Pomoè pogostih vprašanjPomoè pogostih vprašanj   IšèiIšèi   Seznam èlanovSeznam èlanov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporoèilPrijava za pregled zasebnih sporoèil   PrijavaPrijava 

Vpliv stanja zavesti na percepcijo zvoka!
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Ostalo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
alenvprekršku



Pridružen/-a: Pet Nov 2008 14:09
Prispevkov: 890
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 24, 2010 10:00    Naslov sporoèila: Vpliv stanja zavesti na percepcijo zvoka! Odgovori s citatom

Spoštovani,

odpiram novo temo podtaknjen z nenehno polemiko okrog kablovja. Pri tem imam v mislih vse vrste kablov, brez izjeme. Tukaj lahko omenim še razne resonatorje, ionizatorje, podstavke in še kaj podobnega, pa mi ta trenutek ne pride na pamet. Politega je, o tem, veliko èrnila in pixlov, tukaj in na drugih forumih. Vse skupaj, bolj ali manj, spremljam molèe. Ni da ne bi opazil razlike v kablih, razlike vsekakor so. Kljuèno vprašanje, po meni ni, ali so te spremembe na bolje ali slabše ampak bolj vprašanje psiho akustike in nenehno spreminjajoèega razpoloženja in stanja zavesti.
Vseskozi se piše o opremi in prostoru. Vse lepo in prav. Pozabljamo pa na najpomembnejšo audio komponento, tisto želatinozno zdrizasto snov ki se nahaja med uhlji. Skupek elektromagnetnega valovanja in elektrokemiènih procesov.
Že zadovoljitev osnovnih življenjskih potreb vpliva blagodejno na kemijo možganov. Kjer smo kot družba iz izpolnjevanja potreb prešli na izpolnjevanje želja, tudi slednje, seveda izpolnjene, vplivajo blagodejno.
Vsi poznamo stanja kot so stres, utrujenost, jeza, zaljubljenost, evforija in podobno.
Osebno sem že nešteto krat obèutil njihov vpliv na zaznavanje zvoka in posledièno na spremembo odra, zvoka instrumentov, resolucijo, nizke, visoke … ipd.

Bolj kot kemija našega telesa, v prièujoèem prispevku, me zanima vpliv ostalih psiho aktivnih snovi. Verjetno ni med nami nikogar brez greha, da prvi zaluèa kamen proti meni. Vsak od nas ima nek svoj strup. Vsakogar med nami nekaj zastruplja. To je lahko tudi neizpolnjena ljubezen, sladkor in/ali pa tudi hrana.

Zdaj smo pa tam. Od tod naprej, prosim, naj berejo samo polnoletni.

Poznam vpliv velikega števila psiho aktivnih substanc. Seznam tistih katere sem preizkusil je vsekakor veliko veèji od tistih katere nisem. Na mojo osebno žalost, velika veèina njih je kriminaliziranih in prepušèenih èrnem trgu in torej niso podvržena nobeni kontroli kakovosti.
Na pripombe in provokacije v zvezi z tematiko kriminalizacije ne bom odgovarjal. Z njo se ne strinjam. Povzroèa veè škode kot koristi. Pade na izpitu že komparacija z dovoljenimi psiho aktivnimi substancami kot je npr. alkohol. Post NI namenjen propagiranju uporabe psiho aktivnih snovi. Ne prevzamem nikakršno odgovornost do drugih. Ne proizvajam in ne ponujam nièesar. Sem zgolj rekreacijski potrošnik istih in s tem vedno in samo v prekršku.

Sledi moja prva izkušnja, upam da ne zadnja u tej temi:
Osebno opazim razliko v zvoku med kajenjem »domaèice« in »skune«. Slednji mi bolj potisne visoke v ozadje, basi so neposlušljivi in pogosto odmevajo/donijo.

Sedaj se mi mudi, nadaljujem pozneje. Pozivam vas, da tudi vi napišete svoje lastne izkušnje.
Ni vse v kablih. Nekaj je tudi v kavi, alkoholu, ganði, speedu, extaziju in podobnem.

Z vsem spoštovanjem.
_________________
B&O Fan in audiofil z OKM!
... it's not just about what your equipment does, it's about how it makes you feel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
hi_musica



Pridružen/-a: Tor Apr 2008 7:17
Prispevkov: 912

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 24, 2010 10:14    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Dobra tema. Alen, vsaka èast za korajžo.

Pri resnem poslušanju muzike se osebno izogibam popolnoma vseh narkotiènih substanc, tudi alkohola. Slednji zelo zoži zvoèni oder, predvsem po globini.

Si pa ne predstavljam sobotnega ali nedeljskega jutra brez kavice in kake romantiènega klasike.

Torej kava ja, ostalo ne.

V.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
matjaz z



Pridružen/-a: Pon Dec 2008 13:50
Prispevkov: 236
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 24, 2010 10:38    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

... super tema.
Tudi sam bolj molèe spremljam ostale teme in se "uèim" - vèasih tudi držati jezik za zobmi.

Nedvomno je za poslušanje potrebna koncentracija, fokusiranje... in zato je potrebna trezna glava - da se lažje fokusiraš na oder, prostor, globino, èe je èelna ploskev ojaèevalca prez prstnih odtisov, èe so kabli enako razporejeni,..
Ampak kljuèna sprememba se vseeno zgodi ko se morda zaradi razliènih priložnosti stopiš pred sistem v kakem rahlo drugem stanju - in takrat še zlasti èe je okoli družba postane zopet pomembna le glasba, in vsi brskamo po plošèah in cd, jih in ni nam mar za premalo basa, šušljave visoke in vrešèave srednje. In za prstne odtise in polomljeno škatlico cd.ja, glasba, glasba. In nasmeh na ustih.

Madona sem se vživel.

Ampak alien prav imaš, drugaèe je
in niti ne nujno na slabše.

.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
orc.perc



Pridružen/-a: Sre Nov 2009 22:05
Prispevkov: 527
Kraj: Posr.Park

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 24, 2010 11:14    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Glede na to da so dirigenti kokainomani, orkestraši na alkotu, ostali pa na "alternativi", za trezne ostane samo gregorjanski koral Laughing

Alen, priporoèam kakšnega P.Glassa ali S.Reicha; ko glasba-sekvenca postane tišina, pogoj za popotovanje vase!
_________________
-1/3oct.REar
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
DOLAR



Pridružen/-a: Tor Jul 2009 14:03
Prispevkov: 746
Kraj: bUNGA bUNGA

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 24, 2010 11:36    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Takole dr. Linkwitz razvršèa vpliv posameznih "komponent" reprodukcije in zaznavanja po pomembnosti:

Not only the loudspeaker but all the other pieces of equipment that are used for the playback of a recording can have significant influence on what we hear and experience. I list them in decreasing order of their typical contribution to altering the original, including some that I consider obsolete.

4 - Reproduction / Playback
Loudspeakers
Listening room
Cartridge / turntable
Amplifiers ( tube - solid state )
D-to-A converter / transport
Cables, interconnects, spikes etc.

5 - Hearing / experiencing
Ear-brain / perception
State of mind / body
Listening place aesthetics

Pri zaznavanju glasbe je "state of mind" po njegovem na drugem mestu Smile.

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
janzi



Pridružen/-a: Èet Maj 2008 8:45
Prispevkov: 1021
Kraj: GROSUPLJE / LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 24, 2010 12:08    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Naèeloma najraje poslušam trezen, ...

... a vèasih prav paše h kakšnemu dobremu jazzu kozarèek 'single malt-a' in dobra cigara, meni osebno (ker nisem ravno zasvojen z njimi) recimo najbolj ustreza Romeo y Julieta, Romeo No. 1 ... lahko pa tudi kaka podobna Montecristo ali Cochiba ...

Pa tudi kozarec vrhunskega vinèka ali dobrega konjaka, se vsekakor prileže k dobri glasbi !

Moènejših zadev pa ne konzumiram (zaenkrat) !

Wink
_________________
''You can hear a lot by listening !!''
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
audiofill



Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Prispevkov: 5406
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 24, 2010 12:56    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Dolarjev "state of mind" dva posta nazaj je tudi po moje zelo pomemben, èe ne celo najpomembnejši. Pa ne samo pri poslušanju glasbe, temveè pri vseh stvareh.

Ko se že ravno pogovarjamo odkrito... èe èlovek preprosto ni pri volji, ga še najbolj eksotièna bejba na tem planetu ne more oživeti, kaj šele da bi ga pritegnil kup špilajoèega pleha. Paè nismo roboti, temveè razmišljujoèa bitja z zavestjo in obèutji, hoèeš noèeš podvrženimi takšnim in drugaènim vplivom ter dejavnikom. Ko pa je èlovek pri stvari, potem pa da mu zaèno iti oslarije po glavi ni treba eksotiène bejbe, je že èisto dovolj obièajna "girl next door". Laughing

Kako na poslušanje glasbe oziroma percepcijo vplivajo razne prepovedane substance ne vem, saj tega še nikoli nisem probal, niti nikoli ne bom, saj v mojih življenjskih naèelih tem pièkarijam ni mesta. Kar se tièe alkohola pa lahko povem le za kvalitetna rdeèa vina, saj od alkohola ne pijem niè drugega (piva recimo nisem pil že 20 let)... no kvalitetna rdeèa vina pa delujejo name pozitivno. Namesto dveh štirje zvoèniki in namesto sterea kvadrofonija. Laughing

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo
alenvprekršku



Pridružen/-a: Pet Nov 2008 14:09
Prispevkov: 890
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 24, 2010 13:00    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Hja, tema je zaživela in jaz sem nazaj. Zanimive odgovore ste poslali. Tisti od dr. Linkwitz-a o "state of mind" mi je še posebej všeè. Nikakor ne smemo pozabiti še na omenjana: Ear-brain / perception in Listening place aesthetics. Na to sem pozabil.
Zelo pomembna se mi zdita estetika same naprave/sistema in enterijer. O tej, posebni temi, sem tudi razmišljal in ni vraga da tudi podobno nekoè ne bom odprl. V stilu: Vloga poèivalnika/sedežne v percepciji glasbe/zvoka.
Na znanje sem vzel tudi predlog za poslušanje P.Glassa in S.Reicha. Bom poskusil dobiti to povratno vozovnico za popotovanje vase.
Moja druga izkušnja je percepcija na gobicah. Najveèji problem je pravilno doziranje. Sicer neke velike škode si ne moreš narediti, pa vendar. Z halucinogenimi snovmi je najboljši uvod v spremstvu že izkušene osebe. Tukaj se lahko zgodi in doživi marsikaj. Opazil sem da je tudi popolna tišina polna zvokov. Še najbolje gre z dogodki na odprtem in v naravi. Tukaj vsak zvok dobi neko novo dimenzijo in pomen. Si preprosto eno z naravo.
_________________
B&O Fan in audiofil z OKM!
... it's not just about what your equipment does, it's about how it makes you feel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
DOLAR



Pridružen/-a: Tor Jul 2009 14:03
Prispevkov: 746
Kraj: bUNGA bUNGA

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 24, 2010 13:17    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
alenvprekršku



Pridružen/-a: Pet Nov 2008 14:09
Prispevkov: 890
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 24, 2010 13:39    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

DOLAR je napisal/a:
Laughing


@"$ bankovec Very Happy " ,
Smeh je zdrav. Dober je tudi za trebušne mišice. Najveè sem se prerežal na tripih, malo manj na daturah. S prvimi me vežejo spomini na eno od prvih kempiranj skupaj s soprogo. Bilo je to nekje na Hrvaškem, zgodaj jeseni. V kempu sami mladi surfarji in žurerji a nad kempom diskoteka in partiji non-stop. Joj koliko je tam bilo smeha. Trebuh me je bolel.
Zvoka se ne spominjam veè. Po povratku je v glavi zijala veeelika luknja...
_________________
B&O Fan in audiofil z OKM!
... it's not just about what your equipment does, it's about how it makes you feel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
11duc



Pridružen/-a: Pet Maj 2008 22:40
Prispevkov: 84
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 24, 2010 13:55    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

audiofill je napisal/a:

Ko se že ravno pogovarjamo odkrito... èe èlovek preprosto ni pri volji, ga še najbolj eksotièna bejba na tem planetu ne more oživeti, kaj šele da bi ga pritegnil kup špilajoèega pleha.
lp


ima pa najveè možnosti Laughing .... deci rdeèega, polnozrnat èrn domaè kruh namazan z domaèo pesto da brbonèice zaènejo delat ... double pleasure zagotovljen
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
DOLAR



Pridružen/-a: Tor Jul 2009 14:03
Prispevkov: 746
Kraj: bUNGA bUNGA

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 24, 2010 20:22    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Muzika ima moè, da nas duhovno povzdigne, se nas èustveno ali kako drugaèe dotakne, èe smo dobre ali slabe volje in brez kakršnihkoli opojnih substanc.

Še posebej mi paše zelo naglas, ko jo z mano posluša cel blok Twisted Evil

I want to disturb my neighbor
Cause I'm feeling so right
I want to turn up my disco
Blow them to full Watts tonight
In a rub-a-dub style, in a rub-a-dub style
In a rub-a-dub style, in a rub-a-dub style
Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
NLP



Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01
Prispevkov: 1035
Kraj: Drugje

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 24, 2010 23:42    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Vsekakor je "state of mind" na drugem, vsekakor lahko tudi na prvem mestu... vendar je to tako izjemno široka varijabla, da jo ne gre definirati na naèin da pa alkohol zoži zvoèno sliko, trava razširi in poglobi, extasy naredi euforièno... ker je spet odvisno kakšen "mood" je trenutno pod vplivom specifiène substance...
... pa èistost/konstantnost kvalitete substanc je tudi vprašljiva:)
Žal je preveè varijabl da bi se lahko posploševalo.
... malo za hec malo pa zares.

Drugaèe pa se akustièni dizajnerji (nekateri) tudi ubadajo z vizualnim izgledom poslušalskega okolja/ "Listening place aesthetics " in kako se poslušalec uugodno poèu, to je seveda pomemben parameter ampak spet odvisno od posameznika in ni moè posploševat...

... morda bi morali obstajati tudi akustièni psihiatri...Smile
_________________
Nenad P.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo
alenvprekršku



Pridružen/-a: Pet Nov 2008 14:09
Prispevkov: 890
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 25, 2010 06:30    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

NLP je napisal/a:
Vsekakor je "state of mind" na drugem, vsekakor lahko tudi na prvem mestu... vendar je to tako izjemno široka varijabla, da jo ne gre definirati na naèin da pa alkohol zoži zvoèno sliko, trava razširi in poglobi, extasy naredi euforièno... ker je spet odvisno kakšen "mood" je trenutno pod vplivom specifiène substance...
... pa èistost/konstantnost kvalitete substanc je tudi vprašljiva:)
Žal je preveè varijabl da bi se lahko posploševalo.
... malo za hec malo pa zares.

Drugaèe pa se akustièni dizajnerji (nekateri) tudi ubadajo z vizualnim izgledom poslušalskega okolja/ "Listening place aesthetics " in kako se poslušalec uugodno poèu, to je seveda pomemben parameter ampak spet odvisno od posameznika in ni moè posploševat...

... morda bi morali obstajati tudi akustièni psihiatri...Smile


Seveda, da malo za hec malo pa zares. Tako sem temo tudi zastavil.
Nisem imel namen propagirati ali svetovati konzumacijo opojnih substanc.
Želim pogovor o psihoakustiki.
Težko opišem razlike že pri hitri menjavi komponente ali kabla. Slišim nekaj, pa vendar lahko samo reèem da je zvok malo drugaèen. Ne boljši in ne slabši, drugaèen.
Eden glasbeni komad mi je vèeraj pasal in dvigoval kocine pokonci, zjutraj pa ne veè!?
Èe komponento vidim in gledam ali obratno, da jo ne vidim, spet drugaènost.
Majhna sprememba katero zaznavam je odvisna tudi od tega ali me preplavlja dopamin, noradrenalin, adrenalin, serotonin ali histamin..
Vse to po naravni poti, ne po bližnjicah...

Èez nekaj èasa, v kletnih prostorih centra za detoksikacijo in pred majhnim avditorijem:
"Jaz sem ------- -------- in sem zdravljeni Audiofilik, ... Cool
_________________
B&O Fan in audiofil z OKM!
... it's not just about what your equipment does, it's about how it makes you feel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
NLP



Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01
Prispevkov: 1035
Kraj: Drugje

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 25, 2010 09:20    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Ja razumem in se povsem strinjam z napisanim ampak kot si rekel enkrat doživiš isti zvoèni izdelek tako drugiè drugaèe, tudi niti ni potrebno biti pod kakšnimi substancami, dovolj da te recimo žena ali froc razkuri ali pa kakšna bebava politièna izjava na radiu spravi ob pamet:)
Tudi pozitivna stanja in doživetja ne morejo zagotoviti da bomo enako doživljali slišano.

Varijabl je enostavno preveè, da bi lahko nekaj dorekli lahko pa se govori o enkratnih trenutnih doživetjih, ko si pojedel, popil, doživel... to in to.
_________________
Nenad P.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Ostalo Èasovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni èas
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Naslednja
Stran 1 od 11

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe