Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

MAGNEPLANAR FAN KLUB
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10, 11, 12  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1946
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 09, 2022 19:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prav je, da smo različni in da iskreno podamo izkušnje, ki bodo nekomu tretjemu koristile pri nabavah. Vsak si znanje nabira na področju, kjer je doma. Sam nimam planarnih zvočnikov, sem samo sodeloval pri upasovanju, testiranju in raznih demonstracijah. Nekateri si lastijo dragocene primerke in imajo bogate izkušnje iz svojih poslušalnic. Svoje izkušnje večinoma črpam iz lastnih izdelkov, vedno sem jih naštudiral v teoriji v nulo. Imam več kot 8 raznorodnih parov in vsak ima svoje posebnosti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sullly



Pridružen/-a: Pon Avg 2021 17:26
Prispevkov: 387
Kraj: Globes

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 11, 2022 12:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

When folks ask me why I’m so enamored of large planar speakers, I try to emphasize two key points. First, dipole radiators couple energy to a room in a manner that more closely approximates a live acoustic instrument. It’s a question of producing the most realistic soundfield at the listening seat. It has been known for many years that well over half the energy at the listening seat is due to reflected energy. A dipole midrange with adequate breathing space appears to provide the most immersive soundstage experience. By contrast, conventional box speakers give me the impression of being on the outside looking in. And unlike most box speakers, planars such as the Omega produce the illusion of live music even when I’m outside the listening room – clear on the other side of the house. That should be proof enough that dipoles sound more natural. The other key ingredient is wave launch. While height information is not encoded in a recording, as microphones simply pickup sound pressure or velocity modulations in point in space, a planar woofer and line source ribbon can synthesize a wave launch that approximates the height and width of the real thing. I’ve never been interested in pinpoint imaging, which has been hailed by some pundits as a desirable attribute. To my ears, tiny focused “balls of sound” are artificial constructs that I’ve yet to experience during a live performance. Size matters. Live instruments do have breadth and height, and large planars do that far better than the competition. A good example of that is piano reproduction. Due to its large soundboard a live piano outputs a lot of acoustic energy over a large surface resulting in a low value of surface loudness density. A planar does justice to the original surface loudness, while conventional boxes seem to squeeze or birth a piano out of an 8 or 10 inch woofer. If such an image sounds painful, it is, and does not work for me. On the other end of the image size spectrum is the trumpet. It sounds piercing because it outputs a large amount of acoustic energy over a small surface area.

https://www.blackdahlia.com/html/tip_69.html
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1946
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 11, 2022 13:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mikrofon je sprejemna točka in zvočnik naj bo oddajna točka. Če vsaj površno poznamo pravila širjenja zvoka, nekaj tukaj ne moremo sestaviti v resnico. Seveda vsak svoje goni. Visokotonci iz flehe, to pa kar imejte, z veseljem se odmaknem, to je rak rana tudi sicer zmogljivih in dragih ribbonov. Profesionalni two way zbije vsako tako nebulozo na kolena.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sullly



Pridružen/-a: Pon Avg 2021 17:26
Prispevkov: 387
Kraj: Globes

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 11, 2022 13:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vidiš --joztom.
Ko je tema planarni zvočnik = velike površine za base in tudi za visoke, ti enačiš to z OB paneli, kjer so navadni wooferji, navadni mid-i in navadni tweeterji. Naj ti razodenem: ni isto.
Potem skozi OB izkušnjo kritiziraš prave planarce, ki so druga zgodba.
Verjamem da je to od srca toda na napačnem izhodišču in posploševanju.

...Če vsaj površno poznamo pravila širjenja zvoka...

pozorno preberi to pasažo:
..While height information is not encoded in a recording, as microphones simply pickup sound pressure or velocity modulations in point in space, a planar woofer and line source ribbon can synthesize a wave launch that approximates the height and width of the real thing. I’ve never been interested in pinpoint imaging, which has been hailed by some pundits as a desirable attribute. To my ears, tiny focused “balls of sound” are artificial constructs that I’ve yet to experience during a live performance
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lix



Pridružen/-a: Ned Jan 2016 3:17
Prispevkov: 501
Kraj: Med Koprom in Trstom

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 11, 2022 14:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Točno tako kot si napisal joztom.
Če dam primerjavo z dvema skrajnostima -
(posnetek zvoka z vsemi reverberacijami in delayi ter faznimi zamiki sem ter tja):
- reproducirati to z najmanjšim možnim vplivom prostora na posnetek so edino slušalke. Kot druga opcija je reprodukcija v izjemno dobro akustično tretiranem prostoru s ponavadi main studio monitorji (nearfield tipa Yamaha NS10 ni za ta namen)
- reproducirati to z zvočnikom podobne zvočne karakteristike kot je glasbeni inštrument v podobnem prostoru kot je bilo snemano. To je podvajanje posnete informacije, tipično za to so omnidirekcionalni ali dipolni zvočniki, zvok je bogatejši, stage je večji. Primerno za klasično glasbo z manj dinamike , akustične ansamble. Kjer sta dinamika in jakost večji, pri rocku in podobnem, se zvočna slika sesuje.
Bolj poenostavljeno bi to izgledalo tako - tam, kjer se glasbo ozvočuje (najprimernejši prvi pristop) in tam, kjer se glasbe ne ozvočuje (mnogim paše drugi pristop), dva bregova iste reke.
_________________
"Ne moreš dobiti pudinga, če ne poješ mesa."
P. Floyd
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sullly



Pridružen/-a: Pon Avg 2021 17:26
Prispevkov: 387
Kraj: Globes

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 12, 2022 09:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Preden do pasu zabredete v skrajnosti bi dobro postaviti izhodišča na osnovi posnetkov kako so nastali:

- za slušalke mora biti binauralni posnetek, sicer se to sliši da bolj nenaravno se ne da, kljub izločitvi prostora. Pa ste kdaj poslušali na slušalke, isuse kriste, pa se vam zdi to natur, da se tako sliši v živo? O čem debatiramo?

- če posnetek je narejen po kopitu, da se vsak instrument (ali skupino instrumentov) posebej mikrofonira in posname - nato pa preko monitorjev (recimo Bowers 801, Reference recordings naprimer) sestavi ta puzzle v zvočno sliko, ekvalizira da postane všečno in naknadno doda zvoke ambience - potem bo najbolje to predvajal ta isti model Bowers in njemu podobni zvočniki v podobno urejeni akustiki kot je v studiju.
Podobno bi rekel za recimo pop in rock posnetke sklepane in ekvalizirane na JBL, Altec.. monitorjih in bi samo tukaj --joztom kolikor toliko prišel na svoje z enim X dvosistemcem.
S pripombo da z Bowersi poslušati JBL mix in obratno z JBL poslušati na Bowersih ekvalizirano glasbo - sta dva svetova narazen, da bolj ne gre.

Samo v takem se kolikor toliko obnesejo box zvočniki. Z dodatno pripombo, da je zvok na osnovnem delu spektra (midbas-spodnji srednji toni degradiran zaradi boxa in reflexa). Dovolj je v studiju sprehoditi se med glasbeniki ko igrajo in priti v kontrolno sobo poslušati kaj pride ven iz monitorjev. Če ne dobiš reflux-a pa te srat pritisne..

Čim je posnetek koliko toliko natur (tipa Jazz at the Pawnshop, veliko Opus posnetkov, kar nekaj sodobnih etiket ki skrbijo za natur posnetke (2L), pa tisto iz začetkov stereofonije, jazz 50-ih in 60-ih, klasika tudi, pa kasnejša klasika vzhodnoevropskih držav) - planarci vladajo.

Imam posnetke z dvemi mikrofoni kjer sem bil prisoten na unplugged eventu in jih predvajam enkrat na floorstander, drugič na planarca. 3x lahko ugibate ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1946
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 12, 2022 10:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Spoštujem, da zagovarjaš svojo tehniko. Planarci s svojo nenadkriljivo prezentnostjo odpeljejo marsikateri okus v drugo smer. Glasba, zaigrana na klasičnih membranskih zvočnikih, miksana na klasičnih monitorjih in predvajana na pravilno pognanih membranskih zvočnikih je daleč od svetle mid slike PVC planarcev. Ne nazadnje, vsi dodajajo subwooferje in supertweeterje na vintage planarce. Magiji z dvojnimi subi so močnejši nasprotniki, manjka le tista nenadkriljiva smerna karakteristika. Lahko pa seveda probamo v živo, z veseljem. Forum naj pomaga uporabnikom, ne pa da jih razdvaja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sullly



Pridružen/-a: Pon Avg 2021 17:26
Prispevkov: 387
Kraj: Globes

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 13, 2022 07:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

joztom je napisal/a:
..
Forum naj pomaga uporabnikom, ne pa da jih razdvaja.


Jap. Sem nekaj takega hotel zapisati že post nazaj, pa sem se raje odločil za eno krajšo izmenjavo mnenj da tudi tisti ko ne poznajo, dobijo en vpogled.

Drugače pa je ta tema demokratična ker ne bazira na 'znački' ampak na realno boljšem zvoku, kar članom daje samozavest. Smo že vsi bili na boxih. Vsako ima svoje prednosti, pri planarcu pač daš v ospredje to kar zmorejo. Ne vem zakaj bi sedaj problematiziral katero od lastnosti ki bolje uspeva na boxih - recimo da ne moreš nabijati ali tresti tla. Vsakemu svoje.

Sicer pa, pojdi v katerikoli drugi klub razbijat škatle in dokazovat da nimajo prave usmeritve - ti bodo naategnili ušesa kot oslu Laughing
Najmanj te bodo vprašali kaj iščeš v klubu, če nisi pristaš..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Audiomarka



Pridružen/-a: Sob Jan 2012 14:47
Prispevkov: 724
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 14, 2022 12:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Saj ne vem kaj je bolj motece, to da obstaja se en klub ali dejstvo da nekateri zvocniki nimajo nobene superiorne lastnosti. Slednje je se najbolj motece ce se muzika poslusa potiho. Seveda pa dolocenih znamk ne bos poslusal potiho, ker je glasnost njihova najboljsa kvaliteta. Koliko resolucije je po letih razbijanja clovek sploh se sposoben zaznati?
Kakorkoli, mislim da je v hiendu smiselno iskati nek maksimum, cetudi to pomeni kompromise na drugih podrocjih. Brez top performans pac zadeva nikoli ne bo hiend.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1946
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 14, 2022 12:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če obstaja specifični klub, nikakor ni na mestu neka zunanja škodoželjna kritika. Smo različni v okusih in amen. Nekaj dobronamernih nasvetov izvira izključno iz primerjav na terenu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sullly



Pridružen/-a: Pon Avg 2021 17:26
Prispevkov: 387
Kraj: Globes

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 15, 2022 08:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Audiomarka je napisal/a:
Saj ne vem kaj je bolj motece, to da obstaja se en klub ali dejstvo da nekateri zvocniki nimajo nobene superiorne lastnosti. Slednje je se najbolj motece ce se muzika poslusa potiho. Seveda pa dolocenih znamk ne bos poslusal potiho, ker je glasnost njihova najboljsa kvaliteta. Koliko resolucije je po letih razbijanja clovek sploh se sposoben zaznati?
Kakorkoli, mislim da je v hiendu smiselno iskati nek maksimum, cetudi to pomeni kompromise na drugih podrocjih. Brez top performans pac zadeva nikoli ne bo hiend.

Resolucija se še kako zazna. Zadevo začini to, da ni vseeno koliko glasno je. Pa še po spektru se spreminja. Najslabše je na basu najbolje na visokih. Velik problem je področje 200-500Hz (koloracija boxov) kjer planarci pridejo na svoje, pa še energetsko najpomembnejši del spektra je za hifi, se vsi instrumenti gnetejo tu.

Stari Maggiji so imeli žico zalepljeno v serpentini po membrani. (pre)velika masa za resolucijo na mali glasnosti.
Že dolgo nazaj so prešli iz žice na alu folijo (QR) - da to krepko popravijo. Elektrostati pa še alu prevleke nimajo - tu jim nihče ne pride blizu.

JBL je zgodba zase - njihovi legendarni wooferji - bistveno bolje od konkurence - predvajajo višje frekvence iz centra membrane, kar se potem s koncentričnimi gubami po membrani postopno filtrira proti robu. Zato jih lahko uporabijo do 800Hz, čeprav so veliki in nudijo veliko resolucije prav v midbasu in višje proti krosoverju, vse skupaj tudi na nižji glasnosti. Dražji modeli bolje, vintage tudi zelo ok.
Na isto finto deluje super resolutivni FST Bowersov midrange.

Pogosta napaka - za resolutivne zvočnike je potrebna resolutivna elektronika, drugače ne bo nič od tega. Sploh na malih glasnostih je to prevladujoč problem, pa krivimo zvočnik, ki je samo kurir.
Namig: Quad je svojo elektroniko upasal na svoje legendarne elektrostate, ergo. Poceni rabljeno in dobro. Drugače pa - pri iskanju ojačevalca - se to lastnost povezuje z globino scene.
Še en namig - za 6€ resolutivni interkonekt Vivanco (BigBen) da slišite kako vam dosedanji kabli mašijo resolucijo. Sem jih nabavil za subwooferje in so me presenetili. Potem sem kupil še kar parov in jih nekaj tudi podaril prijateljem, hehe.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matej



Pridružen/-a: Čet Jun 2008 18:07
Prispevkov: 573
Kraj: laško

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 15, 2022 11:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kuko potlej, zvočniki za saundstejdž freake? Magnepan LRS
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matej



Pridružen/-a: Čet Jun 2008 18:07
Prispevkov: 573
Kraj: laško

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 16, 2022 13:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri planarnih zvočnikih me vedno stisne, ko pogledam podatek o občutjivosti. Manjka kakšnih 20dB. Kljub temu pravijo, da imajo takšni zvočniki resolucijo (karkoli že to je). Morda zaradi velike povšrine membran...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1946
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 16, 2022 15:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če nimaš planarca, pusti zadeve klubu. Tukaj ni mesto za ugibanja in provokacije. V svetu planarcev gre za drastično drugačne kriterije. Nekateri parametri so 100% in še več, drugi pač nikakor ne. Vsak ima pravico do svoje sodbe.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matej



Pridružen/-a: Čet Jun 2008 18:07
Prispevkov: 573
Kraj: laško

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 17, 2022 07:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Drži, moj post je provokativen, vendar ne zaradi provokacije kot take (a res delujem tako primitivno?), rad bi samo spodbudil k razmišljanju in odgovoru na moje dileme. Izpostavil sem en konkretni parameter, ki ni stvar okusa ali subjektivnega dojemanja in ima pomemben vpliv na reprodukcijo. Predvidevam, da praktično ni junaka, ki bi izbral dotične zvočnike ravno zaradi nižje občutljivosti od povprečja. Ljudje jih kupijo kljub temu, torej jih dovolj prepriča nekaj drugega. Rad bi izvedel kaj to je. Upam na bolj natančno definiran odgovor kot pa je bilo v tej temi nakazano do sedaj.

joztom, morda imaš pa prav, in nimam kaj iskati v tej temi v kolikor nisem lastnik dotičnih zvočnikov. Moj post se lahko bere tudi kot vpad temnopoltega na zborovanje KKK fanatikov :) Lahko se zapiramo vsak v svoj ekskluzivni klub, vendar se mi zdi to precej žalostno. Kam to vodi, si lahko pogledaš v katerihkoli poročilih zadnjega časa...

V sosednji podobni temi je forumaš pinus na zborovanje povabil tudi neposvečene, kar je zelo prijazno, zahteva pa tudi nekaj samozavesti. Na pinusovem mestu bi bil sam najbolj vesel konstruktivnih kritik svojega sistema in ne hvale vsepovprek. But that's only me :)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10, 11, 12  Naslednja
Stran 5 od 12

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe