Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Subwoofer za stereo DA\NE?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 40, 41, 42 ... 44, 45, 46  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sullly



Pridružen/-a: Pon Avg 2021 17:26
Prispevkov: 387
Kraj: Globes

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 14, 2022 13:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LBaudio je napisal/a:
tukaj se pogovarjamo o mikroskopskih zadevah, na drugi strani pa nihce ne govori o realni problematiki ki jo obravnavamo v vsakodnevnem zivljenju v zvezi z implementacijo suba, namesto o akustiki prostora, o teoriji okoli implementacije suba v sistem ki je bistvena za uspeh,...se mi drkamo o mikroskopskih stvareh, v dnevni pa lomasti 2 tonski slon. debata v tej temi je popolnima zaplavala v neko brezvezno in brezplodno nabijanje in prerekanje.
Bistvo je kako zadeve s kretnicami speljat tehnicno korektno, in kam v prostoru postaviti SW za cimboljsi izplen,....vecina ostalega pa je samo balast. Ce gremo brat temo od zacetka se pokaze kako se je cela zgodba ene dvakrat obrnila iz ene skrajnosti v drugo, ze znotraj pisanja ene osebe se najde popolnoma kontradiktorne izjave in tega je kar nekaj... in to ni v pomoc nikomur

Pa ravno sedaj, ko se je prišlo na bistvo - da se s subwooferji lahko krepko omili probleme akustike. Morda pa ravno zaradi tega - da mu ne hodi ta debata v 'zelje'.
Sem razmišljal večkrat kako se ta temo odvija - vsakič ko je prišlo na zgornje ugotovitve - se je usul plaz molekul v kilometrskih postih - da se čimprej oddalji in zamegli in po možnosti ustvari replike in spelje debato v druge vode. Će je to res - bomo hitro videli.

Za ustvariti tako reakcijo bom še malo navijal - za subwoofer katerega naloga iti zelo globoko je v drugem planu - ampak je uporabljen za reševanje blesave situacije in akustike:

- V primeru sob v obliki črke L in kadar je soba zelo dolga - hifi pa je zatlačen v en kot - da nastane situacija ko je eden zvočnik ob bočnem zidu - drugi pa na odprtem = subwoofer rešitev zelo dobrodošla. Uporabi se lahko po možnosti zvočnike filtrirane na 100Hz in vse tisto spodaj prepusti subwooferju ki je nameščen med obema zvočnikoma ravno zaradi visokega reza.

- Druga situacija ko je subwoofer dobrodošel je kadar nikakor ne moremo ujeti stereo slike in dobrih nizkih basov hkrati. Vsak ki je kdajkoli premeščal zvočnike po prostoru pozna kako lahko basi krasno zazibljejo, odra pa ni. In obratno.
S subwooferjem se osvobodimo tega, ker lahko sub svobodno in neodvisno premeščamo v funkciji nizkega spektra.
Če smo bedaki pa bomo kupili dva subwooferja in jih postavili zraven zvočnikov češ da drugače kvarimo stereo sliko - to lahko trdi samo nekdo, ki ni nikoli poslušal samega subwooferja. Dva je bistveno bolje kot eden a nameščeni v funkciji dobrega basa ne pa stereo slike s katero nimajo ama nobene zveze.

Molekuleee ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sullly



Pridružen/-a: Pon Avg 2021 17:26
Prispevkov: 387
Kraj: Globes

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 14, 2022 14:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

- Tretja situacija so inovativni prijemi

kot je Kii BXT kardioidni način sevanja z krepkim utišanjem odboja odzadaj in pa strop-tla.
Druga je tista z veliko subwooferji s katerimi se lahko zelo prekrije učinke resonanc in lukenj akustike sobe:
https://www.theabsolutesound.com/articles/audiokinesis-swarm-subwoofer-system
Ta cel komplet stane v ZDA 2.500 dolarjev, kar ni konec sveta
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
GoldProf



Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15
Prispevkov: 527

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 14, 2022 15:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

"Molekuleee ..."
Jao, kukulele...

Tipičen SLO-Yu pristop. Zapleti in zakompliciraj če je le mogoče. Od vezanja vezalk na čevljih, karavanškega predora ali tretjega tira in HiFija, vse do pekla nebes in nazaj. V bistvu je vse tako enostavno, kot solata - zelena.

Še vedno poslušam glasbo in gledam HiFi!

Nadaljujte!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fjaka



Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04
Prispevkov: 1747
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 15, 2022 18:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

osnovna šola ...kemija.... Razz Razz ...
_________________
šoo mazgoon
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sullly



Pridružen/-a: Pon Avg 2021 17:26
Prispevkov: 387
Kraj: Globes

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 16, 2022 11:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Razlogi zakaj bi uporabili subwoofer v stereo sistemu so lahko tudi v tem, kar se lahko prebere tu spodaj - gre za prevedene koščke teksta iz Swarm testa subwooferjev. Mimogrede, TAS jih je že 2x razglasil za subwoofer leta.

amaterski prevod:

Basu v mali sobi v primerjavi z basom v živo manjka moči ali definicije ali kar oboje. Povečaj volume in bas začne bobneti in postane še bolj nejasen. Utišaj volume in basu manjka moči, jasnost pa ni da se kaj prida izboljša...
Audio Kinesis Swarm (roj) komplet 4 subwooferjev proizvaja bas ki je poln in definiran. Moči v izobilju a tudi definicije in natančnosti...

...zvočniki za ob zid kot so Allison 3s in Larsen Model8s imajo base bližje realnosti kot pa tipični floorstanderji. Prav tako DSP kotni wooferji kot Steinway Lyngdorf S System. Toda Swarm gre še bližje realnosti... z lahkoto se sledi bas liniji orkestralne glasbe na način ki je popolnoma odsoten v večini sistemov.

... toda ni samo to, tu je še presenetljiv prostorski učinek. Mi lahko kontroliramo sobno akustiko na srednjih in višjih frekvencah z akustičnim tretmajem. A to je veliko težje na basu, tako da večina sob nosi svoj zvočni podpis na basu, ki s svojimi resonancami definira obliko sobe oziroma dojemanje prostora okoli nas. To slednje pogoltne ambienco posnetka...
..Swarm, verjetno zaradi svojega načina delovanja, močno zgladi zvočni podpis sobe - rezultat je slišna originalna ambienca posnetka.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sullly



Pridružen/-a: Pon Avg 2021 17:26
Prispevkov: 387
Kraj: Globes

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 16, 2022 11:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Swarm gor ali dol.
Ostane dober opis kaj je možno doseči s subom. Pa da redko to isto zagotovijo full range zvočniki z 20Hz ekstenzije. Razlog je v tem, da dva suba postavljena v sobi tako kot stojijo glavni zvočniki ne moreta dati pravega rezultata.

Nedolgo sem menjal od floorstanderjev na planarce in sedaj moram vse od začetka uglasiti, kar sem imel že narejeno: subwoofer dober meter izza in meter izven desnega zvočnika. Nisem mogel verjeti ko sem to prvič izkusil na komadu Take Five (Dave Brubeck, CD Time out) - so igrali v enem drugem prostoru kot je moj; veliko večjem predvsem proti nazaj. Izklopil sub - ambienca izginila, vse se je preselilo v mojo sobo in močno skrčilo. Lepota tiste ambience je bila tudi v tem koliko bolj realistično so se slišali recimo bobni, činele; poleg tega da se je odmev posnetka od zadaj slišal 10 metrov bolj odzadaj, za ne verjet). Nekaj kar sem si vedno želel in to prvič slišal, ko sem tako postavil subwoofer. Bolj kot mačka mlade sem prekladal sub po sobi a samo tam se je to ujelo. Očitno sem imel zelo srečno roko da je ratalo z enim samim subom.
Zaradi drugih zvočnikov sem moral obrniti sistem na drugo stran sobe in sedaj suba ne morem več tako imeti. Pa niti ne verjamem da bi se ponovilo; ipak so planarci čisto druga emisija na basu. Tako da sem kot pri 'človek ne jezi se' vrnjen na začetek a ne bom odnehal dokler ne dobim tega nazaj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sullly



Pridružen/-a: Pon Avg 2021 17:26
Prispevkov: 387
Kraj: Globes

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 17, 2022 08:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še en način kako povoziti sobno akustiko na basu in imponirati posnetek:
https://www.stereophile.com/floorloudspeakers/892/index.html
Dipol subwoofer.

Šel bom to pot pa se bom lotil projekta z Linkwitzovim receptom za dipol; daje na razpolago veliko podatkov in meritev.
Prednosti enega vs drugemu:
Celestionov recept potrebuje težke panele, ker ga drmata dva basovca v isti smeri. Linkwitzov projekt dveh wooferjev v dipolu (podoben slot subu Pass) se mi dopade ker delata basovca v protifazi in s tem je škatla pri miru. Pa še dva wooferja od 30cm imata skupno površino membrane cirka od enega 38cm.
Pri Celestionu sta dva basovca 30cm v serijo in je učinek drugega v toliko, da se poveča direktivnost basov in s tem glasnost v osi na račun zmanjšane emisije izven osi. Kar dodatno izloča sobno akustiko iz igre.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LightBit



Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Prispevkov: 2365
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 17, 2022 11:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

sullly je napisal/a:
Linkwitzov projekt dveh wooferjev v dipolu (podoben slot subu Pass) se mi dopade ker delata basovca v protifazi in s tem je škatla pri miru.

Meni je tudi tak dipol sub najbolj všeč. Visok Qts pa pazit moraš da driver nima preveč glasnega zadnjega dela (turbolenca skozi kakšno zračno luknjo).



Dipoli me sicer mikajo, ampak imam preveč rad učinkovitost.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jernejc



Pridružen/-a: Ned Avg 2008 9:24
Prispevkov: 1044
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 17, 2022 12:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LightBit je napisal/a:
sullly je napisal/a:
Linkwitzov projekt dveh wooferjev v dipolu (podoben slot subu Pass) se mi dopade ker delata basovca v protifazi in s tem je škatla pri miru.

Meni je tudi tak dipol sub najbolj všeč. Visok Qts pa pazit moraš da driver nima preveč glasnega zadnjega dela (turbolenca skozi kakšno zračno luknjo).



Dipoli me sicer mikajo, ampak imam preveč rad učinkovitost.


+1

Jaz sem pa hitro pozabil na učinkovitost.
Ko sem tole sestavil z dvemi 15 inč PA bas enotami...probal kakih 6-7 parov...
Končal s parom enot QTS pod 0,3 in ustrezno lineariziral.
LP Jernej
_________________
Ohm sweet ohm.

Just saw a gold plated optical fibre. Apparently the gold made it sound marvelous according to the salesman.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1946
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 17, 2022 12:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa se prodaja že narejeno, čudno. 2x10" in skupaj 4-way, s ScanSpeaki vred. Pa hibridi in switchwer napajanja so zdaj skoraj zastonj, z malimi denarji mnogokrat presežeš zelozelo drage sestave. Le kretnica je odprta, se pa da z Elliotti vse naredit.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
glinik



Pridružen/-a: Pon Avg 2010 16:09
Prispevkov: 172
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 21, 2022 18:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdravo,

lepo ste se razpisali ... Omenili in predebatirali ste vse možne "magije".

Mene bolj zanimajo realni primeri, kar ste slišali, kaj ste izboljšali ... Se lahko na to malce bolj usmeri debata prosim? To lahko bolj pomaga "navadnemu" Janezu.

Jaz sem bil v zadnjem času pri dveh frendih, ki sta sube uspešno integrirala v sistem! Z izjemnim rezultatom!

LP,
Andrej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mostec



Pridružen/-a: Sre Sep 2014 17:55
Prispevkov: 65
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 21, 2022 20:18    Naslov sporočila: Danley CS30 Odgovori s citatom

v LJ ...



[img][/img][img][/img]
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Aleksander44



Pridružen/-a: Čet Avg 2020 17:55
Prispevkov: 286
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 21, 2022 20:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

glinik je napisal/a:
Zdravo,

lepo ste se razpisali ... Omenili in predebatirali ste vse možne "magije".

Mene bolj zanimajo realni primeri, kar ste slišali, kaj ste izboljšali ... Se lahko na to malce bolj usmeri debata prosim? To lahko bolj pomaga "navadnemu" Janezu.


Sub v sistemu z DSP:
- frekvenčni odziv na mestu poslušanja (premeščanje suba)
- ocena potrebnosti panelov
- test cross over frekvence
- časovna sinhronizacija
- jakostno umerjanje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sullly



Pridružen/-a: Pon Avg 2021 17:26
Prispevkov: 387
Kraj: Globes

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 22, 2022 13:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

glinik je napisal/a:
Zdravo,

lepo ste se razpisali ... Omenili in predebatirali ste vse možne "magije".

Mene bolj zanimajo realni primeri, kar ste slišali, kaj ste izboljšali ... Se lahko na to malce bolj usmeri debata prosim? To lahko bolj pomaga "navadnemu" Janezu.

Jaz sem bil v zadnjem času pri dveh frendih, ki sta sube uspešno integrirala v sistem! Z izjemnim rezultatom!

LP,
Andrej

Pred kratkim zelo konkretno opisal mojo izkušnjo, kaj se je z zvokom dogajalo. Si morda spregledal?

Ravno zaradi tega sem šel v 'fajt' z molekulami, da se neha nebulozirati. Da se Janezu pove kaj konkretnega lahko da v lonec.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
glinik



Pridružen/-a: Pon Avg 2010 16:09
Prispevkov: 172
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 23, 2022 00:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako ne kar sem mislil ja ... !

Da malo vidimo kaj imate, kako ste umerili itd ...

Jaz sem nabavil tudi en tezek sub. Ker je celotna linija "studijska", sem imel precej lazje delo z integracijo. Me pa se caka meritev s Sorarworks in rahla akusticna obdelava sobe.

http://www.audio-kontakt.com/forum/nalozeno/AUIOOA-164289027420211125_154414.jpg

Lp[/img]
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 40, 41, 42 ... 44, 45, 46  Naslednja
Stran 41 od 46

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe