Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
AndrejS
Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03 Prispevkov: 930 Kraj: Gorica
|
Objavljeno: Pon Avg 26, 2013 11:30 Naslov sporočila: |
|
|
ambasador: Stvar pristopa.
Seveda!
Andrej: Autre chose, bi rekli francozi.
V planu je nekaj drugega, kar ne mroes kupit. Zato sem se lotil.
Ajka: zadnja rocica iz kamene dobe mi je zelo vsec. Vredna nasmeska!
Andrej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6145 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sre Avg 28, 2013 14:21 Naslov sporočila: |
|
|
@ducar je v foto temi med ostalim napisal:
... ampak povem ti pa, da je pravilno nastavljenih gramofonskih glav z ročico vred presenetljivo malo...
-------------------------------------------------------------------------------------------
Poučno je raziskati kako se sliši napačno nastavljena glava.
Preprosto se jo namenoma premakne iz opimalne pozicije tako, da je igla na pravem koncu a glava zasukana enkrat v levo, drugič v desno. Potem se jo poravna in premakne dva milimetra preveč naprej, drugič pa preveč nazaj. Pa malo testiraš nepravokotnost in na koncu še učinke VTA. Napake naj bodo toliko velike kot je približno verjetno da jo lahko narediš. Ne karikirane, ker to nima pomena.
Ni priporočljivo to početi z iglami ki so ostro nabrušene na bokih (fine line ipd) ker poškodujejo plošče. Taki tipi igel so nevarni za plošče če niso u nulo nastavljeni, pa še takrat ne bi dal roke v ogenj da se bo dobro končalo. S koničnimi iglami tipa Denon 103 ali EMT se lahko brez škode poigra. Tudi normalne eliptične igle ne bodo naredile nobene škode za kakšno urico eksperimentiranja.
Tako se naučiš prepoznati kaj lahko pričakuješ od napačne nastavitve. Pa še streniraš roko in pogled. Vsako nastavitev je potrebno preverjati na protraktorju in po možnosti zapisati stanje, da se bolj vcepi v spomin. Po enodnevnem tovrstnem igranju z nastavitvami boste bistveno bolj sigurno in pravilno nastavili glavo.
Sukanje in overhang (to kar vpliva na kotno napako) je potrebno preskusiti tako na začetku, kot sredini in koncu plošče ravno zato, ker tudi položaj ročice poleg nastavitve določa napako.
Še ena zanimivost. Kotna napaka se z večanjem dolžine ročice manjša. Veča pa se občutljivost na napačno nastavljeno iglo. Torej milimeter napake na daljši ročici je slabše kot isti milimeter napake na krajši ročici.
Na VTA vpliva tudi obtežitev igle !!!! Ko spreminjate višino ročice poskusite tudi spreminjati obtežitev v različnih višinah. Zelo poučno.
Morda bo v vaših očeh 'propadla' kakšna urbana legenda ali avdiofilska vraža. Če pridete do ugotovitve ki je niste pričakovali - ponovite poskus drugi dan. Da se prepričate. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Sre Avg 28, 2013 15:05 Naslov sporočila: |
|
|
Ah, antiskating. Nočna mora ročic. Tam nekaj na približno vleče - preveč kadar ni modulacije in premalo kadar je modulacija velika.
Za konične igle je potreben za eno tretjino manjši antiskating v primerjavi z eliptično iglo (manjše trenje). Kaj pa na bokih ostro brušene igle ? ki imajo še več trenja kot blage eliptične igle, še večji kontrast med moduliranimi in nemoduliranimi brazdami ?
Enkrat sem že pisal o tem - plošča vleče noter IGLO, antiskating vleče ven ročico in s tem GLAVO. Med iglo in glavo je DAMPER, tista gumica v kateri igla miga. Na tej gumici se izenačujeta/lomita ti dve sili. Kar poglejte kam štrli cantilever po določenih urah uporabe - posledica deformacije zaradi obremenitev. Zelo idilično, a ne?
Tu je glavna prednost daljših ročic (potreben manjši antiskating) in pa seveda (of course, sir) tangencialnih ročic. Ne v manjši tangencialni napaki, tisto je kar sprejemljivo tudi z navadnimi ročicami. Samo na ploščah kjer je posneto res do izteka postane občutno slišna kotna napaka. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Sre Avg 28, 2013 15:58 Naslov sporočila: |
|
|
Pri geometriji ročice pri skatingu/antiskatingu nastopata dva pojava hkrati:
1. vrtenje plošče vleče ročico noter
2. zaradi kota glave ki ga tvori naparm osi igla - vrtišče ročice - hoče cantilever postaviti v tisto os, ki pa ni os glavice.
Da je to tako lahko preverite s poskusi:
1. tudi če glava ni montirana pod kotom - bo ročico vleklo proti centru plošče. Obratno - če vrtiš ploščo v nasprotno smer bo vleklo ročico ven. Neglede na kot ali overhang.
2. ta druga je bolj intuitivna - če bi na tangencialno ročico montiral glavo pod kotom, bi hotelo cantilever zravnati. Za ga spravit nazaj bi glih tako potreboval antiskatig..
Trik je zelo lukav in se ga reši z antiskatingom - poravnaš cantilever in istočasno preprečiš da vleče ročico noter, pa geometrija je dober približek tangencialnosti. Račun se plača z deformacijo damperja na glavi in pa stalnim biasom pod katerim mora delovati cantilever. Zadevo dodatno začini spreminjajoče trenje kot posledica spreminajoče modulacije brazde - tega ne zna rešiti noben antiskating.
PS: ta prispevek sem popravil v točki 1., ker sem zapisal eno oslarijo v zvezi z overhangom. Sedaj bo bolj prav. Hvala FK za opozorilo! _________________ Carpe Diem
Nazadnje urejal/a ambasador Sob Sep 07, 2013 15:11; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GoldProf
Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15 Prispevkov: 571
|
Objavljeno: Sre Avg 28, 2013 16:21 Naslov sporočila: |
|
|
Moja mašina,
Tako izgleda moja mašinica, tukaj brez krožnika. Sendvič karbon-aluminij, armwand iz bambusa visi na kevlarjevi nitki. Spodaj magnet in v ročki magnet, skupaj vlečna sila 5kg, celoten ansambel ročke približno 10 kg. Celotna postavitev približno 45kg. Za cevko sem še poizkusil W.Red Cedar, oreh, slivo, olivo in karbon. Najbližje tistemu kar sem hotel je bambus.
Ročka ef.d=366mm, pivot-center 355mm, ef.teža ročke ca 15g, za modificirano Denon 103R.
Pogled iz nebes in primerjava z RPM9C.
Nastavitev odjemne doze, malo levo malo desno.Teža je nastavljena na višini plošče, 2.45g.
Modificirano ohišje Denonke 103R iz plastike v Alu ohišje, dodatno dampirano, teže 14g. Denonka zaradi svoje nizke komplijanse potrebuje težko ročico in zaradi oblike igle čim daljšo ročko, tako sem tudi izbral 14".
Shell iz 3mm karbona, nosilec iz nemagnetnega inoxa in ožičenje Cardas.
Mat je iz 3mm karbona na 2mm naravno usnje. Krožnik fi 320mm, sendvič alu+akril 50mm in teža ca 10.5 kg, magnetni ležaj. Motor sinhroni 250V, 50Hz Crouzet. Obstoja možnost montaže tudi krajše ročke direktno na plint. Na drugi sliki je montirana RPM9 z odjemno dozo VDH The Frog, obrnjeno zrcalno.
Nivojski vijak iz aluminuja, inoxa, karbona in plute.
Pomožni vijak za fino nastavitev balansa
Motor Crouzet
(Starting/running torque 106 mN.m 7.2 Watts Part number 825400)
Motor v ohišju iz inoxa teže 7 kg, jermenica iz aluminija, jermen kvadratnega prereza 2x2mm.
Tako, zdaj pa gremo poslušat Belafonto in Sings The Blues.
Te dni sem zamenjal armwand na ročki. Bambus cev sem zamenjal s Cocobolo. Zaradi večje teže cevke je bilo potrebno tudi narediti neke spremembe na balastu. Dolžina je še vedno ostala 366mm, pivot - igla. Nekoliko se spremenila ef. masa, kar še bolj vpliva na kompatibilnost z Denon103R.
CFK je obvezni del za umiritev neželenih vibracij, izpod ročke.
Zelo pomembna nastavitev kota, offset angle 14.8 stopinj.
Lp
Nazadnje urejal/a GoldProf Ned Okt 09, 2016 18:29; skupaj popravljeno 19 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fjaka
Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04 Prispevkov: 1751 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Avg 28, 2013 18:18 Naslov sporočila: |
|
|
goldy , daj še kako lepo...kompletnega grama...za publiko...a je to tvoj projekt ?... _________________ šoo mazgoon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
galop
Pridružen/-a: Sob Feb 2009 15:05 Prispevkov: 536 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Sre Avg 28, 2013 22:27 Naslov sporočila: |
|
|
zgleda super ,kakšen je ležaj?Kako so ti izstružili krožnik? _________________ vintage , Diy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Čet Avg 29, 2013 12:40 Naslov sporočila: |
|
|
Modificirano ohišje Denonke 103R iz plastike v Alu ohišje, dodatno dampirano, teže 14g. Denonka zaradi svoje nizke komplijanse potrebuje težko ročico in zaradi oblike igle čim daljšo ročko, tako sem tudi izbral 14".
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tega nisem razumel - razlog zakaj bi konična igla terjala dolgo ročico. Saj oblika igle te glave je okoli in okoli enaka - sferična. Kot taka je najmanj od vseh igel občutljiva na perfekcijo tangencialne napake. Tudi prebere manj detajlov zaradi oblike in pokaže manjše razlike med daljšo in krajšo ročico kot če bi bila eliptična ali ena od ekstremnih brušenj.
Razen če jo nisi dal retipat in ima sedaj kak hudi rez...
Z efektivno maso je bolje če jo je več, tako kot si napisal. Tisti ko morajo uporabiti standardne dolžine pa lahko uporabijo priložen težek svinčen vmesnik (podložka tlorisa glave) med glavo in shell-om. V praksi se zvočno obnese na taki plastiki body-a glave. Tudi Supex je svojega časa prilagal tak svinčen vmesnik in je bolje igralo z njim kot brez, pa ni imel tako nizke komplianse kot Denon. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Čet Avg 29, 2013 13:09 Naslov sporočila: |
|
|
Vmesniki med glavico in shellom spadajo v področje akustičnih impedanc materialov. Ali po domače povedano - kako pašejo materiali med seboj z vidika prehoda vibracij.
Če povem par besed na to temo: vibracije se na stiku dveh materialov lahko prenesejo naprej ali odbijejo nazaj. Največkrat je tisto vmes - delno se prenese, delno se reflektira nazaj. To se da tudi izračunat (za teoretičen spoj, ki pa ne vodi računa o hrapavosti/neravnosti površin - kot tudi ne o obliki spoja in stopnji pritiska). Nadalje je ta prehod vezan tudi na valovne dolžine vibracij in se v enačbi mora upoštevati presek spoja, če je valovna dolžina primerljiva z dimenzijo spoja ali večja. Akustične impedance so podlaga za izbiro kombinacij materialov.
Stvar noro vpliva na obnašanje glavic (in ročic) in je verjetno glavni krivec za to ali glavica paše na ročico ali ne. Večja je razlika med zvoki iste Denon DL103 v različnih ohišjih kot je razlika v zvoku med različnimi glavicami različnih proizvajalcev - če so vsi v istem aluminiju naprimer.
Vprašanje za tiste, ki se bodo podučili in poskusili izračunat impedance in refleksije: koliko visokih frekvenc se lahko prenese med dvemi materiali, če je vmes zrak? (moje neznanje je neskončno in me zanima ta odgovor).
K temu dodamo skin efekt, ki je podoben pojav kot pri prehodu električnega valovanja skozi vodnik --- in ugotovimo zakaj je pomembno s čim je prevlečena površina glave, ročice oziroma tistih delov, ki so izpostavljeni vibracijam. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GoldProf
|
Objavljeno: Čet Avg 29, 2013 18:30 Naslov sporočila: |
|
|
Denonka zaradi svoje nizke komplijanse potrebuje težko ročico in zaradi oblike igle čim daljšo ročko, tako sem tudi izbral 14".
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tega nisem razumel - razlog zakaj bi konična igla terjala dolgo ročico.
Igla te glavice je bolj dolga kot široka. Pri krajši ročki je geometrija oz. odklon pri tistih dveh točkah (120.1 in 66.04) večji kot pa pri daljši ročki. Vsaka ročka, ne glede na dolžino, ima nekje na svoji poti od zunaj proti notranji strani plošče točno geometrijo, na celi širini plošče pa jo ima samo tangecialna ročka. Drugače povedano, ko je ročka na poti proti sredini, se ta napaka povečuje, in igla take oblike v brazdi plošče deluje kot bob v stezi, namesto da drvi naravnost, struže z boki po stezi. .
Če to izrazim v številkah, je pri 10" ročki kot(offset angle) 20.6 stopinj, pri 14" pa 14.8 stopinj glede na tangecialno ročko, če postavimo njeno vrednost na 0 (nula, nič), napaka pri prvi je v povprečju 0,38% pri drugi pa 0,25%. Ne zatrjujem, da je to idealna dolžina, a v pogovoru z imetniki teh glavic, zatrjujejo da vsaj 12" in SME3012R. Jaz sem poizkušal z različnimi materiali in dolžinami(prilagam slikico), odločil sem se za 14".
Različne dolžine in vrste in oblike.Zgoraj kevlarjeva nit in svilena nitka za jermen.
Očitna razlika med dvema ročicama. Žal, mobitel ne zmore več.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pet Avg 30, 2013 07:37 Naslov sporočila: |
|
|
Aha, zdaj mi je jasno zakaj nisem razumel..
Ti, en košček tistega kevlarja za jermen bi ti odkupil. Glih da probam na mojem gramofonu. Trenutno laufam z 0,25mm premera nylon ki ima 7,2kg raztržne sile, japonske izdelave, dosti natančna reč. Nabavil sem si tudi 0,2 in 0,4 premere za teste, pa ti lahko pripravim po nekaj metrov vsakega, da si jih doma testiraš. Ne vprašam niti za kavo.
Če boš kaj na Multimedia showu, bi se lahko tam dobili - zloglasna soba 107. _________________ Carpe Diem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GoldProf
|
Objavljeno: Pet Avg 30, 2013 09:22 Naslov sporočila: |
|
|
Ambasador,
Kevlar se v mojem primeru ni izkazal, preveč drsi, sem preizkušal različne debeline in ni dober. Lahko pa ti pošljem svileno nitko, jaz jo uporabljam in se izkazala odlično. Kaj se tiče "laksa", ko sem pri nakupu v ribiški trgovini povedal prodajalcu za kaj ga potrebujem, da ga ni vrglo na ta zadnjo, fant sploh ni vedel kaj je gramofon, saj ga še nikoli ni videl. Poizkusi še 0.15, zaradi majhnega vozlička in vozliček bolj drži.
Pošlji mi naslov, dobiš v pismu, ne stane nič.
Žal, po showih ne hodim več.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bogomir 4051
Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42 Prispevkov: 1452 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Pet Avg 30, 2013 13:58 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa razne zobne nitke ?
So multifilamentne, se ne raztegujejo in so močne kot hudir.
Cena zanemarljiva.
LpM. _________________ miro |
|
Nazaj na vrh |
Telefon: 031361550 |
|
 |
jernejc

Pridružen/-a: Ned Avg 2008 9:24 Prispevkov: 1044 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pet Avg 30, 2013 14:57 Naslov sporočila: |
|
|
imam karbonskih nitk na razpolago...komot odstopim, če je zanimivo.
LP Jernej _________________ Ohm sweet ohm.
Just saw a gold plated optical fibre. Apparently the gold made it sound marvelous according to the salesman. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pet Avg 30, 2013 15:35 Naslov sporočila: |
|
|
Neraztegljiv, neelastičen jermen terja motor brez vibracij in flutterja. Vseeno je zanimivo za testiranje. Zdrs na jermenici pri meni ni neki problem, ker je jermen preko 5cm v oprijemu na manjši jermenici (krožnik ima 40cm premera, po katerem teče jermen da pridobi čimvečji navor).
Nylon sem izbral v štartu tudi zaradi velike točnosti premera. Ne nazadnje se iz najlona izdelujejo tudi strune, pa natezalci igel na MC glavah (EMT naprimer). To po mojih računih ni nepomembno, ker spreminja tako elastičnost kot prestavo pogona. Tudi zato sem šel na velike premere, da se to relativizira kolikor se da.
Pri togih jermenih spreminjanje elastičnosti odpade, ostalo bom pa videl..
sem kandidat in se priporočam za testiranja... _________________ Carpe Diem
Nazadnje urejal/a ambasador Pet Avg 30, 2013 15:40; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|