Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Projektor
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Domači kino
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sakala1



Pridružen/-a: Sob Nov 2010 17:04
Prispevkov: 96
Kraj: CELJE

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 17, 2017 20:08    Naslov sporočila: Projektor Odgovori s citatom

Zanimam se za nakup hišnega projektorja tja do 600 ali 700€.
Gledal sem tudi novo led tehnologijo pa me zanima kakšne so kaj vaše izkušnje in kaj kupiti za te eure.
lp.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran Telefon: 041614173
Audiomarka



Pridružen/-a: Sob Jan 2012 14:47
Prispevkov: 724
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 26, 2017 16:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da ne odpiram nove teme, ko že itak ni videt, da bi kdo imel izkušnje.
Mene zanima, če kdo pozna razliko med lcd in dlp iz prakse. Kolikor berem ima lcd iste slabosti kot televizor, se pravi judder na kvadrat, kar verjetno na večjih platnih pomeni čisto katastrofo. Dlp-je imajo v kinih in je judder manj opazen kot pri lcd/led tvjih, ne bom pa rekel, da ga ne opazim. Dlp naj bi imel neke mavrice, česar pa vsaj v kinu ne opazim. Mogoče je to zadeva, ki nastaja pri cenejših projektorjih??
So pa projektorji postali res poceni, hd resolucija že za 400 eur... tako, da je zadeva kar mikavna.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 27, 2017 10:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri LCD projektorjih gre svetloba skozi miniaturen zaslon podobno kot pri LCD televizorjih, pri čemer izgubi precej na svetilnosti in za nameček ne more ustvariti popolne črnine, ker se vedno nekaj svetlobe 'precedi' skozi tam, kjer bi morala biti črnina. To pronicanje pomeni tudi, da se pri barvah ne more ustvariti ustrezne globine barv (je čisto vse kolorirano z dodatno svetlobo, kar tudi zmanjša paleto nians zaradi tega).

Pri DLP projektorjih pada svetloba na DLP čip, ki je sestavljen iz množice zrcalc (vsak piksel svoje zrcalce, ki se premika - kot se slika giblje - glede na svetlobo in barvo).

Pri DLP sta dve izvedbi - tista v kinu ima 3 čipe RGB (red,green, blue) vsako barvo po en čip. Svetloba pada na te tri čipe in se nato združi v en snop skozi glavni objektiv. Tako se ne izgubi na svetilnosti in tudi črnina je prava - v takem primeru zrcalca odbijajo svetlobo proč iz snopa.

Poenostavljena DLP izvedba za projektorje doma pa predvideva samo en čip za vse tri barve . Izpred čipa gre svetloba skozi kolo, ki se vrti. Kolo je v bistvu filter za barve - ima filtre v zaporedju - v trenutku ko je rdeč filter pred snopom zrcalca na čipu zavzamejo položaj potreben za rdečo barvo. V naslednjem hipu, ko se kolo premakne na zelen filter zrcalca zavzamejo položaj za zeleno barvo in tako naprej za modro. Za vsak 'frame' (sličico) se zvrstijo vse barve.
DLP poenostavljena izvedba torej ima več svetlobe kot LCD, bistveno boljšo črnino - je pa stranski učinek vrtečega kolesa - mavrica, ki je v določenih situacijah nekoliko moteča.

V praksi kolikor sem imel prilike videti se točno tako obnaša.
Resolucija ni vse, tisto kar vidim kot bistveno bolje napram preteklosti je splošen razvoj tehnologije projektorjev. Meni je pomembno tudi, da so zelo znižali cene 'žarnic' in podvojili življenjsko dobo. Pa tudi hrup ventilatorja mi je moteč - je ravno tako pomemben faktor pri izbiri. Potem je tu še svetloba, ki bliska iz projektorja na špranje od ventilatorja naprej - tudi pomembno.

Poglej si izvedbe projektorjev z led svetlobo (''laser''). Manj vročine-manj hrupa ventilatorja - manj porabe elektrike, daljša življenjska doba, manjše ohišje, cenejše...
HDR čipovje je tudi bistven napredek, velja počakati razširitev uporabe na entry level.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
longplay



Pridružen/-a: Sob Sep 2011 7:53
Prispevkov: 851
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 27, 2017 13:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

...

Nazadnje urejal/a longplay Tor Nov 28, 2017 21:38; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 27, 2017 16:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

UHD ni niti še prišel med poceni projektorje (<1.000€). Bo potrebno še vsaj eno leto, prej dve. Običajno ko se pojavi novi višji standard, se med poceni modele vpelje dosedanja referenca. Je pa večji preskok iz HD na UHD kot bo tisti v bodočnosti.
Od tega kar sem našel je Benq projektor trenutno najcenjši UHD (4k resolucije+tisto kar je še več vredno - globina barv, gamut, paleta, nianse..) za 2000€. Smo še daleč od 400€.. kljub napredku - ni 10 let nazaj, ko izpod dveh tisočakov ni bilo moč dobiti omembe vrednega projektorja, kaj šele v HD ločljivosti.
Zatikajoče slike (judder) pa zgleda se ne bomo znebili še tako hitro, kot vidim ni še rešitve za nekompatibilnost filmov (24 sličic na sekundo) z osveževanjem TV slike 50Hz. Nekaj so kompenzirali a definitivne rešitve še ni dano vohat.

Ponudba projektorjev za 400 je mikavna s strani cene, pa če bo to za nezahtevno gledanje fuzbala s prijatelji ob sodčku piva, potem ok. Za kaj več od bledikave slike bo potrebno evakuirati večje mase denarja. Pa na platno ne pozabit, samo tako na steno je še večja mižerija.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Audiomarka



Pridružen/-a: Sob Jan 2012 14:47
Prispevkov: 724
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 27, 2017 21:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

https://www.cnet.com/news/dlp-vs-lcd-vs-lcos-projector-tech-pros-and-cons/

Jaz sem tule bral, da kar se tiče gibljivih slik dlp ostaja najboljši. Zamegljevanje in judder pa sta bolj povezana s tehnologijo prikaza kot z virom, kljub 24 sličicam... Lcd je tukaj kljub napredku slab.
So pa v članku še nekatere navedbe, ki so v navzkrižju s tem kar je povedal ambasador. LCDji naj bi kar napredovali kar se tiče kontrastov...
Vsak ima svoje prednosti in slabosti. Jaz bom vzel kar dlp. Dvomim, da me bo mavrica bolj motila kot lcd artefakti. Pri filmih je ključno, da se slike premikajo brez anomalij, ki jih povzroča tv. Resolucija ima bistveno manjši pomen kar se mene tiče. 4K je bolje, ne me narobe razumet, vendar 2K ni moteč.
Škoda sicer, da ne govorimo o izkušnjah s projektorji.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
strumf666



Pridružen/-a: Sob Feb 2011 3:14
Prispevkov: 217
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 04, 2017 21:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pojav mavrice je značilna za DLP tehnologijo, ni pa pri vseh projektorij enako opazna, uporabljajo različne filtre, hitrost vrtenja kolesa,...
Pojav mreže, pri premajhni oddaljenosti od zaslona je pa tipičen problem LCD tehnologije, pa tudi tu je od projektorja do projektorja razlika.
Kot je že bilo napisano imajo DLP projektorji načeloma boljši kontrast, ter predvsem bolj črno črno, pa manj artefaktov v gibanju, čeprav oboji poznajo tudi interpolacijo,... pa precej so napredovali v parih letih.
Pri projektorjih na sliko (poleg samega projektorja) zelo vpliva prostor, ambienta svetloba ubija kontrast, vpliva na barve,... Pomemben je tudi vpliv platna (visok gain, nizek gain). Projektorji imajo različne profile (cinema, vivid/dynamic,...) prilagojene pretežno količini ambientne svetlobe in tu so precejšnje razlike. Nekateri imajo boljše profile za v temi, drugi v svetlem okolju (tu je glavno merilo ponavadi že kar svetilnost, v svetlem prostoru rabiš projektor z večjo svetilnostjo).
Seveda tudi tu velja koliko denarja toliko slike,... Vstopni razred pač ne prinese fantastične slike, ne pomeni pa tudi ne, da je le-ta porazna.

Jes sem pred nakupom na tej strani našel precej koristnih informacij:
http://www.projectorcentral.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Audiomarka



Pridružen/-a: Sob Jan 2012 14:47
Prispevkov: 724
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 05, 2017 23:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Men so prvi vtisi krasni. Gibanje fantasticno, slika velika ma to je povsem nekaj drugega kot mali 55 lcd tv. Mavrice se menda opazi pri podnapisih, vendar so to momentalne stvari, ni motece. Tudi najmanj ne. Je pa to za gledat v temi, ni kot tv. Film ali tekma...
Se mi zdi da se ne splaca za nove tehnologije zapravljat. Veliki tvji so dragi, sploh oled. S projektorjem dobis 3m sliko z lahkoto, pa 1080 je zdaj ze cheap roba. Prav zadovoljen, da me je crni petek premamil.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trancedeejay
Site Admin


Pridružen/-a: Sob Mar 2008 9:01
Prispevkov: 1372
Kraj: Zgornja Besnica

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2017 00:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako je z osvetlitvijo "črnine", recimo pri wide formatu slike? Kater projektor ste na koncu kupili?
Have a nice Day

Matt
_________________
MUSIC IS THE KEY
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ico



Pridružen/-a: Ned Maj 2013 10:00
Prispevkov: 193
Kraj: kranj

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 08, 2017 10:56    Naslov sporočila: Re: Projektor Odgovori s citatom

sakala1 je napisal/a:
Zanimam se za nakup hišnega projektorja tja do 600 ali 700€.
Gledal sem tudi novo led tehnologijo pa me zanima kakšne so kaj vaše izkušnje in kaj kupiti za te eure.
lp.

ali expres projektorji da se ne komplicira,solidni izdelki...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Audiomarka



Pridružen/-a: Sob Jan 2012 14:47
Prispevkov: 724
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 08, 2017 21:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

trancedeejay je napisal/a:
Kako je z osvetlitvijo "črnine", recimo pri wide formatu slike? Kater projektor ste na koncu kupili?
Have a nice Day

Matt


Nisem še kaj dosti gledal, čakam platno. Odločal sem med benq 2000 oz. 1120, ki zgleda podobno in med cenejšo optomo. Benq ni bil nič znižan tako da sem vzel optomo 142, ki je bila 400 eur. Nisem niti vedel kaj naj pričakujem tako, da mi je bila cenejša varianta za začetek bolj smiselna. Za problematične sobe je benq sigurno boljša izbira, ker je bolj fleksibilen glede nastavitev oz. montaže.

Na prvo žogo bi rekel, da je lcd tv sposoben prikazati dosti temnejšo črno in bistveno boljši kontrast (probano na roletah ikee). Problem te lcd črne je, da je zelo malo definicije v njej. Vse skupaj je zelo temno in kontrast je na papirju super, v resnici pa svetle stvari plavajo v črni saturirani župi. Razno procesiranje ala dynamic black potem dodatno umetno stopnjuje kontraste in ustvarja nekaj umetnega, da bolje izgleda. Isto velja za vsa ostala procesiranja. Vsa procesiranja so na voljo ravno zaradi številnih slabosti teh ekranov, rezultat pa je umeten lcd prikaz, ki ni podoben ničemur. DLP projektor se mi zdi čisto nasprotje. Nobenega procesiranja, naraven prikaz slike. Še najbolj moteča stvar pri tej zadevi je hrup ventilatorja. Ko bo zadeva zmontirana bom lahko kaj več povedal. Imam pa občutek, da bo črnina dosti lepše definirana, ampak manj temna kot na lcd. Seveda je nerealno pričakovati od najcenejšega full hd projektorja neko silno črnino. Za to je verjetno treba odštet bistveno več. Jaz sem zadovoljen že s pobegom od lcd, procesiranja slik... Sem mislil, da to po ukinitvi plazme ni več mogoče. Očitno sem se motil. Very Happy


Nazadnje urejal/a Audiomarka Pet Dec 08, 2017 21:41; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Audiomarka



Pridružen/-a: Sob Jan 2012 14:47
Prispevkov: 724
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 26, 2017 14:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja črne so slabše od lcd-ja višjega ranga. Pač poceni projektor. Ne morejo dat najboljšega v najnižji model. Isto verjetno zdaj v full hd lcdje dajejo šrot, včasih so bile pa različne serije panelov za full hd ekrane.
Tudi mavrice so pr dlp baje vidne, ampak moraš biti dovzeten za to. Treba je vsekakor probat projektor pred nakupom. Moja jih vidi jaz ne.

Vseeno je pa kar smešno primerjat 55" lcd s 110" platnom. Za dnevno bom vzel še večjega. Kolikor bo še smiselno glede na oddaljenost. Če se seliš iz platna pred tv je kot da bi gledal s pomanjševalom, prav smešno. Zanimivo, da se je hišni kino prijel preko zvoka in ne preko slike. Tu je razlika res očitna in vredna investicije. Vse je bolj realno, naravno, večje, sploh ni primerjave.

Za nakup platna priporočam ebay, vse ostalo pa amazon. Priporočam tudi nakup projektorja za katerega lahko najdete nastavitve. Za mojega npr. so tule:
https://www.soundandvision.com/content/optoma-hd142x-3d-dlp-projector-review-settings
Brez tega bi bil izgubljen. Barve zdaj res štimajo u nulo, v osnovi je bolj slabo nastavljeno. V nekaterih recenzijah jih kritizirajo, da so rdeče... Kakorkoli sam to težko nastaviš. Svetlost in kontraste pa itak moraš glede na platno.

Za filme je tole super. Drugo leto sigurno še enega piknem, verjetno še enega benq 2000.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ico



Pridružen/-a: Ned Maj 2013 10:00
Prispevkov: 193
Kraj: kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 26, 2017 18:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

https://ru.aliexpress.com/w/wholesale-projector.html?spm=a2g0v.search0104.0.0.Utn8HM&initiative_id=AS_20171226075611&site=rus&SortType=total_tranpro_desc&SearchText=projector&groupsort=1
solidni projektorji,zakaj bi preplačal isto(iz kitajske) robo.malo prebrskaj na aliju meni dela odlično,brez veze dajati goro denarja za podoben izdelek...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ico



Pridružen/-a: Ned Maj 2013 10:00
Prispevkov: 193
Kraj: kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 26, 2017 18:01    Naslov sporočila: Re: Projektor Odgovori s citatom

sakala1 je napisal/a:
Zanimam se za nakup hišnega projektorja tja do 600 ali 700€.
Gledal sem tudi novo led tehnologijo pa me zanima kakšne so kaj vaše izkušnje in kaj kupiti za te eure.
lp.

https://ru.aliexpress.com/w/wholesale-projector.html?spm=a2g0v.search0104.0.0.Utn8HM&initiative_id=AS_20171226075611&site=rus&SortType=total_tranpro_desc&SearchText=projector&groupsort=1
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slinch



Pridružen/-a: Ned Jul 2009 16:17
Prispevkov: 467
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 03, 2018 00:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

https://www.youtube.com/watch?v=IUB-wjXUREE
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Domači kino Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe