Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Ultimativni Lenco
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
krokar

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 21:45
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 18, 2012 22:14    Naslov sporočila: Ultimativni Lenco Odgovori s citatom

V tej rubriki se ne oglašam, ker imam za ročna dela 2 levi roki in kapo dol vsem, ki se ukvarjate s svojimi projekti, ki imajo rep in glavo.
Moram pa reči, da me je nemalo začudil oglas, do katerega vodi spodnji link.Me res prav zanimajo mnenja o tej stvari!
http://www.audio-kontakt.com/index.php?page=view_ad&id=8026
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 19, 2012 16:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Idi - vidi !

Dogovori se za preskus in odloči sam. Vrhunski gramofon povozi CD playerje. Naredi primerjavo.

Sicer pa, ne poznam nobenega, ki bi prodal svoj gramofon, če je zares vrhunski. Da ni to samo 'pecanje pacientov' ?

Kakorkoli že: vrhunski gramofon pred tabo odpre krasno sceno s tridimenzionalnimi instrumenti v naravni velikosti in fascinantno globino scene. Krasna harmonija se razlega s kompletnimi barvami instrumentov, sliši se 'zrak' med izvajalci, dih dvorane. Dinamika pa taka, da ti gredo kocine gor.
To bi že bilo ultimativno. Ti bi prodal tako stvar ?
Za poldrugega jurja jo kupim jaz, tudi za več, magari si sposodil.

Nazadnje urejal/a ambasador Pon Mar 19, 2012 18:02; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 19, 2012 16:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hahaaha, kaj sem se spomnil:

dosti let nazaj (pa ne bom povedal kaj, da se kdo ne prepozna) je nekdo prodajal en kos hifi-ja.

Prinesel je napravo na probo in ko je slišal kako je zaigrala, ni hotel več prodati.... !!
Prej pa jo je na vse pretege hvalil.
audiofrik

Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 19, 2012 16:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ambasador

mislim da si podal dosti natančen odgovor, kolikor je razbrati gre za kao firmo, ki se ukvarja z Lenco upgradi in še uvozom ročk Jelco ipd

Sama osnova Lencota ni nekaj vrhunskega, Garard 301,401 in Thorens 124 sta tu nedvomno boljša, po izkušnjah iz drugih podobnih plinthov pa je tako nesmiselno nabiranje mase povsem zgrešeno - več ni nujno boljše, tu še kako velja, vsaka čast pa za drznost, mogoče pa jim rata koga prepričat., sicer pa lahko vsak sam proba, Lencoti se vrtijo okrog 50 eur, specialno olje pri starih ležajih z malo zračnosti beri kot malo gostejše sintetično, ali z dodatki grafita kot pri Linnu,fino in dražje pri takih ležajih odpade...
Nazaj na vrh
Roogi58

Pridružen/-a: Čet Jul 2010 11:02
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 20, 2012 13:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Gramofon, o katerem je govora v tej temi oziroma v oglasu, ni moj.

Sam se sicer tudi ukvarjam s projektom gramofona oz. obnove gramofona narejenega na osnovi Lenco modelov L-75 in L-78, vendar je med mojimi gramofoni in gramofonom iz oglasa nekaj bistvenih razlik v sami zasnovi. Najbolj bistvena razlika je v vpetju, ki je pri mojih gramofonih zasnovano na vzmetenju z vzmetni dušenimi z silikonskim oljem. Enako je dušena tudi baza ročice, ki je ločena od mehanizma.

Zato tudi ni potrebna pretirana teža lesa oziroma baze, saj mehanizem gramofona plava v silikonskem olju in je tako zelo dobro ločen od lesene baze in s tem od vplivov okolice.

V neposredni primerjavi z Garrad 401 je zvenel moj gramofon bolje, o čemer se je prepričalo več poslušalcev.

Lahko povem, da gradnja oz obnova Lenco gramofona ni tako preprosta, če si seveda tisti, ki ga obnavlja, postavi dovolj visoke cilje. Vsak od tako obnovljenih gramofonov je unikat, v katerega je vloženo okrog 200 ur dela, sam razvoj pa je trajal skoraj dve leti.

Sedaj, ko je projekt obnove pri koncu, lahko povem, da mi ni žal vseh teh porabljenih ur.

Vsaka debata glede kvalitete zvoka na osnovi nekih prejšnjih prepričanj ali zakonov je brezpredmetna. Gramofon je enostavno treba prej slišati, pa potem soditi. Enako velja seveda za vse ostale gramofone in sisteme.

http://www.audio-kontakt.com/index.php?page=view_adb&id=1248

http://www.audio-kontakt.com/index.php?page=view_adb&id=1239
krokar

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 21:45
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 20, 2012 21:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri gramofonu, do katerega sem podal link, me čudi predvsem to, da se kot osnova navaja Lenco L-78, ki sem si ga dolga leta nazaj lastil tudi sam.Bil je sicer svoje čase kar popularen in je delal konkurenco takrat zelo razširjenim Thorensom in Dualom in bil si kar malce frajer, če si ga imel.
A po drugi strani je zopet res, da nekaj izrednega stvar ni bila(sploh pa da ne govorim o današnjem statusu blagovne znamke, ki je na dnu), da bi človek iz tega vlekel neko famo.Prepričan sem, da se slabše ohranjene primerke da dobiti za drobiž(zna pa biti lepo ohranjen original primerek par 100€, a zaradi povsem zbirateljske vrednosti).
Po drugi strani menim, da izdelava res kakovostnega gramofona sploh ni enostavna in je v bistvu težja kot pa to velja recimo za boxe.Verjetno je jasno, da mora biti denimo krožnik povsem uravnotežen in sprašujem, kako je v DIY projektu to možno(saj se govori o lasersko sfrezanem komadu).Enako mi pri konkretnem izdelku s same fotografije ni jasno kako so vibracije samega mehanizma kot tudi zunanje zademfane.
Seveda je ceniti trud in čas, ki je vložen v vsak tak izdelek in tega za sekundo ne postavljam pod vprašaj.Ravno zaradi tega pa smatram, da to predstavlja vrednost ravno za samega lastnika in se sprašujem, če bi izdelek jaz osebno sploh prodajal.Da bi dobil zgolj del ponujene cene, se mi zdi zelo vprašljivo.Verjetno vsi vemo, da se tudi fantastično izdelani in odlično zveneči DIY boxi težko prodajo za nek pošten denar, ki bi pokril kaj bistveno več od vrednosti vgrajenih komponent.
Sem pač radoveden, saj je ogromno DIY projektov na zvočniškem področju, bistveno manj pri ojačevalnikih, a še vedno precej, medtem ko se mi zdijo gramofoni redkost.
Ponavljam, da ni izza mojega spraševanja nobene zlonamernosti, me le zanima kaj je izza teh projektov:ljubiteljstvo ali morda vseeno le želja po nekem zaslužku?
Prosil pa bi, da te teme ne izrabljat za ponavljanje večno trajajoče diskusije o "analognem" in "digitalnem" zvoku!
Nazaj na vrh
akspace

Pridružen/-a: Sre Apr 2009 11:08

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 21, 2012 09:53    Naslov sporočila: Ultimate Lenco Odgovori s citatom

Pozdravljeni gospodje.
Sicer vam nisem dožel pojasnjevanja zakaj to tako ali....
ampak bom naredil izjemo.
Zakaj prodajam tak vrhuski gramofon?
Ja, npr. zakaj vi prodajajte avtomobil po nekaj letih ali zakaj prodajate nek bla bla zelo zveneč ojačevalec ali zvočnike ali....?
Verjetno ne razumete, da se človek razvija naprej ter izkušnje,
ki jih je pridobil nadgrajuje.
Ne prodajam zato, da bi mastno zaslužil, kot to delajo vaši dobavitelji in proizvajalci hi-fi komponent z tako zvenečimi blagovnimi znamkami.
Ni niti smiselno, da stegujete jezik pri zadevah, ki jih še v življenju niste uspeli narediti z lastnimi rokami.
Enostavno ne cenite takih reči pa poskusite ne biti nesramni do tistega kar ne razumete ali poznate.

V gradnjo je bilo vloženih ogromno ur dela in znanja, gre pa za unikat,
ki nima veze z Audio Vaccine Lenco gramofoni.

""Pri gramofonu, do katerega sem podal link, me čudi predvsem to, da se kot osnova navaja Lenco L-78,""
Preberite si oglas še enkrat pa boste videli, da ne gre za l-78 osnovo,
ampak za l75 in, samo motor, krožnik in idler kot osnova.

""Po drugi strani menim, da izdelava res kakovostnega gramofona sploh ni enostavna in je v bistvu težja kot pa to velja recimo za boxe.Verjetno je jasno, da mora biti denimo krožnik povsem uravnotežen in sprašujem, kako je v DIY projektu to možno(saj se govori o lasersko sfrezanem komadu).Enako mi pri konkretnem izdelku s same fotografije ni jasno kako so vibracije samega mehanizma kot tudi zunanje zademfane.""

Ja res je, izgradnja je težavna ampak izvedljiva. Plošča je lasersko obdelana in motor je ločen od te plošče, tako da se treslajji od motorja ne prenašajo na ploščo in krožnik.

""Ponavljam, da ni izza mojega spraševanja nobene zlonamernosti, me le zanima kaj je izza teh projektov:ljubiteljstvo ali morda vseeno le želja po nekem zaslužku?""

Se vam zdi ta gramofon narejen ne ljubiteljsko?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 031388399
audiofrik

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 21, 2012 11:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ravno zato ker sem v življenju imel kar nekaj gramofonov in kar nekaj naredil s svojimi rokami se oglašam, priznam da dotičnega gramofona nisem slišal dobro pa poznam osnovo in vem priblišno kar je možno in kar ni iz nje narediti,močno pa dvomim. da je ponosni lastnik kdaj slišal kak res vrhunski gramofon.

To da motor ločiš od ohišja je delna rešitev ki prinaša druge probleme.tudi dampiraanje resonanc ni vsa rešitev prej problem ker dvigneš te vibracije kar precej kolorira zvok in kar je težje in dražje rešiti. po sliki žal deluje tako kot sem napisal in se opravičujem če nimam prav. vem pa dobro kaj naredi plinth tak ali drugačen in nalaganje plat v smislu več je bolje definitivno ni rešitev,

najbolj pozitivno pri Lencotih je torni pogon in tu si ne predstavljam izvedbe ker je motor ločen,torej še ta pozitivni atribut odpade. kaj pol sploh ostane???
Nazaj na vrh
Roogi58

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 21, 2012 12:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Obnove gramofona se nisem lotil z namenom, da bi s tem zaslužil, ker to pri nas v Sloveniji žal ni mogoče.

Če prav se z audiom ukvarjam že zelo dolgo in tudi poklicno, mi predstvalja vse skupaj bolj hobi, kot pa nek otipljiv zaslužek. Da vrhunski audio vsaj pri nas za večino trgovcev ni velik posel, lahko potrdi tudi večina ostalih, ki so v tem poslu. Menim pa, da je lepo in koristno (kot pri vsakem hobiju), če na nek način z ukvarjanjem in delom vsaj pokriješ stroške ali prideš do določene opreme nekaj ceneje, kot zgolj navadni potrošniki, ki si za to niti ne prizadevajo ali nimajo časa.

Recimo, če nek mehanik, ki servisira avtomobile, za svojo dušo kupi star avto ali motorno kolo (oldtimer), pa ga za svoje veselje obnovi, pa da ga vse skupaj pride malo ceneje, obnavlja hkrati dva ali tri, ne vidim v tem nič slabega, če potem katerega iz zbirke proda. Sploh, če mu zadeva lepo uspe, saj tudi večina ljubiteljev avtomobilov take obnove ni sposobna, ali pa enostavno nima zato časa in izkušenj.

Sam sem videl v obnovi gramofona predvsem iziv, če se res lahko naredi nekaj tako dobrega, o čemer se piše na forumih in o čemer govorijo poznavalci. Najprej osebno v to tudi nisem povsem verjel, ker pa se do nekatrih spoznanj človek pač ne more dokopati, če sam ne poskusi, sem se pač spustil v ta izziv.

Ob tem mi je pomagal kolega, ki ima z gramofoni precej izkušenj in znanja, kar nekaj izkušenj se lahko izmenja tudi na kakih forumih, do nekaterih spoznanj pa se pač pride le z delom, preizkušanjem raznih materialov itd., kar pa seveda vse skupaj precej stane. Če bi vedel že prej, koliko taka temeljita obnova sploh stane, sploh če so cilji postavljeni zelo visoko, se mogoče v to sploh ne bi spuščal. Po dveh letih lahko povem, da je le končni rezultat tisti, ki me več kot le tolaži oz. lahko povem, da me kar navdušuje.

Zakaj ravno Lenco, ki nekdaj ni bil bog ve kaj? Vseh odgovorov tudi sam ne vem. Nekaj jih boste našli na spodnjih povezavah. Tudi sam nisem verjel, kako lahko tako banalen gramofon oz. mehanizem zveni tako dobro, ampak dejstvo je, da zveni. Če se znebiš vsega nepotrebnega, kar mu zvok omejuje in mu dodaš nekaj stvari, ki jih je potrebno časom in novim dognanjem narediti bolje ali na novo, potem je lahko rezultat prav neverjeten.

Zakaj ne Garrad? V bistvu mu nič ne manjka saj gre konceptualno za skoraj identičen gramofon, kot je Lenco. Mogoče oz. verjetno je v nekaterih pogledih celo boljši, dejstvo pa je, da je poleg Thorensa bil prvi, za katerega se je ugotovilo, da se ga izplača obnoviti ravno zaradi superiornega zvoka. Garrardi in Thorensi na idler pogon so sedaj zelo cenjeni in jih je težko dobiti izpod 1000 EUR in če se kje kateri pojavi, se prav vsak zelo hitro proda, saj je postal pojem.

Lenco še dve leti nazaj, ko sva se s kolegom lotila projekta temeljite obnove in gradnje, ni kotiral visoko in se je spodobno ohranjen gramofon dalo res dobiti za okrog 100 EUR. Ker cene spremljam, lahko povem, da so se v slabih dveh letih podvojile ali celo potrojile in ni daleč čas, ko se bodo približale cenam Garrarda, ko bo to seveda večina ljubiteljev dobrega zvoka in samogradnje skapirala.

http://www.high-endaudio.com/RC-Tables.html#ClA

http://www.high-endaudio.com/RC-Lenco.html
GoldProf

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 21, 2012 12:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na tej strani lahko preberete skoraj vse o dodelavah, predelavah itn o gramofonih Lenco. Mislim, da je nekaj napisano tudi iz SLO, najdete kar nekaj lepih izvedb in rešitev za te gramofone, tudi v ekzotičnem lesu in materialu. O kvaliteti nebi govoril, dokler ne slišim, imam pa svoje pomisleke če se grdo izrazim na tak "kup lesa".

http://www.lencoheaven.net/

lp
Nazaj na vrh
audiofrik

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 21, 2012 12:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

glede zadnjega napisanega se celo strinjam s tabo,sem pa imel več takih stvari.tudi EMT 928 in verjami da so Garrardi 301.401 in Thorens 124 bistveno bolje izdelani in Lenco pač ni na tem nivoju.

Upam da kolega ki ti pomaga ni tisti z tvojih koncev ki je še nedolgo nazaj delal z par naivneži ultimativni gramofon kot v butalah. glasovali so za obliko in dimenzije ležaja vse je najprej skoraj zastonj potem pa so šli stroški v nebo gramofon pa ni narejen če prav vem nobeden...

pri vsaki stvari pa niso pozabili omeniti koliko to stane pri drugih proizvajalcih ki so itak bedaki. tu bo vse dvakrat ceneje in petkrat boljše...
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 21, 2012 13:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hifi je lep hobi.
Tu in tam si ga s prerekanji malce zagrenimo sami.

Seveda, čim nekdo reče: to je vrhunsko, ker sem gor posvetil z laserjem, naredil vse kar 'audio religija' zahteva in povrh še dodal x kil super materiala - kaj misliš da bo reakcija..?

Izkušen analogist ve, da se lahko tudi vrhunski gramofon onesposobi v par potezah. In začne igrati slabo. Pa je na videz isti kot prej, enako ga lahko opišeš. Po 'defoltu' smo previdni.
Zato vedno rečem - idi - vidi. Tudi če gre za renomirano ime. Prepričaj se na lastna ušesa in če ti gre pod kožo, ok.

Cenim vsak trud in njihove avtorje.
Avtorju predelave Lenca pa : ne se bat - ...se son rose, fioriranno... (če so vrtnice, bodo vzcvetele).
Roogi58

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 21, 2012 13:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

"Upam da kolega ki ti pomaga ni tisti z tvojih koncev ki je še nedolgo nazaj delal z par naivneži ultimativni gramofon kot v butalah. glasovali so za obliko in dimenzije ležaja vse je najprej skoraj zastonj potem pa so šli stroški v nebo gramofon pa ni narejen če prav vem nobeden... "

Ne gre za isto osebo!

Sicer pa, kot sem že sam dejal, mi ni povsem jasno, zakaj igra tako dobro, ker tudi meni ni bilo logično. Tudi se niso obnesle prav vse logične izboljšave, ki smo jih v času obnove testirali precej. Drži pa, da ga le majhna sprememba lahko pokvari, pa tudi popravi.
ambasador

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 21, 2012 13:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čim prej ugotovi kaj je tisto, kar ga res izboljša, sicer ne boš sposoben replicirati še enega takega. Pa še prvega lahko 'zjeb..š'

EMT 930 - krasna mašinca. Imaš dva, oba enako zglancaš, eden gre super ok, drugi ga ne dosega niti približno. Prigoda iz življenja nekega avdiofila.
Pri 'koleščkarjih' zelo pogosta.
AUDIOEXPERT

Pridružen/-a: Sre Maj 2008 15:50
Kraj: CELJE

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 21, 2012 14:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Butale,hahahahaha,audiofrik,maš pir v dobrem!
tresla se je gora,rodio se miš! za gramofon mislim! Laughing
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran Telefon: 040 557 500
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu