Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Izdelava subwooferja
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 01, 2010 18:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Very Happy Wink Lepo izpeljano.. kaj pa ostanek sistema?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ma_coule

Pridružen/-a: Tor Apr 2010 23:27
Kraj: south of the border

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 01, 2010 19:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

berni je napisal/a:
Very Happy Wink Lepo izpeljano.. kaj pa ostanek sistema?

Berni, berni ti si pa tudi tak neučakan... Laughing
Saj bi rad, pa ne sfolgam...
Bom pa zato morda na koncu podal "the whole story" - seveda v posebni temi, saj sem tukaj že malo OT... Wink

Sicer pa hvala za spodbudne besede - kot sam dobro veš, vse to počnemo za zdravje & for fun!
Nazaj na vrh
berni

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 01, 2010 19:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Napiši še prve zvočne vtise..
Kako ločuješ sub aktivno ali pasivno? Aktivno na AV ali aktivno na subu?
Nazaj na vrh
ma_coule

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 01, 2010 20:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

berni je napisal/a:
Napiši še prve zvočne vtise..?

Svežih vtisov še nimam, ker sistem še ni v pogonu. Sočasno namreč urejam tudi ojačevalniški del. Je pa naprava z dodanim subom že prvotno, v "surovem" stanju, zvenela občutno bolje, kot brez njega. Predvsem je sub zapolnil sobo z (manjkajočim) zvokom, čeprav sem ga zgoraj rezal že pri ca 60 Hz (izkoriščajoč naravni rolloff basa v zaprti škatli). Spodaj pa sem ga z Linkwitzovo transformacijo linearno "napumpal" do 20 Hz (-f3):

berni je napisal/a:
Kako ločuješ sub aktivno ali pasivno? Aktivno na AV ali aktivno na subu?

Sedaj vse ločujem aktivno, najprej pa sem začel prav s subom. V predojačevalnik sem najprej vgradil seštevalnik signalov (L+D=mono), vse ostalo pa imam zaenkrat na dveh krušnih deskah... Embarassed
AV nimam, ampak nekaj "skup lotam"...

Ne vem, kako imaš ti urjeno sub področje. Mimogrede, če ga še nimaš, potem te naj spodbudim z informacijo, da sem "tvoje" Mangerje poslušal pri kolegu v kombinaciji s podobnim subom (Peerless XLS) in je rezultat izjemen (ne samo po mojem mnenju). Če k temu dodamo še tvojo "regulacijo", potem bi moral biti rezultat "oh in ah"...

Za zdravje & for fun!
Nazaj na vrh
berni

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 01, 2010 21:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pol si poslušal pri Davidu ? Enak, samo večji (12" xxl+pasivna membrana)sub čaka pri meni v kleti...Je pa res, da sta moj in njegov prostor neprimerljiva..
Za sedaj mi je kljub aktivizaciji še premalo napolnjen prostor, pomagam si z subom , ki ga imam še iz avta. Ne me napadati Embarassed ..pač dokler ne pride do realizacije..Kar me muči je, da ves sistem koristim za gledanje Tv,filmov in poslušanje stereo. Av receiver(Yamaha rxv 3900) daje super rezultate v Pure direct stanju, le takrat aktivna kretnica v njem ne deluje, torej bo treba signal zunaj ločevati- še en dsp modul... Wink
Nazaj na vrh
ma_coule

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 01, 2010 23:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

berni je napisal/a:
Pol si poslušal pri Davidu ? Enak, samo večji (12" xxl+pasivna membrana)sub čaka pri meni v kleti...Je pa res, da sta moj in njegov prostor neprimerljiva..

Berni, zakaj bi midva razpravljala "Ad personam", če nama pa gre "Ad rem" tako dobro od rok? Laughing
Tam, kjer sem poslušal Mangerje, stoji za njimi le deloma zastrta steklena stena, tako da je bilo moje navdušenje nad doseženim zvokom še večje... Wink
berni je napisal/a:
Za sedaj mi je kljub aktivizaciji še premalo napolnjen prostor, pomagam si z subom , ki ga imam še iz avta. Ne me napadati Embarassed ..pač dokler ne pride do realizacije..Kar me muči je, da ves sistem koristim za gledanje Tv,filmov in poslušanje stereo. Av receiver(Yamaha rxv 3900) daje super rezultate v Pure direct stanju, le takrat aktivna kretnica v njem ne deluje, torej bo treba signal zunaj ločevati- še en dsp modul... Wink

Boljše slab sub kot noben sub! Cool Laughing
(vsaj v najinih konfiguracijah...)

Za zdravje & for fun
Nazaj na vrh
berni

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 02, 2010 08:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ok. Tudi tak odgovor mi vse pove.. torej sem imel prav.. Wink
Če si si pogledal moj prostor v prispevku , je za mojimi zvočniki steklen izhod na teraso v velikosti cirka 2.5 x 3m , torej tudi neugodno. Problem , ki je pa še prisoten pa je zelo velik odprt prostor 50m2 + odprti deli sosednjih protorov, asimetrična postavitev poslušanja. Zanimivo pa je , da je bil prej sub po sreči postavljen optimalno in se je zelo lepo vklapljal v sistem. Pozicija je bila direktno v kotu in je deloval podobno kot eckhorn. Sedaj ko sem uredil rack pa tega prostora ni več, torej sledi dogovarjanje kam s subom... Ideja je imeti dva suba , ki bi lepše vzburjala prostor a ostane zelo malo možnosti.. Ne vem kako bi se odražala centralna postavitev, kjer ni v bližini sten...

Nazadnje urejal/a berni Tor Nov 02, 2010 22:06; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
ma_coule

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 02, 2010 21:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

berni je napisal/a:
Ok. Tudi tak odgovor mi vse pove.. torej sem imel prav.. Wink

Da, če sta izpolnjena vsaj naslednja dva pogoja:
- da sem Mangerje poslušal v Sloveniji,
- da je v Sloveniji, razen tvojih, samo še en par Mangerjev... Laughing
Šalo na stran!
berni je napisal/a:
Če si si pogledal moj prostor v prispevku , je za mojimi zvočniki izhod na teraso v velikosti cirka 2.5 x 3m , torej tudi neugodno. Problem , ki je pa še prisoten pa je zelo velik odprt prostor 50m2 + odprti deli sosednjih protorov, asimetrična postavitev poslušanja. Zanimivo pa je , da je bil prej sub po sreči postavljen optimalno in se je zelo lepo vklapljal v sistem. Pozicija je bila direktno v kotu in je deloval podobno kot eckhorn. Sedaj ko sem uredil rack pa tega prostora ni več, torej sledi dogovarjanje kam s subom... Ideja je imeti dva suba , ki bi lepše vzburjala prostor a ostane zelo malo možnosti.. Ne vem kako bi se odražala centralna postavitev, kjer ni v bližini sten...

Preden bi se odločil za drugi sub, bi na tvojem mestu najprej preskusil vse ostale (razpoložljive) možnosti. Skratka "Try on error" scenarij. Za poskus ti rade volje posodim tudi svojega Daytona. Vendar ti za ta namen postavljam (spet!) dva pogoja in sicer potrebuješ:
- dvigalo, ali vsaj dva močna možakarja,
- potresno zavarovanje tvojega bivališča. Laughing

Oops, najbolj važno pa sem skoraj pozabil:
notarsko overjeno izjavo tvoje žene da se s tem strinja... Laughing

S čim pa poganjaš začasni sub?

Kar pa se tvojega prostora tiče, bi bil zelo srečen, če bi imel pol tega na razpolago. Usojen mi je namreč "nearfield listening". Kot veš, velikost prostora se da zmeraj zmanjšati (popraviti itd.), povečati pa sila težko... Wink

Za zdravje & for fun!
Nazaj na vrh
berni

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 02, 2010 22:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nikoli nismo zadovoljni..
Mangerjev ni veliko v Slo.. Sploh pa so bili tisti sestavljeni in kupljeni enak čas kot moji(skupno naročilo), saj je bil takratni uvoznik moj in "njegov"kolega... Wink Ohišje ima iz HPL(srebrne alu barve)..
Sedaj ga poganjam z enim od dveh mono AVM M2 evolution , ki so naprodaj..
Glede potrdila itak veš da je to skoraj nemogoče...
Glede prostora ti pa ga lahko pol posodim ,ko moram brisati prah ..
Hvala za ponudbo..
Nazaj na vrh
galop

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 15:05
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 25, 2011 23:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da ne odpiram nove teme, nameravam si narediti horn ali pa transmision line subwooferje.Zanima me kakšne so vaše izkušnje z omenjenimi dizajni? l.p
ma_coule

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 26, 2011 11:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

galop je napisal/a:
Da ne odpiram nove teme, nameravam si narediti horn ali pa transmision line subwooferje.Zanima me kakšne so vaše izkušnje z omenjenimi dizajni? l.p

V čem vidiš prednost pred klasično sub zasnovo (zaprta škatla ali BR)?

Za pokrivanje audio območja med ca 25 do 80 Hz se mi namreč zdi predlagana izbira prezahtevna in predraga. Zato pri subu zagovarjam klasično zaprto ohišje in Linkwitzovo transformacijo, ki seže "vse do tja, do koder seže človeško uho..." in ostala čutila... Wink V prid temu govori tudi dejstvo, da je danes specifična cena (EUR/Watt) kakovostnih ojačevalnikov za ta namen (na pr. D klasa) ugodnejša kot kdaj koli prej.
Sicer pa sem trdno prepričan le o tem, da svojega Alepha 5 (ob pogledu na katerega se pogosto slinim Laughing ) za ta namen ne boš uporabil... Wink

ZZ & FF !
Nazaj na vrh
galop

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 15:05
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 26, 2011 17:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Horn in transmission line me navdušujejo zato ker lahko premaknejo večjo količino zraka oz ustvarijo velik zvočni pritisk,pa tudi sam zvok mi je všeč,dolgo nazaj sem si lastil horne z 18" aa craft basi in zadeva je res delovala,vsaj na žurkah kjer so pošteno masirali.Pri prenovi hiše ki me čaka ,sem razmišljal da bi za sub uporabil del kleti ki je pod dnevno sobo in je praktično neizkoriščen.Kar se tiče alepha pa sigurno ne bo uporabljen v te namene,mogoče kakšna ab klasa večje moči ker mi switcherji niso pri srcu,bo pa zadeva seveda aktivna.Ma coule ,hvala za prijazen nasvet,mogoče pa imaš prav,zadevo je treba sigurno preučiti,mnenja oz izkušnje so dobrodošle.
ma_coule

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 26, 2011 17:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

galop je napisal/a:
Pri prenovi hiše ki me čaka ,sem razmišljal da bi za sub uporabil del kleti ki je pod dnevno sobo in je praktično neizkoriščen.

Ob takšnih razpoložljivih resursih bi najbrž tudi mene zapustila "stroga racionalnost" in bi dobil potne roke ter srage na čelu... Laughing

ZZ & FF !

P.S.
Kolikor vem, oblika ohišja ne vpliva na količino premaknjenega zraka, ampak premer membrane in njen Xmax.
Nazaj na vrh
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 26, 2011 18:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

galop je napisal/a:
Horn in transmission line me navdušujejo zato ker lahko premaknejo večjo količino zraka oz ustvarijo velik zvočni pritisk,pa tudi sam zvok mi je všeč,dolgo nazaj sem si lastil horne z 18" aa craft basi in zadeva je res delovala,vsaj na žurkah kjer so pošteno masirali.Pri prenovi hiše ki me čaka ,sem razmišljal da bi za sub uporabil del kleti ki je pod dnevno sobo in je praktično neizkoriščen.Kar se tiče alepha pa sigurno ne bo uporabljen v te namene,mogoče kakšna ab klasa večje moči ker mi switcherji niso pri srcu,bo pa zadeva seveda aktivna.Ma coule ,hvala za prijazen nasvet,mogoče pa imaš prav,zadevo je treba sigurno preučiti,mnenja oz izkušnje so dobrodošle.

LP

Ne pozabite,da poleg "zvočnega pritiska" in globine basa potrebujemo tudi hitrost, ritem in definicjo ... Drugače lahko postane vse skupaj UUUUUUUUUUUUUU namesto vmes UUUUU AAAAAA RRRRRRR SSSSS TTTTT Wink.
ma_coule

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 26, 2011 18:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ajka je napisal/a:
Ne pozabite,da poleg "zvočnega pritiska" in globine basa potrebujemo tudi hitrost, ritem in definicjo ... Drugače lahko postane vse skupaj UUUUUUUUUUUUUU namesto vmes UUUUU AAAAAA RRRRRRR SSSSS TTTTT Wink.

ajka, hvala za dopolnitev! Če membrana potrebuje "tri dni" da pride sem in tja, potem to res ni dobro... Laughing

ZZ & FF !
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
Stran 2 od 9

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu