Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Projekt 3-way stereo
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1946
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 12, 2017 14:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za uspešno in korektno ločevanje srednjetonca je potrebno 6-8l prostora. Fajn bi bilo, da začetnikov ne bi kurili z neizživetimi sanjami tipa Trollesen in ostalimi dragocenimi predlogi. Najbolje je, da naredi menljivo prvo ploščo, ki mu bo omogočala, da raste z znanjem in finančnimi zmožnostmi ter z nivojem ostale opreme. Lahko za začetek izbere driverje iz ponudbe v Terni, le tako naj gleda, da bas ne gre čez 150Hz in srednjetonec ne čez 2kHz, naj bodo pa usklajeni po občutljivosti. Tisti šlosar pa naj res zniža stojala z poslušanje v sede, če se da.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Luchas



Pridružen/-a: Čet Nov 2015 15:23
Prispevkov: 22
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 12, 2017 18:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

joztom Tvoja opazka je pravilna, stojala so res nekoliko previsoka za boxe ki jih izdelujem ampak še zmeraj ni to kritično upam vsaj - visoka so 60 cm uha ko sedim na kavču imam na višini 80 cm Smile doma sem najdu projekt kateri bi vrjetno pršu v poštev z mojimi stojali - visokotonec bi tako bil na višini cca 97 cm, kar je 17 cm višje od ušes. Še slika o čem je govora (na internetu se projektov CIARE ne dobi več to sem skeniral)

Skrbi me za nizkotonec ali bi igral? namreč po izračunih (winISD) naj bi bila prostornina zaprtega boxa okoli 45l, moja votla škatla z letvicami ima 38,5l, minuis komponente in škatla za srednjetonec pridemo kam? na cca 35l? Grafi za moj nizkotonec pri 35l so sledeči (upam da so vsi parametri prav vnešeni):
GAIN

PHASE PLOT

SPL

GROUP DELAY

Nevem, ali si s tem lahko kaj pomagate!? Smile
Lp, Luka
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1946
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 12, 2017 18:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tukaj je treba še kar precej naštudirati. Ker si v bližini KP prosi @Ambasadorja za nasvet, če je pri volji pomagat radijski šoli za nižjo stopnjo. Navedeni bas je PA in je za v kanto, dosti boljši je oni z oznako S-8 Ohm, ker ima resonanco na 30Hz, tvoj izbor pa na 50, pa še bas refleks naštimaj na 50, pa da vidiš trobezljanje! Čemu so take kretnice namenjene ne zastopim, vseeno za bas ne sme čez 300Hz, ker tega ni zmožen nobeden 10". Tudi srednjetonca ne nabavljati zaprtega, ne bo ne vokala in ne mesa in ne lesa. Ko sem bil še mulc, so sestavili HiFi standard, takrat je bil minimum 42l kišta. No zdaj je to seveda vse drugače, ampak vsi še vedno jamrate za kakšnimi Adventi. Za kretnico pa poglej za sheme in formule, pa daj navit špule, vem da jih Žagar navije na mero. L-meter je predrag za take vaje doma, pa še drata nimaš nikjer več za kupit.
Nič še ni zamujeno, preberi teorijo, vsi smo se učili iz nule, nekateri tudi zelo zelo drago s tovarniškimi izdelki.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 12, 2017 18:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lejte ki vas vidim, Laughing

@lix je ultra super če da eno roko. Je bistveno bolj usposobljen in izkušen od mene za izdelavo zvočnikov. Tudi ponudil se je. Sem prepričan da bo sodelovanje v veliko zadovoljstvo.

Tudi jaz moram v bližnji prihodnosti stopiti do njega, na konzultacije okoli vgradnega sub-a. Pa če ima kakšen primeren driver v njegovem katalogu ali pri roki.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lix



Pridružen/-a: Ned Jan 2016 3:17
Prispevkov: 501
Kraj: Med Koprom in Trstom

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 12, 2017 22:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Luchas - stojal ne predelovati, so dokončana in bodo služila svojemu namenu, če ne za te, pa za katere kasnejše zvočnike.
Ciare je zaključil svojo zgodovino izdelave starih dobrih modelov in njegovo slavno ime je zdaj v lasti Eighteensounda, ki pa v novi produkciji še ni pokazal končnega izdelka za potrošnike. Zbirka starih projektov pa je še živa na tej strani
https://www.lautsprechershop.de/pdf/ciare/journals/ciare_kit_home_2006.pdf
Zelo dobra je joztomova zamisel, da narediš sprednjo stran tako, da se jo bo dalo menjavati, tudi nekatere znane firme delajo stranice na vijake, pa če se obnese njim, bi se moralo tudi tebi. Lahko recimo nekoč uporabiš te škatle za subwooferja, vgradiš samo en sub zvočnik v njih in narediš manjši ločeni škatli za midbass in visokotonec.
Pri simulacijah se ne oziraj preveč na matematiko, velikokrat so podani podatki precej mimo. Raje odreži eno krilo vrat z nonine kuhinje (hec!), neredi luknjo za 10" woofer in privijači na eno škatlo, da slišiš kaj ima za povedati ta woofer v tej škatli brez bass reflexa. Sem pomislil tudi na možnost, da se vseeno uporabi kupljeni srednjetonec, a bi to svetoval samo v primeru, če si ljubitelj znanih angleških zvočnikov :-) Kalotni srednjetonec sem svetoval da ne manjšaš volumna basu, sicer pa so veliki volumni na srednjetoncu nepotrebni. Ravno tako ti kot začetniku ne priporočam zelo nizkih rezov pasivne kretnice, ker boš zagrizel v prekislo jabolko, to je tvoj prvi izdelek in ga ne bi preveč komplicirali.

ambasador - vse možnosti so na voljo. Katalog je na netu, pri roki je kar nekaj. Ne vem pa kako bi se ujelo s tvojim sistemom, so precej različne zasnove.

lix
_________________
"Ne moreš dobiti pudinga, če ne poješ mesa."
P. Floyd
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Luchas



Pridružen/-a: Čet Nov 2015 15:23
Prispevkov: 22
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 13, 2017 00:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdaj sem v slepi ulici, žal nimam dovolj znanja da bi sestavu skupaj nekaj kar bi igralo, edino na blef ampak vrjetno bo to porazno. Za kako fešto bo vredu ampak to bi poslušal v dnevni in ne na šagri Very Happy
Kaj se zgodi če dam srednjetonec na sredino boxa tako kot na ciare projektu? tako bi namreč odpravu anomalijo previsokih stojal.
Glede na to da bom zdaj moral zamenjati ker nekaj komponent razmišljam tudi o tem da bi zamenjal komplet vse komponente oz. tudi sub (mogoče z ciare projekta). Raje to pa imam nekaj časa mir. Bi mi pa mogla ena dobra duša zrisat komplet projekt, komponente, postavitev, kretnico za box kateri je narjen. Častim kako pivce Smile

Notranje mere boxa so: v/š/g - 54,5/29,5/25 (upošteval sem tudi sprednjo in zadnjo stranico) minuus letvice katere sem že oblepu po notranjem obsegu pridemo na 38,85 litrov - odšteti je potrebno samo še zvočnike in filc.

Lp, Luka
PS če me kdo prepriča da bodo kaki zvočniki z bolhe za 100€ igrali boljše kot moji na koncu projekta v katerega sem pripravljen vložit še nekaj denarja in dela potem boxe uporabim za se pogret v teh mrzlih dneh, komponente bo pa kak mulc kupu za v garažo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DAVOR



Pridružen/-a: Pon Maj 2008 17:27
Prispevkov: 454
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 13, 2017 10:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da se bo našla dobra duša, da ti bo dala vse na pladnju za eno pivce ...malo morgen. Če misliš da je to delo za pol ure te moram podučit da vsaj za 10x več.
Vzami preverjen kit komplet in skopiraj naredi.
Tako kot si se ti lotil ni prava pot. Po moje, če že imaš driverje bo rešitev soforumaš Dani. Ti bo nardil kretnico ali zamenjal kak driver za bolj primernega saj jih ima polne omare. Samo on ne pije piva Wink
_________________
KISS- Keep It Simple and Smart
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1946
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 13, 2017 11:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Resnično ni za obupat, vsi smo začenjali še slabše, brez možnosti kakršnihkoli informacij. Na netu je kar nekaj strani z navodili, ki jih zlahka predelaš za svoj namen. Ni pa to ta teden, rabiš dobro proučit zadevo. Navedeni Trollesen je v bistvu HighEnd pristop in kot tak zelo drag, seveda tudi zelo dober. Imaš pa še Linkwitz.com in podobne bolj življenske strani, kot so DIY itd. Kot so povedali, je možnost, da se prva stena menja po potrebi, idealna za rast znanja in zmožnosti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Luchas



Pridružen/-a: Čet Nov 2015 15:23
Prispevkov: 22
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 13, 2017 15:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hehe ja ok bomo nardili nekaj, najbolj se nagibam ravno k projektu Ciare H04.4, ker imam box praktično istih dimenzij Very Happy vse je že zrisano in zračunano le komponente bo malo težje nabavit sploh srednjetonec. Gremo v akcijo poročam. Če kdo rabi kaj od komponent s prve strani naj pove. Kar se tiče mojega ohišja mi postaja vedno bolj všeč zdaj ga brusim z brusnim papirjem od št. 80 do št. 800, na koncu bo les finiširan z več rokami olja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom



Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Prispevkov: 1946
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 13, 2017 18:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Srednjetonec je naslednji kar poceni glede na kvaliteto. Lahko je srce sistema za v bodoče.
http://www.audax-speaker.de/index.php?module=shop_articles&index[shop_articles][action]=details&index[shop_articles][category]=5&index[shop_articles][data][shop_articles_id]=69
Drugače si pa zloži iz obstoječega materiala, pa potem nadgrajuj, ko boš razumel napake. Če bo prva plošča menljiva, bo to 123.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Luchas



Pridružen/-a: Čet Nov 2015 15:23
Prispevkov: 22
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 24, 2017 17:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Heej, kot sem omenu sem se odloču za projekt CIARE H04.4 - (tukaj stran 22 https://www.lautsprechershop.de/pdf/ciare/journals/ciare_kit_home_2006.pdf)
Komponente z precej truda nabavljam ker jih je nekaj izven proizvodnje ampak sem na pravi poti, kot zgleda mi jih bo uspelo vse dobit Very Happy Lahko bi vgradil kaj drugega (srednjetonec) ampak bi potem izgubljal na prostornini kar ne žeilm.
Edino kar se ne dobi več je kretnica katere ne delajo več CIARE HF 300 (plug and play) tako da bo potrebno nabavit nekaj podobnega (mogoče isto CIARE) ali da mi jo nekdo celo naredi (plačam!) js žal nimam dovolj znanja za jo spravit skupaj. Ali je dovolj podatkov na projektu z omenjene strani? graf? specifikacije? Komponente pa so:
http://www.lautsprechershop.de/pdf/ciare/ciare_hw250.pdf
http://www.electronicmegastore.it/public/57328333_HM380.pdf
http://www.lautsprechershop.de/pdf/ciare/ciare_ht262.pdf
Še ena slikica, počasi napredujemo:
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
submat50



Pridružen/-a: Tor Nov 2009 18:05
Prispevkov: 613
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 24, 2017 19:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lepo ti gre.

Za kretnico pa poizkusi dobit njeno električno shemo. Natanko HF300 ne nekaj na približno. Potem boš nabavil elemnte in jo zlotal ali pa ti bo kdo pomagal.

Varianta, da napraviš meritve, simuliraš in določiš elemente za kretnico pa ni tako enostavno. Ne vem, če ti bo kdo pripravljen to napravit (seveda nekdo ki ve kaj dela).

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Luchas



Pridružen/-a: Čet Nov 2015 15:23
Prispevkov: 22
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 24, 2017 21:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja ravno to iščem, na italjanskem forumu sem zasledil, da je taprava kretnica za ta sistem HF301, kar je čisto možno saj HF300 sem ugotovu da sploh ne obstaja kot zgleda gre za napako. Omenjena kretnica:
http://consumer.ciare.com/?crossover=hf301&lang=en
Gre to skupaj, majstri?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MrSllez



Pridružen/-a: Sre Jan 2017 18:54
Prispevkov: 6
Kraj: Mozirje

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 25, 2017 19:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot prvo naj povem, da škatle izgledajo izredno lepo narejene, mogoče bi se splačalo dodati še kakšno palico za notranje ojačanje drugače pa res pohvalno delo. Kot kandidata za enote bi ti predlagal SB Acoustics. Od njih sem nabavil enote za zadnja 2 projekta in je stvar za svojo ceno izredno kvalitetna, imaš pa dobavitelja tudi v Sloveniji in sicer Mars Audio.

Z budgetom do okoli 300 eur za komponente bi priporočal 2-sistemske, recimo kakšen 6.5 colski (16cm) nizko-srednjetonec in 1 colski (2.5cm) dome visokotonec. Prednarejenih generic kretnic ne uporabljaj, vse skupaj ti bo na koncu igralo za en drek. Po želji ti lahko pomagam z izbiro primernih enot za škatlo, ki jo trenutno imaš in ti skupaj spravim dizajn kretnice.

Da še odgovorim na vprašanje, kretnica, ki si jo linkal zgleda kot ena tistih generic osnovnih kretnic (niso prilagojene enotam in ohišju). Špilalo bi že ampak vprašanje je kako.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Luchas



Pridružen/-a: Čet Nov 2015 15:23
Prispevkov: 22
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 25, 2017 00:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdravo!
Počasi napredujem s Ciare projektom zanima me par zadev Smile

1. ali lahko zamenjam visokotonec Ciare HT262 s projekta -> http://www.lautsprechershop.de/pdf/ciare/ciare_ht262.pdf
za monacor DT-254 katerega že mam doma -> https://www.monacor.com/en-gb/monacor/products/components/speaker-technology/hi-fi-tweeters/dt-254/

2. za povezavo zvočnikov s kretnico bo dovolj kabel s presekom 1,25mm2 -> http://playroom.si/Kabli-vodniki-prevodniki/Zvocniski_kabli/QED-Performance-White-Micro-zvocniski-kabel

3. zvočniške kable morem zlotat na 4mm banane, s čim je najbolje to zlotat cin, srebro? in ali je smiselno se tega lotit sam brez profi izkušenj? kabli so CHORD Clearway, in original zlati konektorji

4. kaj priporočate lotanje ali nameščanje čevljičkov na kable za povezavo zvočnikov - kretnica?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 2 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe