Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Nadgradnja domačega kina-ozvočenja

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Domači kino
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dyn



Pridružen/-a: Sre Jan 2021 11:56
Prispevkov: 2
Kraj: Piran

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 13, 2021 13:30    Naslov sporočila: Nadgradnja domačega kina-ozvočenja Odgovori s citatom

Pozdravljeni, potreboval bi pomoč, saj se ne spoznam dosti na ozvočenje oz. hišna kina.
Pred letom dni sem kupil televizijo Samsung QLED 65 in Samsung soundbar (brez subwooferja) in ugotovil, da je mi kvaliteta zvoka ne zadošča. Žena noče prevelikih zvočnikov, kablov po celi dnevni, velikih zvočnikov, visečih ali zvočnikov na stropu za kaučem.....
Največ poslušamo radio preko televizorja, BT in gledamo nadaljkevanke oz.filme. Nič preveč zahtevnega. Dnevna je velika okoli 25-30kvadratov.

Nekako sem gledal sisteme 2.1 zeankrat....
Zvočnika Qacoustic 3020 / concept 20 ali Wharfedale DIAMOND D320 / DIAMOND 12.0 + Sony sprejemnik STR-DH590 in kasneje še en pameten SUB

Kaj predlagate, menite?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Aleksander44



Pridružen/-a: Čet Avg 2020 17:55
Prispevkov: 286
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 13, 2021 14:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lahko ti opišem svojo krivuljo učenja. Kaj bi naredil drugače, po spoznanjih.
WAF (wife acceptance factor) ne upoštevam, ker nikamor ne bi prišel. Stvari ne razumejo, potrebujejo čas, da spoznajo bistvo. Npr. naročil sem Neflix. Poslušal komentarje. Potem je v izolaciji prebolela Covid. Zmanjkalo je filmov. Netflixa več ne komentira. Podobno je bilo z vsemi nadgradnjami.

Najprej glede AVR-ja. Sonya niker ne najdem med resnimi ovrednotenji. Mora obstajati razlog. Kar bi želel od AVR-ja:
- višja cena - boljša končna stopnja
- internetni radio - večina postaj sveta brez prekinitev ali hreščanja
- parametrični EQ - če bi si zaželel popravljati slabe zvočnike ali prostorski odziv
- vgrajene servise Tidal ... za glasbo on demand
- Youtube preusmeritev iz telefona na AVR

za kino, če nočeš 5.1:
- center spremeni doživljanje filma
- enako sub

prostor:
- če si sposoben položiti nad zaključno letev bel kanal, ga po 3 dneh ne boš videl več. Ovira so lahko vrata na poti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Aleksander44



Pridružen/-a: Čet Avg 2020 17:55
Prispevkov: 286
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 13, 2021 14:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede AVR še naslednje. Če imaš TV 4K, naj bo tudi AVR.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dyn



Pridružen/-a: Sre Jan 2021 11:56
Prispevkov: 2
Kraj: Piran

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 13, 2021 16:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tv je 4k ja...
Trenutno bi kupil samo dva bookshelfa, ojačevalec in sub. Kasneje če ne bom zadovoljen oz bom hotel nadgradit bom se center...

Torej ta Sony ni "dovolj" dober?
Kaj pa zvočniki ki sem gledal?
Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Aleksander44



Pridružen/-a: Čet Avg 2020 17:55
Prispevkov: 286
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 13, 2021 18:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Namesto ojačevalec uporabljaj izraz AVR. Morda je dovolj dober. Jaz sem kupil Yamaho, ker Denona nekako nisem akceptiral. Danes bi gotovo Denona.

Na sistem vedno glej kot verigo izvor-procesiranje-prezentacija. Vedno ti nekje nekaj manjka, ker se s časom potrebe spreminjajo. Npr. s prihodom optike (izvor) in nabavo neke naprave (procesiranje) imam pokrit 4K, nimam pa prezentacije, ker pred dvemi leti nisem o tem razmišljal in kupil samo FHD TV.

Podobno je z zvokom. Optika omogoča visokoresolucijski (več od CD) in večkanalen zvok. Predvidevaš lahko, da bo tega v življenski dobi AVR-ja samo še več. Pri AVR spet, če ti je pomembna tudi kvaliteta zvoka, z razredom osnovnih modelov dobiš manj.

Glede konkretnih zvočnikov nasveta ne moreš dobiti, lahko sam iščeš po spletu. Vsaj za enega hitro dobiš oceno čisto zanič.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rs1975



Pridružen/-a: Pet Feb 2019 13:43
Prispevkov: 13
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 15, 2021 07:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če si lahko sposodim temo... Tudi sam kupujem nekaj, predvsem kot podaljšek zvoka iz TV, saj zvočniki na LED TV dajo od sebe bolj malo. Uporaba za gledanje filmov, PS4, kot samostojno poslušanje glasbe niti ni v prvotnem planu. Še najbolj se nagibam k Soundbaru zaradi minimalističnega izgleda. Imel do sedaj AVR HK 245 + Dali floorstand zvočnika in prodal ravno zaradi glomaznosti.
Aleksander omenja, da je center skoraj must have. Če se osredotočim na Soundbar potem je skoraj nuja iskati vsaj sistem 3.1, nikakor pa ne 2.1? Veliko soundbarov reklamira 5.1, ampak kaj v realnosti to pomeni, virtualizira od spredaj surround zvok?
Bookshelfa bi edino prišla v poštev, če bi bila aktivna, kar pa posledično pomeni, da je verjetno nanj možno priklopiti le sub, ne pa tudi center. potemtakem je nujen AVR? Ampak potem se pa spet pri starem sistemu...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Aleksander44



Pridružen/-a: Čet Avg 2020 17:55
Prispevkov: 286
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 15, 2021 12:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V bistvu gre za vertikalno in horitzontalno usklajevanje slike in zvoka. Zato je center bistveno pomebnejši od suba.

Glede centra. Če ob gledanju TV spremenim način zvoka iz centra na LR, dobim od družine takoj komentar "daj to stran". Deluje zelo nenaravno, obremenjujoče.

Drugo, AVR ima digitalno manipulacijo, da lahko zvok dvigujem po vertikali. V praksi to pomeni, da zvok slišiš iz TV-ja (v višini slike), ne pod njim. Tudi to bi bilo obremnjujoče, že bi zavest silila pogled v smer zvoka, oči pa v sliko na TV.

Zaradi te debate sem šel celo preverjati, kako mi odgovarja. 80% na centru ali 100%. Skratka, dialogi so v centru pomembni, ker so v osi slike.

Preveri, ali ti to tvoj AVR omogoča in ali to omogočajo soundbari.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Soundfreak



Pridružen/-a: Tor Sep 2008 14:38
Prispevkov: 492
Kraj: Okolica Ribnice

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 16, 2021 10:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri soundbraih bi jaz osebno gledal 3.1 sisteme. Zakaj? Kot ste že prej omenili, 2.1 ne zadosti občutku in potrebi po sredinskem kanalu (zvok ne prihaja iz TVja). Pri 5.1 soundbarih pa je zelo veliko odvisno ob prostora, saj ti soundbari izkoriščajo odboje od zidu, da ustvarijo navidezni prostorski zvok. Nekateri soundbari imajo "detachable" surround zvočnika, katera lahko montiramo zadaj na zid, rezultat je z vidika prostorskega zvoka mnogo boljši, ampak potem se izgubi smisel soundbara (kabli, zvočniki...).

Pri nakupu je pač ogromno odvisno od budgeta. Receiver (Denon, Yamaha, Onkyo, Marantz) in 2 bookshelfa je dober štart. Naprej pač po potrebi, željah in zmožnostih. WAF je tu sekundarnega pomena. S časom ima vse manjši pomen Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
rs1975



Pridružen/-a: Pet Feb 2019 13:43
Prispevkov: 13
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2021 07:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz mislim, da mora biti Soundbar vsaj 3.1. Sicer pa ali je sploh smiselno gledati po sistemu 5.1? Če dobro razumem, Sondbar potem nekako sam ustvari virtualni surround zvok, ki dejansko prihaja od spredaj? Našel sem recmo Sony-ja HG-T700, ki je 3.1, predvaja pa virtualni 7.1.2 zvok, vključno z Dolby Atmos in dts-x. Sem bil že skoraj odločen, da bom ga vzel, pa sem potem bral kar nekaj kritik na račun suba...
Našel sem tudi 2 Soundbara (JBL 9.1 in Philips Fidelio B97), ki imata opcijsko odstrantev surround zvočnikov in delata brez napajanja, torej nobenih kablov. Ko nehaš gledat film ga samo priklopiš nazaj na glavno enoto, da se nafila. Dobra rešitev, samo je cena 800+... Ampak Philips se mi glih ne sliši kot neka avdiofilska znamka...
Za gledanje filmov - a je sploh smiselno gledati za sistemi, ki podpirajo Dolby Atmos ali naj se zadovoljim z dts? Prvih je zelo malo, že zaradi tega, ker to morajo biti "pravi" 5.1+ sistemi, zgoraj omenjeno Sony je zgolj izjema. Če se zadovoljim z dts je zbira dosti večja in tudi cenovno bolj sprejemljiva.
Gledal sem tudi aktivne bookshelf zvočnike. Primarno ozvočenje kupujem za gledanje filmov, ne toliko za poslušanje glasbe. Če bi se odločil za bookshelfe kako potem v sistem dodati še center, kiej priporočljiv? Kolikor sem gledal imajo ti zvočniki le opcijo priklopa suba...
Dnevna soba se nahaja v enem delu prostora, ki je pravokotne oblike 7,5x4,5m - zaseda nekako polovico prostora. Glede nato, da na eni strani ne bo odbojev zvoka, je sploh smiselno gledati za Soundbari 5.1, kateri nimajo možnosti ločenih surround zvočnikov?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BostjanP



Pridružen/-a: Ned Jan 2021 21:44
Prispevkov: 7
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 19, 2021 14:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

rs1975 je napisal/a:
Glede nato, da na eni strani ne bo odbojev zvoka, je sploh smiselno gledati za Soundbari 5.1, kateri nimajo možnosti ločenih surround zvočnikov?

Jaz imam JBL bar 5.1 in služi ogledu filmov. Ko postavim snemljiva brezžična zvočnika zadaj za sedežno (stojala sem kupil v Ikei), je kar OK surroud zvok, ni pa nek presežek. Tudi sub je brezžičen, amapk mislim da je rezan precej visoko in ga ne bi preveč oddaljeval od sprednje enote.

Ko sem ga kupoval pred dvemi leti, sem dobi cool popust (cena 750, dobil za 620). Zdaj pa vidim da je celo za 440:
https://www.mimovrste.com/sistemi-za-domaci-kino/jbl-zvocnik-bar-51-crn
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rs1975



Pridružen/-a: Pet Feb 2019 13:43
Prispevkov: 13
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 20, 2021 07:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tega sem tudi samo gledal. NE vem, če je JBL 9.1 vreden za dvojno ceno tega...
Gledam tudi tega Sony-ja.
https://www.mimovrste.com/sistemi-za-domaci-kino/sony-ht-zf9-3-1-kanalni-zvocniski-modul?tab=reviews#tabs

Pri nas so dragi, na Amazonu in drugje v DE pa a dobiš za cca. 560 EUR
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
deek9091



Pridružen/-a: Sre Jan 2021 12:40
Prispevkov: 2
Kraj: india

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 21, 2021 08:08    Naslov sporočila: Tigress Alert Review Odgovori s citatom

Hello guys... I M Deepak Gehlot and I introduce my site.This site top10gadgets.shop the high technology gadgets and product to help the survive your life and innovative product if you are interested please visit here

One evening after I finished up a long day at work, I was confronted by someone I didn’t know in the parking garage. He was carrying what looked like a dead cat! I started to walk in a different direction, but he quickly cut me off. He started shouting and then raised the dead cat over his head like he was going to strike me with it.
PixPilot Drone Review
Tigress Alert Review
GoSun Flatware Review
NooBru Reviewed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran AIM - AOL Instant - naslov Telefon: 07011185668
Sophie555



Pridružen/-a: Sre Mar 2022 18:16
Prispevkov: 1
Kraj: München

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 02, 2022 18:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aleksander44 je napisal/a:
V bistvu gre za vertikalno in horitzontalno usklajevanje slike in zvoka. Zato je center bistveno pomebnejši od suba.

Glede centra. Če ob gledanju TV spremenim način zvoka iz centra na LR, dobim od družine takoj komentar "daj to stran". Deluje zelo nenaravno, obremenjujoče.

Drugo, AVR ima digitalno manipulacijo, da lahko zvok dvigujem po vertikali. V praksi to pomeni, da zvok slišiš iz TV-ja (v višini slike), ne pod njim. Tudi to bi bilo obremnjujoče, že bi zavest silila pogled v smer zvoka, oči pa v sliko na TV.

Zaradi te debate sem šel celo preverjati, kako mi odgovarja. 80% na centru ali 100%. Skratka, dialogi so v centru pomembni, ker so v osi slike.

Preveri, ali ti to tvoj AVR omogoča in ali to omogočajo soundbari.


AVR lets me digitally alter the sound. In actuality, you hear the TV's sound, not below it. This would be difficult since awareness would draw attention to the music and the TV picture.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Domači kino Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe