Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 5857 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sre Feb 03, 2021 13:08 Naslov sporočila: |
|
|
vojko je napisal/a: | Po dolgem času sem zadnjič "zarolal" kaseto............
Po vseh teh CD-jih, vsako leto boljših DAC-ih, filozofiji okoli čipov mi je čeljust padla dol.
Tako neverjetno poln in lep zvok, ..prav hecno kako so sfetišizirali gramofone v smislu analogne reprodukcije... Pa je kup težav od čiščenja plošč, rabiš dober phono, bistveno bolj zakomplicirano in nezanesljivo od dobrega "decka".
Gramofon je postal čisti fetiš, kasetar pa pozaba.
Dober kasetar zahteva mnogo mnogo manj kot gramofon, redprdukcija iz njega če je top class p praktično ni nič slabša kot Studer a80r in ne bistveno slabša kot 3/4 colski trak kakega 800....
Pa mastri so bili snemani na trak.... ne na vinil.
Res čuden mit..... |
Ne gre za čudnost mitov - ampak za 'ozemljenost' avdiofilov. Počasno 'drsenje' v napačno smer pomeni zglajzati (iztiriti). Potem se pa čudimo kasetofonom, za katere menimo, da smo jih že zdavnaj pustili daleč za seboj na smetišču zgodovine.
----------------------------------
Tako so nazadnje pri testiranju top SACD playerja Technicsa (ki je tudi strimer) naredili primerjave med SACD ploščki in identičnimi posnetki - strimanimi iz interneta. 3x lahko ugibate kaj je bolje zvenelo in ni nobene nagrade za pravilno ugotovitev, vsi kaznovani za naivnost (sicer zelo podoben, toda - manj organski zvok, bolj plehek, prazen. Za nianse, pa vendar..) In drsenje je tu komaj začelo.
Glede /@vojko/ gramofon vs kasetofon - je stvar že od nekdaj nespremenjena - v večini primerov običajni vintage gramofoni ne igrajo kot je potrebno. Verjetno boš prej med zastarelimi, 'bednimi' koleščkarji tipa BSR, Lenco, Dual, našel pravilno postavljen zvok kot med DD in jermenarji polpretekle zgodovine.
Na to temo me je proti vsem pričakovanjem presenetil vintage DD Pioneer PL518, ki ima pravilno postavljen zvok - zveni kot kasetar na steroidih - torej z bisveno več dinamike, informacij, ambience itd. Pri čemer nima izgube prijetnosti, topline in mehkobe kasetarja; ne zapade v hreščeče, razštelane in tanke zvoke. Seveda, naravno rojeni avdiofilski idiot se ne bo zadovoljil s tem gramofonom - še naprej bo iskal vedno boljše modele - dokler ne bo komplet izgubil ta zvok in v sklepnem prizoru obupaval nad gramofonom, ki bi moral biti -- pa ni, mu iskal magične kable, glavice..
Epizoda iz življenja avdiofila:
Technics SL2000, DD sem imel na probi pred 40 leti: radio priklopljen na hifi je igral na valu 202 - Begin the Beguine od Cole Porterja v izvedbi našega BigBenda. Ej, pa to ploščo imam doma - hitro na gramofon z njo, hitro sinhronizirati z radiem in ostalo mi je še par minut za preklapljanje - primerjavo radio vs DD Technics.
Čeprav je LP bil stereo, radio mi je špilal mono - je radio DEKLASIRAL gramofon. Seveda, na 'postaji' je igral EMT gramofon in tega zvoka ni mogel skriti/uničiti/zjebati ves proces spremeb signala, FM modulacije, prenos skozi eter do mojega bednega Sharp FM mono sprejemnika (prenosnik še iz študentskih časov).
To slednje mi je služilo za lekcijo - če zvok ne nastane kot mora, si gotov. Zastonj ultra ojačevalci in vsa haj-end navlaka. S pravilnim zvokom boš presenečen kako dobri so že malo boljši ojačevalci in zvočniki. To kar je v štartu pravilno ugotovil @vojko a napačno sklepal naprej. Sigurno zaradi samih slabih izkušenj z gramofoni. Ampak tista era 1970-1980 je bila polna zablod, ko se zaradi dreves ni videlo gozda.
Po drugi strani, ljudje (tudi nonoti in hišne pomočnice) so radi poslušali kasete, so se vrtele tudi po kantinah, kuhinjah. Potem je prišel CD; za nameček so radiji pričeli prevajati mp3 - in vse je utihnilo, zamrla je glasba, upadel libido, obviseli heroji
Vsi so priznavali superiornost novih tehnologij, samo nihče ni hotel tega poslušati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 17:27 Prispevkov: 449 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Feb 09, 2023 15:28 Naslov sporočila: |
|
|
A ima mogoče kdo za posodit kalibracijsko tesno kaseto.
Moral bi nastavit kasetofon, imam občutek da se je veselo vrtelo vijake in potije na njem
Hvala 040555006 _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Anddrej

Pridružen/-a: Pet Apr 2013 20:42 Prispevkov: 25 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Feb 11, 2023 13:48 Naslov sporočila: |
|
|
Jest mam vse, samo jih ne posojam. Lahko se pa oglasiš, pa bova zadevo skupaj pogledala. _________________ lp
Andrej
http://www.cassettedeck-service.com
Električne naprave delujejo na dim. Ko dim iz njih pobegne...ne delujejo več... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vladej
Pridružen/-a: Tor Feb 2022 13:20 Prispevkov: 35 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Tor Maj 23, 2023 15:46 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni,
ker še vedno občasno uporabljam kasetofon, me zanima ali ima kdo za posodit demagnetizator?
Relacija Ljubljana z okolico, Kranj, Bled.
Ali pa magari prinesem svoj kasetar na obdelavo.
lp
V |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|