Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

JBL - zagata/vprašanje glede kretnice, zvoka...
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lix



Pridružen/-a: Ned Jan 2016 3:17
Prispevkov: 501
Kraj: Med Koprom in Trstom

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 02, 2023 17:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prispelo je v moje roke.
Po fazah dela od zgoraj navzdol:


_________________
"Ne moreš dobiti pudinga, če ne poješ mesa."
P. Floyd
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lix



Pridružen/-a: Ned Jan 2016 3:17
Prispevkov: 501
Kraj: Med Koprom in Trstom

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 02, 2023 17:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Forumaši znamo stopiti skupaj, ko je potrebna pomoč.


_________________
"Ne moreš dobiti pudinga, če ne poješ mesa."
P. Floyd
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lix



Pridružen/-a: Ned Jan 2016 3:17
Prispevkov: 501
Kraj: Med Koprom in Trstom

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 02, 2023 17:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Slike dokončno sestavljenih manjkajo, se je mudilo poslušati in prenesti v avto.

:-))
_________________
"Ne moreš dobiti pudinga, če ne poješ mesa."
P. Floyd
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LightBit



Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Prispevkov: 2365
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 03, 2023 11:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj je bilo potem spremenjeno?
Kolikor vidim nova kretnica, novo polnilo (filc namesto kamene/steklene volne), povečane luknje in nova črna barva.
Torej so bili uglašeni prenizko?

Upam da tudi izvemo kakšen je rezultat.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1946
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 03, 2023 13:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa saj ni kaj spreminjati. Pregled elementov in posodobitve z modernimi, po podatkih indentičnimi materiali, pa je že zvok kot noč in dan. Tudi polnitev je super. Jaz kupujem v Filc-u na kilo in to lepim z lepilom Patex 1-2-3 za stenske pritrditve. Vredno se je posvetiti posodobljenim terminalom za vilice ali banane, ne pa običajne JBL staračke na feder, ki ne prenesejo 4mm2.
Čestitke za super izvedbo, zavidam vam prostor, le-ta meni manjka.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lix



Pridružen/-a: Ned Jan 2016 3:17
Prispevkov: 501
Kraj: Med Koprom in Trstom

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 04, 2023 16:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Predelavo sem želel narediti z minimalnimi stroški in da bi izgled ostal kakor je bil v osnovi zamišljen. Resno sem pa razmišljal, da bi od komponent ostal samo woofer in HF driver, vse ostalo pa na novo.
Škatle sem razstavil, saj so bile šravfane in na spojih kitane s trajnoelastičnim akrilom. Refleksi niso imeli neke prave logike in sem jih povečal ter ojačal sprednjo steno. Originalna steklena volna je ostala in sem jo dodatno prekril s filcem. Testiranje sem opravil z lastnimi kretnicami in kasneje še z originalnimi. Originalne so zašravfane nazaj v nedotaknjenem stanju (razen ponovnega kovičenja zadnjega pokrova zaradi pregleda elementov).
_________________
"Ne moreš dobiti pudinga, če ne poješ mesa."
P. Floyd
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ubuh



Pridružen/-a: Ned Nov 2013 13:47
Prispevkov: 12
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 12, 2023 16:14    Naslov sporočila: Zaključek zgodbe(zaenkrat) Odgovori s citatom

Lepo pozdravljeni!

Najprej najlepša hvala vsem za svoje komentarje in zanimive poglede ter potencialne pristope k reševanju navedenih težav. Po treh mesecih lahko zadevo strnem v opisu dogodkov, ki so sledili in katerih posledica je boljši zvok ter nova prijateljstva.
Takole je šlo.
Zvočnike sva najprej testirala z Anžetom(Anzec) v njegovi poslušalnici, v pomoč pa so nama bili vrhunski lampaši, Electrocompanietov dac, razni predojačevalci in še marsikaj, kar bo bolje znal opisati lastnik. Skratka, več kot dovolj top-range amplifikacije za pogon sicer zelo nezahtevnih zvočnikov. Rezultati so bili opisani na začetku te teme, zato je smiselno opisati kasnejši potek dogodkov. Po vseh mnenjih in nasvetih sem se odločil kontaktirati Robija(Lixa), ki mi je bil intuitivno najbližje potencialnim rešitvam. Zmenila sva, da mu zvočnika pripeljem na Obalo in mu jih pustim v obdelavo.
Zanimiv mi je bil že njegov prvi mail, kjer je opisal, kako je po prvem poslušanju in ugotovitvi, da res manjka bassov, najprej priklopil samo bass driver in ga dobre tri ure glasno navijal s Švicarskim duom Yello. "Da se malo prebudijo," je dejal, "tako kot zaspan in zadušen avtomobil, ki ga leta vozi stara mama..." Sliši se smiselno, mar ne? Na tak način je potem oba driverja "prebujal" kakšnih štirinajst dni. Potem se je lotil še eksperimentiranja s premontažo driverjev v druge škatle, ipd. dokler nisva po telefonu prišla do ugotovitve, da se verjetno zavoljo finančnega vložka ne zdi smiselno iti v proizvodnjo nove škatle, ter namesto tega zgolj prilagoditi obstoječo, torej povečati bass reflekse, obnoviti notranjost z novim filcem, prebarvati nosilno ploščo ter zamenjati vse vijake. Rezultate ste lahko videli sproti, ko je objavljal fotografije.
Na koncu sem so oglasil pri njemu, kjer sva pred dokončno montažo par ur preživela skupaj v eksperimentiranju z drugo kretnico ter celo novim driverjem 18 Sound, katerih zastopnik je bil včasih. Zvok je bil sicer drugačen - nekoliko modernejši, a ne izrazito - z več low enda. "To je pač narava starih papirnatih driverjev," je komentiral Robi. Na koncu sva se odločila zadevo nazaj sestaviti z istimi komponentami, tudi kretnice se nisva dotikala, saj je bil zvok z njegovo zelo podoben, pa so bili tam denimo nameščeni povsem novi kvalitetni kondenzatorji. O tem lahko več pove sam.
Sedaj pa moje mnenje in ugotovitve po tem, ko sem jih ponovno pripeljal domov:
Dejansko je zvočnik cca. 15% drugačen kot prej(v smislu razmerij, na račun prebujenega bass driverja) na boljše seveda. Sem pa pri tem procesu prišel tudi do zelo pomembnega in pri vsem skupaj celo ključnega spoznanja: v premajhni sobi veliki zvočniki ne zmorejo razviti svojega potenciala. 
Naj opišem: ko sem jih prinesel domov, sem jih najprej postavil v dnevno sobo kjer imamo zelo visoke strope(cca.5m) in jih povezal na en starejši Technicsov ojačevalec in prej omenjeni Anžetov dac. Kaj takšnega še nisem slišal in me je naravnost sezulo! Ker sem bil tisti večer sam, jih kar nisem mogel nehati poslušati - od Floydov, Cohena, do klasike in jazza. Preciznost in hitrost teh zvočnikov je res neverjetna. Zaradi prostora pa se je tudi bass hvaležno, a nevsiljivo razvijal in polnil sobo. Fantastično!

Žal pa v dnevni sobi nimamo prostora za moj hi-fi, svojo poslušalnico imam zgoraj na galeriji, kjer pa gre strop poševno v špico in je sleme visoko komaj 2m. No, ko sem jih naslednji dan pozicioniral tja, seveda ni bilo več zvoka kot je bil v veliki sobi. Bassov je bilo bistveno manj, a vseeno več kot pred predelavo škatle. Pustil sem jih da igrajo, pa še malo, pa še malo, pa še malo,... Pri tem sem na začetku na svojem starem Marantzu še za kakšno stopnjo odprl basse, a sem jih potem spet dal nazaj na sredino, ker ni potrebe. Zvok je širok, izredno širok. Na kretnici sem stikalo za visoke tone premaknil kar na max, a vseeno nič ne moti, vsakič več detajlov skoči ven. Je pa seveda bistveno kakšno produkcijo glasbe poslušaš - kakšne nabrite distorzirane kitare hitro začnejo najedati, če daš jakost malo prenaglas - a če je dober miks in so inštrumenti frekvenčno tam, kjer morajo biti, potem se brez težav znajdeš v režijski sobi Abbey roada, če se malo pošalim.

Sklep - veselim se vsakega novega poslušanja in to je tisto kar šteje! Ob tej priložnosti bi se še posebej zahvalil Robiju za njegovo angažiranost, delo in nasvete. Na še mnoga leta dobre glasbe in strokovnih prijemov! Stara šola filozofije za nove čase!
Hvala vsem, ker ste prebrali ta zapis. Pripenjam pa še fotografijo mojega setupa, kjer lahko vidite tudi moje OHM Walsh-e.
U.

[/i]
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Stran 4 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe