Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Cizek vintage
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 14, 15, 16  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Dogodki v svetu HI-FI-ja, srečanja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 02, 2017 11:33    Naslov sporočila: Cizek vintage Odgovori s citatom

Najprej 'uradna' stran, kjer je veliko zbranega na kupu:
http://cizekspeaker.weebly.com/

Roy Cizek je imel tri podjetja:
-Cizek Enterprises od katere so tudi slike zvočnikov podobnih AR-u @nek_do-ja v temi Giro di Primorska
-Cizek Audio Systems o katerih zvočnikih je največ govora
-HighTech Aspirine by Cizek.

Menim da so po zvoku še vedno zelo aktualni zvočniki. Tudi se ne da mimo tega, da so zelo spartansko narejeni z nič kaj high-end-ovskim pristopom kar se tiče materialov. Izjema je model Classic KA1 + subwoofer KA20 (havajski KOA les) - ta sistem je uporabljal zunanjo aktivno kretnico in je bil svojega časa - pravi high end. Visokotonec je bil zakasnjen s kretnico tako, da je bil fazno usklajen s srednjetoncem (na meritvah so to testirali s kvadratnim signalom).

Kasnejšo izpeljanko KA1 improved+sub KA18 (les Acacia tropicalis) pa je bila pre-projektirana v Italiji od nekega Franca Serblina, ki je tako povzel določene ideje in je italijanski hifi postal sinonim za high end s stilom (SonusFaber uspel, ostali sledili..) Ni pa verzija Improved+KA18 več imela tistega šarma in niti zvoka.

Kakorkoli, špartanski a korektni, poceni za kako igrajo. Še posebej v polni sestavi s subwooferji imajo kvalitete, za katere je danes potrebno krepko izprazniti denarnico. MG27 sub uspešno uporabljajo tudi v kombinaciji z elektrostati. Pove veliko.

Poleg dokaj bednega videza rabljenih zvočnikov imajo tudi problem za tiste, ki radi razgrajajo: tweeter odleti ajn-cvaj. Ni toliko problem voice coil kot so žičke ki povezujejo coil s priključki. Material se zaradi velikih vibracij pretrga - prekine povezavo. Ti tweeterji so rezani s samo 6dB/oktavo na 1.500Hz. Pomeni da jih je slišati vse na srednje tone. Resonanco imajo kompenzirano v kretnici, a fizika terja svoje.
Cizek se umešča v začetke high-enda, ko so namenoma zanemarjali videz, da je vsak dolar šel v kakovost zvoka. Takrat je nastal izraz 'giant killer'. To obdobje hifija ni trajalo dolgo in se je sprevrglo v svoje nasprotje - več dizajna kot zvoka Embarassed

Zanimivo, kako je s poceni idejami dosegel zadane cilje: naprimer uporaba kvadratnega magneta, ćigar poli so bili na vogalih zavarjeni (prav zašvasani) direkt na košaro, basket /driverja. Zelo poveča togost basketa tam, kjer se ukrivi navznoter in s tem preseli resonanco izven področja uporabe. Eni (ki ne razumejo poante) se zgražajo nad videzom. Na srečo za tiste obstaja sodobni hifi.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
divine contribution



Pridružen/-a: Sob Nov 2014 0:32
Prispevkov: 60
Kraj: Hum

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 02, 2017 12:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A so foami okoli dust capa zalimani v originalu ali so to kasnejši eksperimenti?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 02, 2017 13:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

divine contribution je napisal/a:
A so foami okoli dust capa zalimani v originalu ali so to kasnejši eksperimenti?

Posebej vidno na modelu 2, kjer obstaja več verzij: od prve, ki je bila membrana nadevana/polnjena s stekleno volno in krpico istega foam-a s katerim je bila prevlečena cela prednja stran zvočnika, do tiste bolj 'normalne' ko so zalimali trak iz neoprenske gume. Potem so bile tudi verzije glede na izvedbo prednje maske. Na slikah v linku cizekspeakers so slike verzij.

Še najmanj je bil spreminjan model 1. Ta je bil tudi furniran, ostali pa v bedni tapeti imitacije lesa. Zalepljeni trakec na membrani pa je 'decouplal' membrano. Podobna funkcija kot koncentrični krogi - vpliva/ustavlja širjenje srednjih tonov navzgor po membrani.

Danes menjani surroundi niso tretirani, originalno pa so bili premazani z neko lepljivo prozorno snovjo. Na mojih trojkah je foam zdržal 25let, preden ga je moj naslednik moral menjati. To bi tudi dobro upoštevati pri restavriranju.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
divine contribution



Pridružen/-a: Sob Nov 2014 0:32
Prispevkov: 60
Kraj: Hum

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 02, 2017 18:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede na povezavo, kaže da bo Slovenija prevzela primat v količini Cizekov worldwide. Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 03, 2017 08:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

divine contribution je napisal/a:
Glede na povezavo, kaže da bo Slovenija prevzela primat v količini Cizekov worldwide. Very Happy

So italijani vodilni izven usa, samo da ne znajo angleščine Wink

Postavitev Cizekov
sem naredil po navodilih Roy-a - tokrat Allisona. Ta je postavil pravilo, da se center wooferja postavi od tal na 0,1 valovne dolžine resonance boxa na basu, nato dobiš drugi odstoj od zida tako da prvo razdaljo deliš z 1,5, tretjo dimenzijo pa določa razmerje da je kvadrat prve mere enak zmnožku ostalih dveh.
Poanta te postavitve je, poleg enakomerne porazdelitve refleksij, dobiti ojačanje 3dB od bližine tal (0,1lambda) katero kompenzira -3dB upad na resonanci boxa, ostali dve ojačitvi pa sta vsako za pol oktave nižji in se z njimi kompenzira upad 12dB/oktavo, ki je tipičen za pneumatic suspension. Prirast je večji in se ujame s takozvano Mollerjevo krivuljo.

No, razdaljo od tal mi je določil prvi Roy (Cizek) z višino svojega stojala - center wooferja je na 0,5m od tal, odstoj od zida spredaj imam na 1,3m (zaradi precedence efekta) bočnega pa sem se odločil poskusiti izračunati po formuli koren iz seštevka obeh razdalj. Mi je dalo 0,8m odstoj od bočnega zidu.
Povedal sem že, da sem zvočnike močno nagnil nazaj, še zasukal sem jih proti točki poslušanja, ker so mi v prostoru prišli precej narazen (3m tweeter-tweeter).
Rezultat? Spektakel. Lepo pri vsem je to, da mi predvaja ambient kjer je snemano toliko prepričljivo, kot še nisem imel.
Moji MA20 so bolj zvočniki ki ti predvajajo instrumente v sobi, pa sem jih dvignil za 20cm, da so začeli nakazovati ambient v katerem se je snemalo. Cizeki so ravno nasprotno - instrumente oddalji, zato pa si kar naenkrat (skoraj) v cerkvi kadar igrajo orgle. Glede te lastnosti niso naj kar sem slišal, sigurno pa je naj kar sem imel in med boljšimi kar imam priliko slišati tod naokoli.

Če primerjam z MA20, ne gre stereo slika izven zvočnikov, niti ni tiste tridimenzionalnosti in velikosti instrumentov - zato pa je globina scene enkratna, višina tudi in že omenjena ambienca.

Druga stvar, ki mi je še najbolj naredila knedel je resolucija: zvok lesenih trupov violončel in godal nasplošno nikoli nisem imel bolje prikazan. Bas nasplošno ima boljšo definicijo. MA20 emitira base iz štirih koncev (dve reflex luknji, od tega ena zadaj in dva wooferčka) a nima definicije enega Cizeka. Hebat ga, kako je že šlo tisto @andrejS ? ...da ne bo prepozno.. hahaha

Z MA imam (za moj okus) spektakularen zvok, Cizek 2 sam (bi zanimivo ga pariti z MG27) ne pride do tam, ima pa kar nekaj lastnosti ki me žrejo.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 03, 2017 09:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vklopim spomin: Cizek model 3 mi niti od daleč ni tako dobro igral kot sedaj model 2. Če se spomnim na ojačevalce tistega časa, pa zvočniške kable, brrr.
Model 2 ima za moj okus več telesa in bolj konkreten bas, gre nižje. Tudi ambienca mora biti krepko boljša, ker bi se ziher spomnil tako izražene lastnosti.

Poslušal sem s CD playerjem, izmenično sem preskočil na LP na brzino, samo za orientacijo. Seansa je trajala cel popoldan. Da ne bi prišlo do utrujanja sem počel isto kar počne večina s CD-ji: hitro preklapljanje, preskakovanje komadov, menjave plošč, žanrov.

Zelo lepo in neutrujajoče so prišle ven orgle, pleh muzika je tudi spektakel zase. Te zvrsti se je dalo poslušati brez utrujanja in omejevanja časa. Jazz tudi zelo ok - naprimer Pawnshop: sem za hec zaprl oči in imel občutek kot bi bil v lokalu v tistem vrvežu ljudi ki govorijo, trkajo s kozarci..

CD posnetki koncertov, na katerih sem bil prisoten, so bili bolj realni kot z mojimi zvočniki, je bilo bolj podobno tistemu kar sem slišal v dvorani. Tudi pauze med igranjem, ko je slišati šepete in premikanja po stolih, obračanja listov, preprijemanja instrumentov - in hkrati še odmeve teh tihih šumov - skratka dih reprodukcije je bil tak kot sem ga slišal samo z raznimi Magneplanarji in SoulSonic-i.

Posebno mesto zasluži aplauz. Kako je to realno slišati, ima prav tisti klap klap kot ga naredim sam za primerjavo kadar teče posnetek.
Kot nisem dovolj sado-mazo: poslušati se da na krepko nižji glasnosti brez izgube detajlov, diha dvorane. MA je potrebno naviti da skoči ven realizem, ki je potem sicer večji. Samo da nisem vedno od volje rogoviliti in mi je prav pasalo na bolj 'turistični' glasnosti uživati v glasbi.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
canyonn



Pridružen/-a: Pon Apr 2009 15:53
Prispevkov: 640
Kraj: kanal

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 03, 2017 10:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja ,Cizek pokaže veliko.Boljšo amplifikacijo in reproduktor dobi bolj je svež in živ.
Kronološko ne vem kako so si modeli sledili točno,enke nisem videl,v kar se pa dvojka in trojka razlikuje ,kar sem uspel slišati :dvojka je večji in globji stage in bas ampak tudi bolj napihnjen in počasen zvok.Trojka je rada na višji glasnosti.Trojka več energije na srednjih.
Morda to tudi ne drži ker so bili v vseh letih različni posegi na obnovi obrob pogonske enote v vseh primerih.Skratka na Cizek enotah sem videl vsesorte foam substitutov.
Verjetno je res, da šele sedaj z dobro elektroniko potegnemo max. iz Cizek zvočnika pa čeprav je zelo star in se pri nizkih jakostih poslušanja čuti ostarelost pogonskih enot kar pa pri jakosti nastopa popolnoma izgine.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran Telefon: 041775119
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 03, 2017 11:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, te medsebojne primerjave in ocene zvoka so še bolj odvisne od stanja ohranjenosti in posrečenosti posegov vzdrževanja. Na 'mojih' primerkih en žični atenuator visokih prekinja, na srečo ne v tisti poziciji ko ga rabim. Toda, si ti siguren, da med igranjem od vibracij ne vnaša dodaten 'aranžma' zvoka? Tudi oba wooferja se ne vrneta v izhodiščno pozicijo enako - eden se vrača prehitro - pomeni da je tesnenje nekje načeto. Woofer, pneumatic suspension, ko mu membrano počasi potlačiš noter - naj bi se vrnil ne prej kot štirih sekundah.
Potem je še vprašanje kondenzatorjev v kretnici. V bistvu bi jih moral vse pomeriti za biti siguren da vse deluje korektno. Potem je tu še problem tweeterjev, ki radi odletijo - menjava s primerkom druge letnice izdelave - poleg razlike v staranju - vnaša nesimetrije.
Z malo 'sreče' nižji model takoj igra bolje od višjega.
Samo za ljubitelje. Pa konec koncev, za denar kot stanejo rabljeni, četudi zdelani - ne kupiš nič niti od daleč zvočno primerljivega.

ps: sem jih najprej postavil na stojala 60cm višine in preigral različne pozicije v prostoru - od tiste totalno ob zid, pa počasi naprej do 1,3m od sten. Rezultat je bil bolj tako-tako. Čim sem jih postavil blizu tal in nagnil - druga muzika. Zvočniki izginejo in dvignejo amfiteater izza sebe. Malo me je še jebuckala ena luknja na basu, a po postavitvi 80cm od bočnega zida so vsi pomisleki izginili.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
canyonn



Pridružen/-a: Pon Apr 2009 15:53
Prispevkov: 640
Kraj: kanal

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 03, 2017 12:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ha,tesnjenje.Najbrž se je tu največ grešilo.Po mojem mnenju je med ohišjem in košaro bilo tesnilo v original sestavi.A ko so majstri menjali obrobe in nato ponovno vgradili enoto se je to spregledalo in vmes niso dali tesnila ?
Pri mojih je bilo enako,sicer lepo obnovjene obrobe a brez tesnila.midva z Andrejem sva vrezala tesnilo iz skaja in je tako nastala spet popolna pneumatika kar je tu zelo pomembno .
(Lahko so porozne tudi obrobe)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran Telefon: 041775119
divine contribution



Pridružen/-a: Sob Nov 2014 0:32
Prispevkov: 60
Kraj: Hum

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 03, 2017 20:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@canyonn, najboljše da narediš obrobe od ementalerja. Ali kakšnega dobro staranega tolminca. Vsaj za kratek čas. Laughing .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jacoby



Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23
Prispevkov: 1111

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 03, 2017 20:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najbolje bi zatesnila Zdenka... Laughing
_________________
The only way to do great work is to love what you do
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 051383384
canyonn



Pridružen/-a: Pon Apr 2009 15:53
Prispevkov: 640
Kraj: kanal

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 03, 2017 20:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

božanski ,u takih primerih je najbolj "konjuna#
(naša kobila je dobr kojn -gore teče dol leti)



Nazadnje urejal/a canyonn Sre Maj 03, 2017 23:58; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran Telefon: 041775119
AndrejS



Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03
Prispevkov: 930
Kraj: Gorica

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 03, 2017 21:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav,

Naj utrnem nekaj misli;

- Govorimo o ~40 let starih zvocnikih, ki se vedno ubranijo sloves.
Nasi so 20 let predvajali Val 202, potem so bili nekaj let v kleti, pa so sli z mano studirat v LJ, preziveli vse zurke, spet sli v hrambo in neki dan prisli nazaj meni nic tebi nic, pa sem jim dokupil sube, da jim je lepse. Delajo se vedno brez problema, naslednje leto nactrujem 2 menjavo obrobe v 4 destletjih. Ima kdo 40 let star zvocnik brez katerega ne more zivet?

- Po 40 letih ne mores cakat, da bo zvocnik ekvivalent novemu.

- Danes dela boljse kot kadarkoli prej, projektiran je bil za mocne
ojacevalnike, ki so danes na razpolago. Sej je deklariran za 100+W.

- Ambasadorjeva trditev, da tweeter odpove, ce ga teras ne drzi popolnoma.
Mirno lahko posljes na zvocnike 100+W, tweeter odpove, ce je signal
distorziran ali v clipping-u. S Canyonom sva Cizek III gnala na konkretne
vate brez problema.

- Na zvocnik se moras navadit, ker je poseben. Kar koli mu das zveni
drugace, svoje duse ne izda nikoli.

- V istem smislu, igra tudi 3D, le posnetek mora biti pravilno narejen.
(Preden kdo znori, na vecini zvocnikov dobis 3D efekt zaradi faznih razlik na frekvencnem obmocu, eni tako, drugi drugace, oz. bolj ali manj usecno in spet odvisno od instrumenta, stila glasbe ter inklinacije poslusalca. Cizek je fazno raven in ce tega ni posneku ne cakat cudezev. Pravi mojstri mix-a znajo to zrihtat kot se sika. Nic cudnega, da je ambasador odkril bootleg-e posnete z 2 mikrofoni, kot primer ne-mixanega posnetka, posnames tako kot je.)

Primer fazno zmiksanega komda, kjer je namenoma narejeno tako, da
se zvok sesteva generira izven zvocniskega volumna. Pozor na synth
v uvodu.
https://www.youtube.com/watch?v=AOJUV6b9MGc

Primer uporabe efektov na kitari:
https://www.youtube.com/watch?v=V41IXGISRSg&list=PLVzisBvssXqSamX0BFNY-A9tq3_wt8Bp0

Vecina muzike igra odlicno na vecini zvocnikov. Ko najdes kak biser od posnetka sele vidis razliko, kaj zmore vecina in kaj Cizek.

- Glede basov ima kompresijska komora prednost pred bass refleks. Bas refleks gre nizje, vendar je matematicno filter visjega reda, ki na nizjih frekvencah vnasa zakasnitev. Temu primerno ne igra koherentno.

- Tudi pri meni, se en Cizek III basovc vraca poscasneje iz odmicne lege, nic za to. Skatla ne sme popolnoma tesneti, sicer bi zaradi vremena membrana spreminjala zacetno lego. Ce je povratek v osnovno lego iznad 2-3 sekunde je to cisto ok. Pri basovskih frekvencah je akusticna impedanca ze zelo visoka in je prakticno hermeticna skatla. Jaz se okrog tega sploh ne sekrial.

- Mit o kondenzatorjih. Tudi mene je grizlo, da bom moral najbrz menjati.
Namesto objesnega mrcvarjenja sem izmeril zvocnik in ugotovil, da dela po
specifikacijah. Ne tikaj. Ce bi kak kondenzator odletel, bi to bilo zelo slisno
na taki konfiguraciji kretnice.

- Resolucija... Dejstvo je, vecino zvoka slisis ravno iz visokotonca (1500-19 kHz), 1500-40Hz iz 8 Inch basa, 300-27 pa iz MG27. Neglede na to, da razredi niso demokraticno razdelejeni, ko prikljucis MG27 se zaves koliko je znotarj tistega malega spektra. Clovesko razume vsak kost spektra drugace. In tistih 250Hz na visoki resoluciji ima fenomenalen ucinek.

- Potenciometri, drzi da je sibka tocka. Da se jih podreti in ocistiti, pa ne rabis bit vrhunski serviser.

- Obrobe na basih. Originalne niso bile polkroznega profila, bolj kot neka zvita crka U. to je fiktivno povecalo membrano za 1/2 cole! Menim, da so jih premazali z tekocim silikonom (ne tistim za okna). Dobi se ga v tubi in je tekoc. Uporablja se za zalivanje elektronike kot zascita pred vlago.

- Obrocek na membrani je prepreci cone brake up. Pri 1500Hz je tista valovna dolzina kjer se membrana zlomi (premer membrane), ker mora predvajati visjo frekvenco od lastne velikosti. Ce vlozis obrocek na pravem mestu, naredis se eno fiktivno manjso membrano, ki deluje v tem rezimu. Obrocek ima tudi druge funkcije. Dobicek je v tem, da imas samo 2 driverja.

- Manjsa tezava je, da jih je ostalo najbrz okrog 500 parov po svetu. Ko so zgnile obrobe so jih ljudje metali stran. Za MG woofere dvomim da ja jih je 100 ostalo, ce sploh. Iz serijskih stevilk se ne da razbrati koliko je bilo sploh narejenih.

- Bolj tocno, Bonetti je uvazal Cizek in ko je Roy prodal firmo Feinstain-u, je Bonetti odkpuil 30% firme. Do takrat je Serblin rezal stojala za Cizek I pri Bonettiju. Z delezem firme so lahko zaceli delat KA serijo v Italiji, Serblin je imel priliko videt kako se naredi zvocnik, ostalo je zgodovina. Vsi trije so ze pokojni in nima smisla grabit zemlje kaj je blo in kaj ni. Sonus faber je imel odskocno desko ravno v tem zvocniku, o katerm se pogovarjamo.

-Cena za par je se znosna, vendar raste iz leta v leto.

-Jaz osebno nastavim Q0.57 ce so ob zidu (kombinacija z MG27), kar tudi so, Q0.8 pa ce so sami na stojalih. Stvar okusa, potrebno je povdariti, da to ni loudness nastavitev, pac pa dusenje zvocnika!

- Razumljivo, da zvocnik deli ljudi na fanatike in nezainteresirane. Dolgo casa rabis, da pogruntas kako fenomenalno je bil zamisljen, z vsemi kompromisi, vkljucno s spartanskim videzom, but hey, lepota je lahko tudi v funkciji. Ne preseneca me, da Amabasador odkriva vse se enkrat po dolgem obhodu skozi leta, za to velja ponoviti:

-> Castor ukrepaj, preden bo prepozno. (haha)


Pozdrav, A.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrej



Pridružen/-a: Tor Apr 2008 17:47
Prispevkov: 121
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 03, 2017 22:05    Naslov sporočila: Tweeter Odgovori s citatom

Ajde pa dam še jaz svoja 2 centa prispevka, več itak ni vredno.
Imam doma par tweeterjev starih cca 30 let, ki zgledajo identični kot Cizekovi. Zmerjen fs = 1065 Hz, žička do tuljave zgleda boga, zato lahko samo sklepam, da je Cizek zelo dobro vedel kaj dela pri rezu 1500Hz - 6db/oct če ne bi take visokotonce kuril/i kot po tekočem traku.

[/img]
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
simonceli



Pridružen/-a: Pet Mar 2011 8:36
Prispevkov: 195
Kraj: Komenda

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 03, 2017 22:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
divine contribution je napisal/a:
Glede na povezavo, kaže da bo Slovenija prevzela primat v količini Cizekov worldwide. Very Happy

So italijani vodilni izven usa, samo da ne znajo angleščine Wink

Postavitev Cizekov
sem naredil po navodilih Roy-a - tokrat Allisona. Ta je postavil pravilo, da se center wooferja postavi od tal na 0,1 valovne dolžine resonance boxa na basu, nato dobiš drugi odstoj od zida tako da prvo razdaljo deliš z 1,5, tretjo dimenzijo pa določa razmerje da je kvadrat prve mere enak zmnožku ostalih dveh.
Poanta te postavitve je, poleg enakomerne porazdelitve refleksij, dobiti ojačanje 3dB od bližine tal (0,1lambda) katero kompenzira -3dB upad na resonanci boxa, ostali dve ojačitvi pa sta vsako za pol oktave nižji in se z njimi kompenzira upad 12dB/oktavo, ki je tipičen za pneumatic suspension. Prirast je večji in se ujame s takozvano Mollerjevo krivuljo.

No, razdaljo od tal mi je določil prvi Roy (Cizek) z višino svojega stojala - center wooferja je na 0,5m od tal, odstoj od zida spredaj imam na 1,3m (zaradi precedence efekta) bočnega pa sem se odločil poskusiti izračunati po formuli koren iz seštevka obeh razdalj. Mi je dalo 0,8m odstoj od bočnega zidu.
Povedal sem že, da sem zvočnike močno nagnil nazaj, še zasukal sem jih proti točki poslušanja, ker so mi v prostoru prišli precej narazen (3m tweeter-tweeter).
Rezultat? Spektakel. Lepo pri vsem je to, da mi predvaja ambient kjer je snemano toliko prepričljivo, kot še nisem imel.
Moji MA20 so bolj zvočniki ki ti predvajajo instrumente v sobi, pa sem jih dvignil za 20cm, da so začeli nakazovati ambient v katerem se je snemalo. Cizeki so ravno nasprotno - instrumente oddalji, zato pa si kar naenkrat (skoraj) v cerkvi kadar igrajo orgle. Glede te lastnosti niso naj kar sem slišal, sigurno pa je naj kar sem imel in med boljšimi kar imam priliko slišati tod naokoli.

Če primerjam z MA20, ne gre stereo slika izven zvočnikov, niti ni tiste tridimenzionalnosti in velikosti instrumentov - zato pa je globina scene enkratna, višina tudi in že omenjena ambienca.

Druga stvar, ki mi je še najbolj naredila knedel je resolucija: zvok lesenih trupov violončel in godal nasplošno nikoli nisem imel bolje prikazan. Bas nasplošno ima boljšo definicijo. MA20 emitira base iz štirih koncev (dve reflex luknji, od tega ena zadaj in dva wooferčka) a nima definicije enega Cizeka. Hebat ga, kako je že šlo tisto @andrejS ? ...da ne bo prepozno.. hahaha

Z MA imam (za moj okus) spektakularen zvok, Cizek 2 sam (bi zanimivo ga pariti z MG27) ne pride do tam, ima pa kar nekaj lastnosti ki me žrejo.



Glede na prebrano me kar zmrazi, kakšne ovulacije bi bil(i) deležni, če bi stestiral Model 1. Smile

Model 1 je...well, Grand Dady of all Cizek's. Smile

Teh pa ne bom nikoli prodal....Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Dogodki v svetu HI-FI-ja, srečanja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 14, 15, 16  Naslednja
Stran 1 od 16

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe