phono-pre, kot pri snemanju. Vsaj tako jaz razumem.
Se pravi ima pri sebi zanič gramofon, al pa vsaj odjemno dozo in ali gramofonsko stopnjo.

In... ok... kaj ima to zveze z zeljem in bananami?
Nazaj na vrh
ducar

Pridružen/-a: Sob Apr 2012 13:13
Kraj: Ardro

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 27, 2024 09:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

twom je napisal/a:
Right-Fi je napisal/a:
Se pravi ima pri sebi zanič gramofon, al pa vsaj odjemno dozo in ali gramofonsko stopnjo.

In... ok... kaj ima to zveze z zeljem in bananami?

Mah, a ne veš? Napravili bodo kisle banane in v čebru tlačili zelje, da postane sladko. Čas je na njihovi strani.
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 27, 2024 10:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

twom je napisal/a:
JAZZZ je napisal/a:

Oh, seveda lahko. Posebej v digitalnem svetu se dogajajo čudni pojavi.

Sem že v preteklosti opisoval - kolega je rad delal kompilacije na CD in potem to podaril ob priložnostih. Šlo je iz Marantz CD16 na Philips snemalni CD. Kaj se je v tem tandemu dogajalo ne vemo, a te kompilacije so pri predvajanju zvenele bolje od originalnih CD-jev.

Pa sem enega takega nesel na sejem v Ljubljano. Padali so dol, kako je to špilalo.
https://www.amazon.com/Art-Ballad-Mapleshade-Various-Artists/dp/B00000J8AE
Pa so me zaprosili meni neznani ljubljančani, če lahko ta CD presnamejo. Lahko, a danes vrnite, da ga odnesem domov. Kasneje pridejo češ da jim nekaj ni uspelo in da zelo prosijo, če lahko pustim ta teden pri njih, potem mi bodo to vrnili.
Res so vrnili - a ne moj CD. Eno drugo kopijo, ki sem jo zabrisal direkt v smeti, kamor je tudi sodila. Kaj reči, naj uživajo...
----------------------------------
Vsi PCM posnetki imajo pre in post ringing in ta spremlja vse tranziente na posnetkih, izjem ni. MQA oboje reducira za ca 80%. En del tega procesa se opravi na nivoju posnetka (bodisi pri providerju ali na MQA CD plošči), drugi del pa pred konverzijo, pred DAC-om samim. Odprava tega ringinga prinaša naraven zven instrumentov in fokus v 3D sliki. Posebej pre-ringing je škodljiv.

Pa k temu naj spomnim še da kratica A v MQA-ju pomeni authenticated (plava lučka, ne zelena na dekoderju), kar pomeni da je producent te glasbe odobril ta master - s tem se izognemo samovolji 'dilerja' da komprimira dinamiko ali kakorkoli ekvalizira posnetek. Kar je praksa, kateri se ti 'dilerji' očitno nočejo odreči in (verjetno oni sami) vržejo bombo kako to ne valja. Folk pa je itak kot ena ovca.

To dogajanje spremljam pa tudi pozitivne odzive na MQA s strani zlatouhcev v revijah. Zato me je pritegnilo in želim to raziskati - odtod ta tema.
Mi ne gre dol to komprimiranje dinamike ki spremeni glasbo v njivo kamilic, monotne njanjere, niti podtalna nervoza posnetkov posebej preko strimanja.
Vam drugim pa obilo užitkov v tem, kaj naj rečem.

Nazadnje urejal/a ambasador Pet Dec 27, 2024 11:05; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
longplay

Pridružen/-a: Sob Sep 2011 7:53
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 27, 2024 10:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ti boš z to matematiko, fiziko, gumiramiko diplomiral. Kupi si že enkrat ta MQA pa priklopi na gramofon pa strimaj v atmos 5.4 prek bluetootha in si daj božji mir. Laughing
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 27, 2024 11:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

longplay je napisal/a:
Ti boš z to matematiko, fiziko, gumiramiko diplomiral. Kupi si že enkrat ta MQA pa priklopi na gramofon pa strimaj v atmos 5.4 prek bluetootha in si daj božji mir. Laughing

To je forum, kjer bi se rad pogovarjal o tem.
Drugače pa, na forumu je drugih tem kolikor hočeš, zakaj bereš ravno to, ki ti gre očitno na živce?
ck

Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 27, 2024 18:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Amby,
Katere note so te naredile takega? Very Happy

Nabavi enkrat že en dober streamer in DAC, potem ene pol leta poslušaj različne digi posnetke, da boš mogoče dojel kako igra digitalni izvor in kaj si pisal na pamet ali preplonkal.

Preveri tudi katere plate so štancal na podlagi DSD "mastra" (v nebo kovana firma) in zakaj noben zlatouhec tega ni pogruntal, dokler se ni pojavil žvižgač iz tiste firme. Pa še napiši zakaj naj bi bile te plate boljše od DSD.
errhec

Pridružen/-a: Sre Avg 2013 7:41
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 27, 2024 22:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

HiBy aplikacija za android in apple sedaj omogoča MQA dekodiranje.

Prav tako podpira še DSF,DFF,ISO,WAV,FLAC,AIFF,M4A,AAC,MP3,OGG.

TUKAJ so se malce razpisali.

Mogoče samo kot infomacija.
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 28, 2024 10:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ck je napisal/a:

...kaj si pisal na pamet ali preplonkal...

Kar sem preplonkal sem tudi navedel vir, razen kadar v nadaljevanju ponavljam že napisano se mi to ne zdi umestno.
Pišem ob predpostavki da je prebrana tudi zgodovina že napisanega v tisti temi. Potem je razvidno katere od trditev opiram na katere na vire.

Menim da se zelo dobro razumemo, tako malo za teater tu pa tam kaj popestrimo, a ne? Kamen spotike je motenje idile - kako je vse po defaultu idealno v digitalnem svetu. Za iti korak naprej od standardnih izbir je dobro prepoznati težave in temu prilagoditi izbiro. Vsaj moj pristop gre v to smer.
Čeprav analogist, sem opremljen za digitalno. Lahko strimam preko MacBooka ali še dveh drugih laptopov ki nabirajo prah - lahko ripam CD-je na njih; imam CD player, sicer poceni a izbran med tistimi ki so šli skozi poslušalnico zadnjih 40 let, 200+ CD-jev. Res pa nisem (še) metal denarja v to, se ne mudi. Chi va piano, va sano e va lontano. Se razume brez prevoda. Laughing Laughing
--------------------------
Nove izdaje LP plošč me ne tangirajo. Občasno resda dobim kakšno v dar a sem itak svojcem zabičal, da če že, potem staro, rabljeno, po možnosti izpred 1970 leta in stereo.
Jasno je, da se vsi stari masterji digitalno obnavljajo. Pri čemer, če se spomnimo zgodbe iz klinike dr.John Diamonda in z njim povezanega Mark Levinsona, je iz psihiatričnega in posledično zdravstvenega vidika škodljiva predvsem PCM modulacija. DSD tukaj ni grdi raček in verjamem da je težko ugotoviti ali je imel prste vmes, sploh če nimaš vintage originala pri roki za primerjavo.
Pa tudi tako, nasplošno, SACD (ki je DSD stream) je nekaj s čim bi takoj živel. Težava je v tem, da večina SACD je narejenih iz PCM masterja. Pa si tam. To je težava 100x bolj kot da je analogni master pretlačen skozi DSD.

Pri površnih avdiofilih so pomembne značke. Naprimer digitalno je vso enako, kar je tako daleč od realnosti da bolj ne more bit.
PCM dopušča vso studijsko manipulacijo s končnim miš-mašem daleč od koherentnih zvokov. DSD ne.
Bwaze

Pridružen/-a: Tor Okt 2011 20:59
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 29, 2024 08:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:

Pri površnih avdiofilih so pomembne značke. Naprimer digitalno je vso enako, kar je tako daleč od realnosti da bolj ne more bit.
PCM dopušča vso studijsko manipulacijo s končnim miš-mašem daleč od koherentnih zvokov. DSD ne.

In kako ta superioren format, ki ne dopušča manipulacije, potem miksamo, masteriramo v končni DSD master? Nas prikladno ne zanimajo posnetki, narejeni po letu… Uh, je treba daleč nazaj, v ZDA v leto 1979, na Japonskem celo v leto 1971, in uživamo izključno v pretakanju iz čiste analogije naravnost v DSD? Poslušamo izključno posnetke, ki so brez pretvorbe zajeti v DSD in naravnost ponujeni na trg, brez vsakega posega? Pogledamo samo končni format zapisa, se vzburimo ob pogledu na značko, in odmislimo prejšnjo pot zvočnega zapisa? Bi bili tako zadovoljeni tudi s posnetkom, pretvorjenim iz 64 kbps mp3 v DSD64?
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 29, 2024 11:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kakor da v analognih časih ni bilo manipuliranja.
In seveda PCM povzroča raka, medtem ko dodatno manipuliran PCM v MQA je pa nekaj najboljšega. Rolling Eyes
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 29, 2024 11:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bwaze je napisal/a:
ambasador je napisal/a:

In kako ta superioren format, ki ne dopušča manipulacije, potem miksamo, masteriramo v končni DSD master? Nas prikladno ne zanimajo posnetki, narejeni po letu… Uh, je treba daleč nazaj, v ZDA v leto 1979, na Japonskem celo v leto 1971, in uživamo izključno v pretakanju iz čiste analogije naravnost v DSD? Poslušamo izključno posnetke, ki so brez pretvorbe zajeti v DSD in naravnost ponujeni na trg, brez vsakega posega? Pogledamo samo končni format zapisa, se vzburimo ob pogledu na značko, in odmislimo prejšnjo pot zvočnega zapisa? Bi bili tako zadovoljeni tudi s posnetkom, pretvorjenim iz 64 kbps mp3 v DSD64?

One thing was clear - the journalists and reviewers felt the MoFi DSD256 vinyl recordings sounded fantastic.

https://bluecoastmusic.com/cookies-corner/128-what-was-all-the-fuss-about-mofi-vinyl-and-dsd
Hahaha, nepoznavalcem in površnim kupcem (sorodnikom v tem primeru) moraš dati značko, smernico, brez razlage in brez izjem. Če ne, si ne zapomnijo.
Kako se pretoči analogni master v DSD obliko ti lahko pojasnijo tisti od foha: 'jazzz', 'vintagesonic', pa še kdo.

Naj te spomnim da mp3 je komprimirani PCM, si ustrelil mimo.

MQA v primerjavi s Flac-om zavzema 3x manj prostora in hkrati nudi Hi Res kvaliteto. Pa reducira ringing. In nekaj mimo česar tudi površni poslušalci ne morejo - ni divjega komprimiranja posnetkov, čemur smo priče v praksi z drugimi formati.
Zame tukaj padejo alternative - poučna je zgodba iz sodišča, ko je Quincy Jones (producent Michael Jacksonovega CD-ja Bad) tožil založbo, ki je takrat zadnjo izdajo albuma Bad nesramno skomprimirala. Kot izvedenca je najel Michaela Fremerja, ki je za poroto organiziral hifi sistem, na katerem je pokazal kako iznakaženo zveni zadnja izdaja napram originalu.

https://cloudinary.com/guides/front-end-development/flac-vs-mqa-5-key-differences-and-how-to-choose
MQA includes an authentication process that verifies the file has been faithfully created from the original master recording. This provides assurance to listeners that they are hearing exactly what the artist intended. FLAC, while offering high-quality audio, does not include this authentication feature.
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 29, 2024 11:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

In koliko MQA posnetkov je ki so dejansko "avtenticirani"?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja
Stran 5 od 8

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu