Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Nizke frekvence v prostoru
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4 ... 10, 11, 12  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 19, 2013 20:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bojc08 je napisal/a:
Zato pa je potrebno obdelat stene, da na čim nižjih frekvencah čim več absurbirajo. Tudi z "bass trapi" izredne debeline, kar precej zmanjša prostor. Vsi pa vemo, da so najhujši koti, kateri delujejo za odbiti val kot horni.

lp
Bojc

Jenjaj.
bojc08

Pridružen/-a: Ned Apr 2012 16:56
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 19, 2013 20:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

o.k.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
urosst

Pridružen/-a: Pon Dec 2008 9:48
Kraj: ZAGORJE

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 19, 2013 20:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

v prostoru so vedno najbolj kritične frekvence pri katerih se naredijo stojni
valovi.pod 40Hz ponavadi ni problem,te frekvence bolj čutimo kot slišimo.
višje gor pa je veliko problemov,veliko lahko zmanšamo z difuzorji in bas
trapi,še višje nad 500 pa že delujejo akustične pene.
Nazaj na vrh
diyfreak

Pridružen/-a: Pon Okt 2011 23:29
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 19, 2013 22:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ok torej teoretično nizkega basa v mali zidani sobi ni ker se val ne razvije. Ampak kaj potem slišim jaz tam okrog 30 hz ? Saj soba pojačuje samo frekvence ki jih prejme , torej mora 30 hz v sobi zaigrat da jih soba lahko pojača . In ni mi tudi jasno kako lahko slišimo harmonike če ni osnovnega tona ? Tudi v avtomobilu je seveda room gain in če se najnižje frekvence najbolj pojačajo se torej morajo odbijat- kako se pojačajo če jih karoserija prepusti ? Aha še nekaj , tudi pri hišnem kinu,če gledamo dinozavre slišimo oz. čutimo teh 20 hz ki se sprostijo ob koraku dinozavra in čutil sem jih pri par kolegih ki imajo čisto povprečne sobe ? Tu mi nekaj smrdi Confused
Torej mene ne zanima kakšne kvalitete je teh 20 ali 30 hz , ker tak skoraj vsi vemo kako jih soba obdela ampak zanima me zakaj se slišijo če se pa po teoriji ne bi smeli ?
Nazaj na vrh
andrej

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 17:47
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 19, 2013 22:50    Naslov sporočila: pressurising (and de-pressurising) the listening space Odgovori s citatom

točka št.5 http://sound.westhost.com/subcon.htm
Nazaj na vrh
joztom

Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 19, 2013 22:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Človeško uho in širjenje zvoka sta posebnost brez primere. Za 30Hz bi rabil vsaj 11m prostora za en polni val. Ampak zakaj pa to potem sploh slišiš na slušalkah?
Nazaj na vrh
gerchy

Pridružen/-a: Pon Sep 2008 10:43
Kraj: 01

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 19, 2013 23:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bas v majhnih prostorih je. Very Happy
12 m2 in meritev:

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
orc.perc

Pridružen/-a: Sre Nov 2009 22:05
Kraj: Posr.Park

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 19, 2013 23:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Stojni val ni pogoj, da se frekvenca sliši. To pomeni samo to, da bo ta frekvenca poodmevala dlje kot ostale. Malo se posplošuje...

Pa obilo uspeha pri študiju osnov akustike Exclamation
ambasador

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 20, 2013 07:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

diyfreak je napisal/a:
Ok torej teoretično nizkega basa v mali zidani sobi ni ker se val ne razvije. Ampak kaj potem slišim jaz tam okrog 30 hz ? Saj soba pojačuje samo frekvence ki jih prejme , torej mora 30 hz v sobi zaigrat da jih soba lahko pojača . In ni mi tudi jasno kako lahko slišimo harmonike če ni osnovnega tona ? Tudi v avtomobilu je seveda room gain in če se najnižje frekvence najbolj pojačajo se torej morajo odbijat- kako se pojačajo če jih karoserija prepusti ? Aha še nekaj , tudi pri hišnem kinu,če gledamo dinozavre slišimo oz. čutimo teh 20 hz ki se sprostijo ob koraku dinozavra in čutil sem jih pri par kolegih ki imajo čisto povprečne sobe ? Tu mi nekaj smrdi Confused
Torej mene ne zanima kakšne kvalitete je teh 20 ali 30 hz , ker tak skoraj vsi vemo kako jih soba obdela ampak zanima me zakaj se slišijo če se pa po teoriji ne bi smeli ?

Tu bi bilo več stvari za preveriti:
tudi če so stene zidane, so lahko prepustne za sub frekvence. Je potrebno videt. Dovolj je ena stena - lahko je 'paret' kot rečemo tu zidan iz porolita ali česa podobnega. Lahko je odprtina (okno in vrata v kombinaciji v igri, če so točno eden proti drugemu in s prepustnostjo tvorijo 'koridor') ali kaj drugega.
Pri meni doma imam maltene meterske kamnite zidove - zato pa so leseni podi in stropi prepustni kot nič. Grem nadstropje dol in iz spodnje sobe skozi strop lepo slišim base. In ko grem še eno nadstropje dol, slišim samo še res nizke base. Zvočnike sem dal na mehke Epidauro krogle, da niso v togem stiku s tlemi - tako da se vibracije ne prenašajo mehansko ampak samo po zraku.

Poleg tega: glede na partizansko ime diyfreak - poskusi s ton generatorjem ali tudi testnim CD-jem predvajati nizke frekvence in dejansko ugotoviti kakšna je slika. Samo po filmskih efektih ne boš prišel daleč. 20Hz dinozavra je lahko samo kombinacija višjih harmonikov (40 in 80 Hz). Ki potem bi me tudi zanimalo kaj za en sub uporabljaš da ti daje 20Hz.. redkim izpod 3000€ to uspeva.

Dodatek: sem spregledal da je ostalo še nekaj:
V naravi osnovni ton proizvaja harmonike in ni možno imeti harmonikov brez osnovnega tona.
Pri reprodukciji pa je možno, ker je vse posneto in če na nek način odrežeš osnovne tone, harmoniki bodo še vedno reproducirani !!

Nazadnje urejal/a ambasador Čet Jun 20, 2013 08:31; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 20, 2013 08:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

joztom je napisal/a:
Človeško uho in širjenje zvoka sta posebnost brez primere. Za 30Hz bi rabil vsaj 11m prostora za en polni val. Ampak zakaj pa to potem sploh slišiš na slušalkah?

Je že povedano, čitaj. Eno stran nazaj je že vintagesonic povedal in jaz ponovil.
matej

Pridružen/-a: Čet Jun 2008 18:07
Kraj: laško

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 20, 2013 09:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vintagesonic in ambasador sta povedala praktično vse. Da npr. zvok z valovno dolžino 17 metrov dobro slišimo, je potrebno vložiti kar nekaj energije, stene prostorov pa so za takšne valovne dolžine vsaj delno "nevidne". Če uspemo takšne valovne dolžine dejansko generirati, se bo val skoraj zagotovo tudi razvil. Vprašajte sosede. Laughing Kvaliteta reprodukcije npr. prvih dveh oktav je pa druga zgodba.

Offtopic - ali morda pozna kdo avtorja in naslov skladbe, ki gre nekako takole:

Vroče je, grozno vroče, vroč je čas
vroče je, duša kliče pridi mraz
na robu pločnika stojim
v kraljestvu motorjev
med nebotičniki se izgubim
brez semaforjev
Na deželo si želim,
na deželo si želim...
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 20, 2013 11:21    Naslov sporočila: Re: pressurising (and de-pressurising) the listening space Odgovori s citatom

andrej je napisal/a:
točka št.5 http://sound.westhost.com/subcon.htm

Zanimiva teza, a bolj besedno. V teoriji ne najdem podpore.

Takole bi razložil razvijanje vala versus pressure vsiljene frekvence:

če želiš s pritiskom (pressure) predvajati frekvenco kot sugerira avtor - ti premajhne razdalje v sobi s togimi stenami to onemogočajo. Preprosto frekvenca 20 Hz hoče 20x v sekundi menjati cikel zgoščina-redčina. Ker so dimenzije premajhne zvočnik to ne more kompletno opraviti, ker se bodisi zgoščina bodisi redčina vrne prehitro nazaj in blokira emisijo membrane. Kontra pritisk na membrano je prevelik in zaradi tega ni učinka - se izniči. Zrak MORA zaresonirati, zavalovati, sicer ni zvoka. Kaj ti slišiš? Po eni strani prihaja recimo zgoščina od membrane in ko bi morala priti redčina, prihaja tudi od stene odbita zgoščina - rezultat - nula.
Če so stene prepustne, pa se ne izniči popolnoma ampak delno, kolikor so izgube prehoda skozi steno in zaradi delnega odboja tudi. Tega avtor ni upošteval in je po mojem napačno interpretiral zadevo. Tu je tudi približno prelom room gaina, ki ga pa pravilno omenja.

Bass reflex - vs pneumatic suspension
Tukaj avtor prizna da pride do kontra pritiska skozi vent odprtino in blokira membrano. Posebej v težkih pogojih to še bolj skoči ven kot v velikih prostorih.
Da je pneumatic suspension superioren je popolnoma pravilna ugotovitev. Stane več kot reflex, terja večje membrane. Fizika jih terja. Reflex je trik kako s finto zaobiti stroške in imeti buuu, buuu base.
ck

Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 20, 2013 23:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Končno sem našel malo časa za pisanje. Vzrok bo pofotkan v naslednjih dneh.

Problem majhne sobe in nizkih frekvenc je v tem, da odboj npr. zgoščenine od zadnje stene lahko pride nazaj, še preden zvočnik konča "zgoščevanje" (npr. zelo mala soba - 20 Hz. Val je dolg cca 17m, od tega zgoščenina 8,5 m. V majhni sobi npr 3 x 4m in s postavitvijo zvočnika ob steno že imamo tak slučaj), vsekakor pa odboj pride do druge (prednje) stene preden se razvije celoten "val".
To ne vpliva na delovanje membrane zvočnika, kot se zmotno misli in piše, ker na membrano pride morda samo 1/1000 tistega, kar je šlo ven (si lahko izračunate razliko med površino membrane in ploščino preseka sobe, kjer stoji zvočnik npr. soba široka 3 m visoka 2,5 m ima torej površino preseka 7,5m2. Površina npr. 12 inčnega voferja pa je cca 0,07m2, kar je manj kot 1/1000, zato zvočnik praktično neovirano deluje naprej.

Problem majhnih sob je v tem, da se zaradi mnogih odbojev od sten (ki imajo različne smeri širjenja) preden se razvije celoten "val" torej zgoščenina in razredčina, osnovni "val" zelo popači, bistveno bolj, kot v sobah, kjer se zvok vsaj delno absorbira ali pa so sobe velike, pa teh odbojev v periodi enega "vala" ni oz, ni veliko.

Merilniki jakosti zvoka pravzaprav merijo hitre (v frekvenčnem spektru) spremembe v pritisku zraka, zato namerijo določeno količino spremembe pritiska, ki pa ga zaradi ogromnega števila odbojev naše uho sliši zelo popačeno.

V majhnih sobah, se z akustičnim tretiranjem nekaj tega da rešiti, vse pa ne.

Nazadnje urejal/a ck Pet Jun 21, 2013 06:11; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
NLP

Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01
Kraj: Drugje

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 21, 2013 00:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kdo je "diplomant akustike" na tem forumu?
ambasador je napisal/a:

Na forumu imamo diplomante akustike, pa tiste ki za denar rihtajo akustiko, profi snemalce in še bi se našlo.

ambasador

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 21, 2013 06:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po bitki prikorakali generali...
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4 ... 10, 11, 12  Naslednja
Stran 3 od 12

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu