Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Dynaudio DIY
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 05, 2023 09:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

joztom je napisal/a:

...
V tem obravnavanem kompletu je 4-way, za moje pojme, brez veze, ker svileni D-28AF zlahka pokrije zgornje območje. Vem zato, ker imam par D-28 (D2806 2A) na omari v škatlah in sem jih uporabil v OB projektih.
...

V data sheet-u D28 visokotonca odziv v osi med 10 in 20kHz zvezno upade za 6dB. 30° izven osi pa 8dB. V akustično 'živih' prostorih ne bo strašnega pomanjkanja in če je bobnič postal usnjen tudi ne Laughing
A če menjavš kondenzatorje zaradi subtilnih razlik - v isti sapi 6dB upada zračnosti je brezveze, so pač to zelo osebne prioritete.
Teoretično se da to zelo omiliti s kretnico, ki je zvrnjena na visoke. Ali če je frekvenca rezanja na 5kHz. Vseeno pa ostane nekaj 'manjka' zračnosti.
https://www.stereonet.com/forums/topic/93510-dynaudio-profile-4-plans-specs/
Tukaj so opisali projekt in med ostalim v poglavju o visokotoncu navedli, da na 15kHz umre naravne smrti: ..in the case of D28AF the response dies a natural death at around 15kHz..

Je že prav kot je po projektu.
Poglej si impedančno krivuljo, kako je speglano ravna po celem spektru. Vedno: linearna impedanca+linearen frekvenčni odziv skupaj pomeni tudi linearno fazo. Lahko staviš brez merjenja, ker eno brez drugega ne gre.
------------
Bi še marsikaj za podebatirat: 'avstralska' verzija Profil4 ima kupole zamaknjene izven osi škatle. To pa zato, da se difrakcija (lom zvoka okoli robov škatle) razprši/razbije na širše področje. S tem se omili slišnost pojava (in lociranje škatle kot izvor zvoka, kar kvari stereo in stalno vleče uho na to, da zvok prihaja iz škatle).
Med diyjevci je veliko debate ali obe škatli enako ali zrcalno zamaknjeno.
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 05, 2023 10:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

D-28 je zelo umirjen kot visokotonec. Sem bil kar razočaran nad padcem na visokih ko sem ga izmeril. Padec je tako gladek da se niti ne opazi, samo bolj umirjeno oz. mrtvo zveni. Sedaj so driverji napredovali in tudi pri takih velikostih igrajo do 20kHz. Ni pa veliko takih ki bi bili poleg tega še tako gladki.

Da ne bomo preveč zakomplicirali saj načrt že ima.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JanezBlond

Pridružen/-a: Sre Okt 2009 9:50
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 05, 2023 15:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni osebno d21af zveni bistveno bolje kot d28af!
Jaz ga kombiniram z d52af in 30w54. Kombinacija zveni fantastično.
Osebno mi je d28af mrtva priroda, tako da se mi zdi da je dodaten d21af na mestu.
Nazaj na vrh
LBaudio

Pridružen/-a: Ned Jan 2010 10:25
Kraj: Ljubljana, SLOVENIJA

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 05, 2023 15:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
joztom je napisal/a:

...
V tem obravnavanem kompletu je 4-way, za moje pojme, brez veze, ker svileni D-28AF zlahka pokrije zgornje območje. Vem zato, ker imam par D-28 (D2806 2A) na omari v škatlah in sem jih uporabil v OB projektih.
...

V data sheet-u D28 visokotonca odziv v osi med 10 in 20kHz zvezno upade za 6dB. 30° izven osi pa 8dB. V akustično 'živih' prostorih ne bo strašnega pomanjkanja in če je bobnič postal usnjen tudi ne Laughing
A če menjavš kondenzatorje zaradi subtilnih razlik - v isti sapi 6dB upada zračnosti je brezveze, so pač to zelo osebne prioritete.
Teoretično se da to zelo omiliti s kretnico, ki je zvrnjena na visoke. Ali če je frekvenca rezanja na 5kHz. Vseeno pa ostane nekaj 'manjka' zračnosti.
https://www.stereonet.com/forums/topic/93510-dynaudio-profile-4-plans-specs/
Tukaj so opisali projekt in med ostalim v poglavju o visokotoncu navedli, da na 15kHz umre naravne smrti: ..in the case of D28AF the response dies a natural death at around 15kHz..

Je že prav kot je po projektu.
Poglej si impedančno krivuljo, kako je speglano ravna po celem spektru. Vedno: linearna impedanca+linearen frekvenčni odziv skupaj pomeni tudi linearno fazo. Lahko staviš brez merjenja, ker eno brez drugega ne gre.
------------
Bi še marsikaj za podebatirat: 'avstralska' verzija Profil4 ima kupole zamaknjene izven osi škatle. To pa zato, da se difrakcija (lom zvoka okoli robov škatle) razprši/razbije na širše področje. S tem se omili slišnost pojava (in lociranje škatle kot izvor zvoka, kar kvari stereo in stalno vleče uho na to, da zvok prihaja iz škatle).
Med diyjevci je veliko debate ali obe škatli enako ali zrcalno zamaknjeno.

Ni problem samo difrakcija, problem je tudi beaming,...najbrz so sli zato v 4-way da drzijo LPF na driverjih nizko - pod beamingom...
Tudi speglan impedancni/casovni/fazni odziv pripomore k temu da se zvocniki "skrijejo"... pri vsaki vecji tovrstni anomaliji zacne zvocnik "vleči nase"

Custom Aeroports
Custom car audio installs

2 X WR setter dBDrag street B - 2005
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran Telefon: 041 853615
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 06, 2023 07:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@makra28: zakaj pa ne bi driverje razporedil tako kot jih je Dynaudio pri modelu Consequence, ki imajo, za razliko od njihovih ostalih modelov, pravtako vgrajen 30cm woofer (celo 2 kosa).
JanezBlond

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 06, 2023 07:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

benma je napisal/a:
@makra28: zakaj pa ne bi driverje razporedil tako kot jih je Dynaudio pri modelu Consequence, ki imajo, za razliko od njihovih ostalih modelov, pravtako vgrajen 30cm woofer (celo 2 kosa).

V tem primeru gre za compound sistem, dva zaporedna bas zvočnika. Bas gre globje v manjšem ohišju. Izkoristek je pa bolj slab tam med 82 in 84 db...
Nekega smisla v tem ne vidim. Dober aktivni sub naredi to bolje in ceneje.
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 06, 2023 08:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

benma je napisal/a:

Samo zvočnik obrne naokoli, da so visokotonci spodaj - basovc zgoraj in je identičen razpored.
V takem moraš imeti podstavek/stojalo, da pride spodnji visokotonec ca 40cm od tal. Preprosto, pa takoj preveriš ali ti bolj ustreza. To sem svojega časa preskusil pri kolegu. Meni je zvočno delovalo pozitivno, njemu pa je koncentracija padla, vseskozi se je ukvarjal z videzom kako da je 'nemogoče' da je bas zgoraj. No, ja..
V takem se največ sliši odziv prostora na woofer, ki se krepko dvigne od tal. S tem se 'olajša' akustično breme, ga je manj in je drugačen. V opisani situaciji pri kolegu je zvočnik bil na nizkem regalu tik ob zidu in je bas s 30cm wooferja deloval obteženo postavljeno spodaj.

Nazadnje urejal/a ambasador Čet Jul 06, 2023 08:49; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
makra28

Pridružen/-a: Pet Dec 2009 11:07
Kraj: Skofja Loka

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 06, 2023 08:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

benma, pri modelu Consequence se mi zdi prezapletena škatla za izdelavo, manjka mi dodaten par basov in raje imam visokotonec v višini ušes. Za pogledat je pa res fantastičen.
ambasador in joztom, ob prebiranju vajinih prispevkov na forumu občudujem širino vajinega znanja na audio področju, človek dobi ideje.
Lix, si mi pomagal pri odločitvi povezani z ohišji, ožičenjem, kondenzatorji, ...
LBaudio, tebe bi pa rad privat kontaktiral, če se da? Glede konkretnih nasvetov povezanih z zatesnitvijo škatel, polnilom, ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Telefon: 051669524
kraljmatjaz

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 21:27
Kraj: Gorica

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 20, 2023 10:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Blago za grille:

https://www.akustikstoff.com/de/
JanezBlond

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 20, 2023 14:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz se z blagom ne obremenjujem preveč. Kupim nekaj tanjega, napol prosojnega, čimbolj elastičnega, npr lycra. Ko poslušam, itak vedno snamem pokrove. Namenjeni so bolj kakim obiskom z majnimi otroki. Takrat jih preventivno vedno nataknem nazaj...
Nazaj na vrh
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 20, 2023 14:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JanezBlond je napisal/a:
Jaz se z blagom ne obremenjujem preveč. Kupim nekaj tanjega, napol prosojnega, čimbolj elastičnega, npr lycra. Ko poslušam, itak vedno snamem pokrove. Namenjeni so bolj kakim obiskom z majnimi otroki. Takrat jih preventivno vedno nataknem nazaj...

Pri Harbethu pravijo, da njihovi zvočniki zvenijo bolje, če so pokriti.
JanezBlond

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 20, 2023 21:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri določenih proizvajalcih je priporočeno poslušanje z zaščitno mrežo, ampak velika vecina pa priporoča poslušanje brez.
Pri mojih DIY zvočnikih je kar opazna razlika če poslušam s pokrovi ali brez, pa imam zelo tanko tkanino. Verjetno že sami okvirji vplivajo na zvok, ne samo tkanina.
Nazaj na vrh
LightBit

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 20, 2023 22:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz svoje kar cele pokrijem z grdo kosmato deko ko jih ne poslušam. Sploh se mi ne da ukvarjati z okvirji pa magneti za to. Pa še rad jih vidim med poslušanjem.

Res moraš paziti kako okvir vpliva na difrakcijo. Vpliv blaga je precej predvidljiv in če je primeren blago je majhen. Če so zvočniki narejeni tako da to upoštevajo, moraš praviloma pošlušati pokrite. Če je pa zvočnik najprej narejen nato pa dodan nek naključen okvir, je pa bolje brez poslušati.
Nazaj na vrh
makra28

Pridružen/-a: Pet Dec 2009 11:07
Kraj: Skofja Loka

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 21, 2023 12:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ali lahko še kdo zaupa svoje izkušnje z izvedbo notranjega ožičenja zvočnikov?

lix je predlagal navaden bakreni drat, da je še najbolj nevtralen, 1,5 ali 2,5 mm2, za visokotonce lahko manj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Telefon: 051669524
LightBit

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 21, 2023 13:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz se strinjam z lix-om.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
Stran 2 od 10

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu