Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

2(.1) sistem za domači kino
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Domači kino
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
H0m3b0Y



Pridružen/-a: Sre Okt 2015 22:39
Prispevkov: 14
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 14, 2015 23:30    Naslov sporočila: 2(.1) sistem za domači kino Odgovori s citatom

Pozdravljeni! Pri iskanju po forumu nisem imel veliko sreče, zato upam da mi bo kdo lahko priskočil na pomoč z nasveti.

Doma bi si rad uredil kvaliteten zvok k TVju. Velika večina uporabe bo za gledanje TVja (99% filmi iz HTPCja) in nekaj muzike (streamanje preko HTPCja, nobenih audiofilskih presežkov) pri nižjih glasnostih (vrstna hiša s sosedi, pa še majhen otrok spi v hiši). Trenutno imam samo TV (Panasonic P55VT60), vse kar se tiče zvoka bo potrebno dokupiti. Kratek povzetek mojih želja je:
Imeti 2.0 ali 2.1 zvocni sistem ki bo od sebe dal lep, razločen zvok pri nizki glasnosti. Rad bi čimvecji frekvencni razpon (sploh pri basih, ker tisto kar je vgrajeno v TV je zelo bogo kar se tiče nizkih frekvenc). Seveda mora zaropotati ko pade prstan v LOTR na tla, ampak rad bi pa razločno slišal tudi najtišje dialoge z dovolj razločnim zvokom (ne znam bolje opisat... upam da sem bil dovolj jasen). Tisti ".1" je tam zato, ker je prostor za glavna zvočnika dokaj omejen (nekje do širine ohišja 23cm), zato sklepam da bo za vsaj malo basov potreben subwoofer.
Načelno se nagibam k pasivnim zvočnikom, ki bi jih poganjal ojačevalec ali receiver; tukaj moram poudariti da nebi rad neke "centralne enote" za krmiljene vsega možnega, ampak bi najraje imel zvočni sistem, ki se priklopi na audio-out od TVja (sklepam da na optical out) in ki ima možnost nastavljanja glasnosti preko daljinca (v mojem primeru Logitechov Harmony remote).
Seveda je opcija tudi komplet "hišnega kina", ampak glede na vse kar sem do zdaj prebral bi se temu raje izognil (vključno s soundbari ipd.).
Velikost prostora, v katerem bojo zvočniki, je približno 5m x 4m (dnevna soba), s tem da je ena 5m stranica odprta v 5m x 6m prostor (jedilnica in kuhinja).
Cenovno bi rad prišel skozi čim ceneje (tako kot vsak), načelno pa gledam rang med 500-1000EUR za vse skupaj, raje bližje 500 kot 1000.

Glede na zgoraj napisano me zanima sledeče:
-Ali moram nujno kupiti receiver, ali bi za moje potrebe bil dovolj ojačevalec?
-Če izberem ojačevalec, kako se nanj poleg para zvočnikov priklopi subwoofer? (če ojačevalec nima izhoda za subwoofer; nekaj sem bral glede vezave ojačevalca na "high level signal" od wooferja, od tam pa naprej kabli v zvočnike... pa mi ni nič jasno kaj naj bi to sploh pomenilo)
-Kakšne zvočnike svetujete za zgoraj opisane potrebe? Po nekaj iskanja po internetu sem se zagledal v Wharfedale Diamond 10.1 oz. 10.2. Jih je že kdo poslušal, bi bili OK za moje potrebe? Obstajajo kakšni bookshelf zvočniki ki zmorejo dovolj nizke frekvence brez subwooferja (do širine 23cm). Prosim ne pozabit da gre za gledanje filmov, ne za audiofilske užitke.
-Kateri subwoofer bi bil OK za k takim zvočnikom? Vse kar preberem na internetu so firme za subwooferje ki obstajajo samo v ZDA (BIC, Dayton) oziroma v UK (BK), in katerih izdelke ni možno kupiti bližje nam. In pa da "bigger is better", ampak jaz ne rabim glasnosti, rabim dobro definiran zvok pri nizki glasnosti. Zelo fino bi bilo če je subwoofer wireless, da bi ga lahko brez signalnih kablov postavil v kot za kavč, drugače bo moral biti nekje na tleh poleg TVja. Raje boljši zvok kot wireless.
-In pa seveda kaj naj poganja vse te zvočnike? Ko sem gledal receiverje so vsi precej visoke škatle, jaz sem pa tudi tu omejen s prostorom na nekje do 12cm višine, kar omeji izbiro na slim line Marantze, nekaj Yamah in mislim da ima Pioneer model ali dva ki sta relativno nizka. Amapak ti receiverji imajo vsaj 5 HDMI vhodov, vsi so vsaj 5.1 ali še več surrounda, imajo smartphone appe za upravljane z njimi... skratka ogromno dodatne šare ki se meni ne zdi uporabna in za katero verjetno nekaj doplačaš pri nakupu. Po drugi strani pa ko gledam ojačevalce nima skoraj noben izhodov za subwoofer, so pa cenejši in večinoma dovolj nizki da pašejo v trenutno pohištvo ki je na voljo (12cm omejitev višine).
-Kaj točno se zgodi z zvokom če do TVja pripeljem 5.1 (ali 7.1 ali vse kar je več od 2.1) signal po HDMIju in ga od tam pošljem preko optičnega audio-out na stereo ojačevalec? Se signali "zlepijo" skupaj in ojačevalec pošilja vsoto levih kanalov na levi zvočnik in vsoto desnih kanalov na desnega? Kaj potem dobi subwoofer od signala?

Torej če povzamem: ozvočenje med 500 in 1000 EUR (raje manj kot več) za k TVju, kjer se večinoma gleda filme pri nizkih glasnostih. Želja je čimbolj razločen zvok v celotnem frekvenčnem območju (sploh pri basih). Upoštevati je treba prostorske omejitve (širina glavnih zvočnikov, višina receiverja/ojačevalca) in pa željo po wireless subwooferju.

Nakup lahko v domačih (vključno z avstrijsko mejo) fizičnih trgovinah ali preko interneta (najraje znotraj EU da ni carine in DDVja). Ubistvu je v igri vse kar obstaja na geizhals.eu in v bližnijh fizičnih trgovinah.

Vsaka informacija oz. predlog bo dobrodošel! Če slučajno pri nas obstaja kakšna trgovina, kjer bi so vzeli čas za vse razložiti in kjer bi imel možnost poslušati različne opcije bi pa seveda bilo vrhunsko, ampak jaz ne poznam nobene take trgovine pri nas Sad

Pa že vnaprej se opravičujem za (pre)dolg tekst. Embarassed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JJAB



Pridružen/-a: Sob Apr 2014 0:05
Prispevkov: 197
Kraj: Moon

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 15, 2015 00:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za HT po moje nujen globokotonec in zelo priporočljivo 5.1. Za 1000€ dobiš že dober celoten sistem.

Npr. http://www.harmankardon.co.uk/harman-kardon-product-detail_uk/hk-hkts-16.html + kakšen Denon za 400€.

To, da bi rad slišal najmanjše podrobnosti pri nizki glasnosti ... Question Filme je treba poslušat dosti naglas, če ne LFE kanal ne bo podal željene vibracijske komponente. Laughing Pa tudi drugih podrobnosti ne boš slišal. Recimo pri Hobbitu 1, ko škratje zaključijo napev v Bilbovi hiši, ne boš slišal prasketanja drv v kaminu in čričkov ob sceni z dimnikom, če ne boš imel primerne glasnosti.
http://www.hometheaterhifi.com/volume_7_2/feature-article-dialog-normalization-6-2000.html

Receiverji imajo funkcijo "Dynamic range compression" tihe ojačajo in glasne stišajo + lahko samo dialoge ojačaš, +dynamic EQ/Audssey ali kaj podobnega. Tega pri stereo ampu ne bo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 15, 2015 08:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za okoli 650€ imaš samostoječe zvočnike JBL Arena180 s spodobno resolucijo, ki ti omogoča slišati detajle tudi pri tihem poslušanju. Za skoraj 2x več denarja pa je pravi šampion Davis Dhavani.
Od malih škatel ti je siguren nakup Bowers&Wilkins 685S2, ki ima samo pikico manj resolucije od Arene. Dober je tudi Klipsch, ki je v področju troblje zelo resolutiven, da lahko slišiš detajle.

Seveda ti velika dinamika (razmerje med tihimi in glasnimi zvoki) pri tihem poslušanju skrije tihe pasaže, tako da kar poslušaj nasvet @jjab in si nabavi mašinco ki ima gumb za stiskanje dinamike.

Alternativa ti je lampaški ojačevalec male moči, ki tudi komprimira dinamiko, pa se to zazna kot uau povečanje moči. To slednje bi tudi priporočil zaradi tega, ker zvočniki z dobro resolucijo razkrijejo 'čričke' poceni tranzistorskih zvokov, tako da zvenijo veliko bolj naravno in polno od cenenih HT receiverjev.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
H0m3b0Y



Pridružen/-a: Sre Okt 2015 22:39
Prispevkov: 14
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 15, 2015 09:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za hiter odgovor.

Citiram:
Za HT po moje nujen globokotonec in zelo priporočljivo 5.1.
Za 5.1 pomojem ni primernega prostora, ker ne morem nikamor postaviti satelitov. Sploh me pa zvok, ki bi prihajal samo od zadaj ne zanima preveč, celoten film se odvija pred mano. Sem že gledal filme z surroundom, pa sem imel podoben občutek kot ko gledam 3D filme: zanimiva izkušnja, ampak na koncu samo moti gledanje filma. Ves čas sem gledal kje bojo napake v globini slike (in vedno so), oz. kdaj bo zvok malo sfalil lokacijo, itd.
Za igre nekako razumem surround kjer je fino imeti možnost na podlagi zvoka pogruntat če se kaj dogaja za tabo, za filme mi pa (še) ni jasno čemu bi ga kdo hotel imeti.
Res nebi šlo brez 5.1? Če je 5.1 nujen, je 7.1 še boljši? 9.2 pa vrhunski? Mene to preveč spominja na pixle na senzorjih fotoaparatov, kjer definitivno NE velja vedno da več=boljše.
Ali pa recimo raje takole: jaz bi raje začel z bolj kvalitetnim zvokom iz manjšega števila zvočnikov, in kasneje po potrebi dodal satelite, center, itd.

Citiram:
To, da bi rad slišal najmanjše podrobnosti pri nizki glasnosti ... Question
Točno to bi rad. Pri dobrih slušalkah je to zelo izrazito. Tudi pri nizkih glasnostih se sliši vse, do tazadnjega najtišjega inštrumenta, in to zelo razločno. Če je vredu posnetek se sliši tudi nenamerno drgnenje trzalice po strunah kitar ipd. Pri poceni slušalkah se pa sliši samo cviljenje in najglasnejše base, vse drugo pa pri nizkih glasnostih hitro izgine. Sklepal sem, da se isti princip nanaša na zvočnike in njihovo postavitev v prostoru...

Citiram:
Filme je treba poslušat dosti naglas, če ne LFE kanal ne bo podal željene vibracijske komponente.
Na žalost ne bo šlo, razen če bi hotel vsakih 15 minut hodit v otroško sobo in uspavat otroke. Pa še sosedi bi me zelo grdo gledali.

Citiram:
Receiverji imajo funkcijo "Dynamic range compression" tihe ojačajo in glasne stišajo + lahko samo dialoge ojačaš, +dynamic EQ/Audssey ali kaj podobnega. Tega pri stereo ampu ne bo.
Tole je pa super nasvet. Sem upal da je kdo že naredil kaj tekga, ampak nisem nikjer prebral da bi to že imeli. Pa zadeva deluje OK in dejansko prilagodi celoten spekter frekvenc glede glasnosti, ali naredi isto kot so prvi mp3 encoderji, ki so samo zabili vrhove in na koncu naredili neko povprečno žalost od glasbe?
Glede na to da zaradi prostora pridejo v poštev slim linije receiverjev, a je kaj razlike med Marantzom, Yamaho in Pioneerjem? Za vse tri po internetu pišejo da so OK znamke, da bi morale biti OK in kvalitetne za svojo ceno, itd.

Citiram:
http://www.hometheaterhifi.com/volume_7_2/feature-article-dialog-normalization-6-2000.html
Tukajle vidim da si predlagal celoten komplet zvočnikov, ki ga lahko potem priklopim na receiver. A je bolj smiselno kupovati zvočnike po kosih glede na namembnost, ali je bolje vzeti celoten komplet?
Jaz sem do zdaj gledal po kosih (dva bookshelva in en subwoofer), ker kompleti delujejo preveč... plastično, kitajsko. Če se motim pa seveda rpidejo v poštev tudi kompleti, sploh če za isto ceno dajo boljši zvok.

Pa prosim ne zamerit mojih odgovorov, niso mišljeni kot soljenje pameti, samo rahlo nerodno mi gre spraševanje pa mi dostikrat zamerijo... Embarassed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JJAB



Pridružen/-a: Sob Apr 2014 0:05
Prispevkov: 197
Kraj: Moon

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 15, 2015 10:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ni vprašanje kaj je bolj smiselno, vprašanje je koliko je budgeta.
In v rangu 500-1000€ je to to. 2.1 + kasneje še center in 2 surrounda bo vedno dražje kot komplet 5.1.

5.1 ali 2.1 je stvar okusa, jaz ne grem več nazaj na stereo (za filme).

Plastik fantastik kockice od surroundov imajo večinoma plastik fantastik zvok, so pa poceni. Če boš dal kakovostnejše (in večje) zvočnike za HT, bo tudi cena celotnega sistema *2 ali *3. Jaz imam sprednja dva + center kakovostna, surrounda in sub pa malo manj.

Obstajajo tudi dosti dražji (in zvočno boljši) kompleti, ki pa niso v okvirjih proračuna. Surroundi obstajajo tudi manjši in ravni, tako da se jih da monitrat kamorkoli (na strop, steno ali pa na stojala). http://www.superfi.co.uk/c-150-rearsurround-satellite-speakers.aspx

Bose ima razstavni salon pri Mercator centru Šiška, se da poslušat 3 njihove HT sisteme. Mislim da je najcenejši 1000€ brez receiverja. Verjetno bi se dalo tudi v kakšnem Bigbangu kaj slišat. Boš slišal, če ti zvok iz majhnih škatlic ugaja.

Če so stene pretanke, preostanejo samo slušalke.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NCC2000



Pridružen/-a: Čet Sep 2012 12:28
Prispevkov: 591
Kraj: Slovenia

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 15, 2015 10:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

H0m3b0Y je napisal/a:

Citiram:
To, da bi rad slišal najmanjše podrobnosti pri nizki glasnosti ... Question
Točno to bi rad. Pri dobrih slušalkah je to zelo izrazito. Tudi pri nizkih glasnostih se sliši vse, do tazadnjega najtišjega inštrumenta, in to zelo razločno. Če je vredu posnetek se sliši tudi nenamerno drgnenje trzalice po strunah kitar ipd. Pri poceni slušalkah se pa sliši samo cviljenje in najglasnejše base, vse drugo pa pri nizkih glasnostih hitro izgine. Sklepal sem, da se isti princip nanaša na zvočnike in njihovo postavitev v prostoru...



Glede na zapisana pričakovanja (sicer za nakup sound sistema nasploh) nujno pot pod noge in poslušat čimveč sistemov. Zgodba visoke resolucije na (sploh kvalitenih) slušalkah pri nizkih jahostih je pri prostorskem (sploh pa ne nearfield) sistemu hudo drugačna. V živo definirat, kaj je to za nekoga "nizka jakost" in poslušat. kaj in kako se pri taki jakosti sliši. Potem pa naprej.

Pa mogoče razmislek v smer, da bi izvor zvoka bil kar htpc, saj kanček boljše zvočne kartice s priloženim sofverom omogočajo morje HT dekoderjev in dsp nastavitev, tako da bi mogoče lahko odpadel HT receiver, višek denarja pa porabil za zvočniško/ojačevalni del sistema, ki bo v danem primeru verjetno največji izziv.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kraljmatjaz



Pridružen/-a: Čet Maj 2008 21:27
Prispevkov: 1026
Kraj: Gorica

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 15, 2015 10:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še moje mnenje. Če sestavljaš sistem za gledanje filmov in že imaš oz.boš kupil 5.1 receiver, potem obvezno potrebuješ CENTER kanal. Tudi če trenutno ne boš postavljal zadnjih zvočnikov, center je tisti, ki bistveno pripomore k povečanemu užitku pri gledanju filmov.
Ko si že omenil Wharfedale , poglejs si model Diamond 121 in center iz iste serije.
Če si imel pri gledanju filmov v surroundu slabo izkušnjo, potem je to bil slabo porihtan sistem. S surround zvočniki je tako kot s subom, ne smejo biti "slišni" kot samostojni zvočniki, pač pa kot dodatek k zvoku sistema, ki je slišen samo ko je treba, sicer je tako kot praviš, da samo poslušaš in cakaš, kdaj bo kaj ustrelilo za tvojim hrbtom...pa to je samo moje mnenje. Smile

Lp,
Miran
_________________
Chi suona, stona. Chi non suona, critica! (R.Muti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
sandi



Pridružen/-a: Sob Jan 2011 22:39
Prispevkov: 96
Kraj: celje

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 15, 2015 10:56    Naslov sporočila: zvočniki Odgovori s citatom

za poslušanje hišnega kina v sistemu 2.1 pa tudi v stereo tehniki je več kot zelo primeren tudi releativno poceni zvočnik BOSE 301!

S tehnologijo Direct/Reflecting ustvari realno prostornost, ki je običajni zvočniki ne dosegajo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi



Pridružen/-a: Sob Maj 2009 1:55
Prispevkov: 238
Kraj: črna

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 15, 2015 10:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede sistema za kino se ne bom spuscal, ker ne poznam, lahko ti pa napisem glede otrok (imam dva)- bolj v tisini spijo, bolj so obcutljivi. Jaz ze od rojstva poslusam normalno glasno in sta se navadila in spita kot topa.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
H0m3b0Y



Pridružen/-a: Sre Okt 2015 22:39
Prispevkov: 14
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 15, 2015 14:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
Glede na zapisana pričakovanja (sicer za nakup sound sistema nasploh) nujno pot pod noge in poslušat čimveč sistemov.
In tukaj pridemo do naslednjega problema: kje se da it pri nas (recimo za začetek ljubljana z okolico) poslušat različne zvočnike in pomožnosti še kombinacije z recieverji? Jaz bi zelo rad slišal zadeve preden jih kupim.
Ker večina trgovin te grdo gleda če bi rad testiral nekaj kar košta manj kot povprečen slovenski avto... Še za TV, ki je koštal 1.5kEUR so me grdo gledali ko sem rekel da bi rad na njem videl kaj drugega kot pa risanko z barvami in kontrastom nabitim do nebes.

Citiram:
Od malih škatel ti je siguren nakup Bowers&Wilkins 685S2, ki ima samo pikico manj resolucije od Arene. Dober je tudi Klipsch, ki je v področju troblje zelo resolutiven, da lahko slišiš detajle.
Sicer niso ravno najcenejša zadeva tele B&Wji, ampak so načelno še vedno v cenovnem rangu če začnem z receiverjem in samo dvema zvočnikoma, subwoofer pa ko bo še kaj več financ.
Omenjeni so bili še Klipsch, ki je mislim da mičekno cenejši od teh B&Wjev: katero serijo of Klipscha izbrati (govorimo o bookshelvih, do 23cm širine)?
In pa kako se B&W, Klipsch in Wharfedale primerjajo glede glasnosti, detajlov, itd?

Citiram:
To slednje bi tudi priporočil zaradi tega, ker zvočniki z dobro resolucijo razkrijejo 'čričke' poceni tranzistorskih zvokov, tako da zvenijo veliko bolj naravno in polno od cenenih HT receiverjev.
Še glede teh "čričkov": a je to nekaj kar se takoj sliši (če nisi popolnoma gluh) in je zelo moteče, ali je to nekaj kar slišiš šele ko n-tič poslušaš svoj najljubši komad na taki opremi, kjer je ta efekt bolj izrazit? Ali drugače: bi nekdo ki ne posluša glasbe in ne gleda filmov na zelo kvalitetnih zvočnikih sploh prepoznal tranzistorske motnje?

Glede na trenutno napisano se nagibam k receiverju (gledam Marantz NR1605; a lahko z njim kaj sfalim?), na katerega bi v začetku priklopil dva zvočnika + mogoče subwoofer (odvisno od trenutnih financ). Če prav razumem lahko kasneje dva zvočnika prestavim na kanale 4 in 5, za glavna dva si pa kupim kaj večjega (ko bodo prostor in finance to dopuščali), dodam center, itd.
Glede poti nadgradnje: je bolj smiselno najprej dokupit subwoofer, ali je center kanal res tako pomemben?
In pa kat točno se zgodi če receiver dobi 7.1 zvok, naj sta pa priklopljena dva zvočnika? Ali združi skupaj vse kanale in jih prerazporedi med dva zvočnika, ali dejansko zavrže preostalih 6 kanalov in pošilja naprej zvok samo od dveh ki sta aktivna?

Še to: Kakšne so življenske dobe zvočnikov in receiverja? Je o nekaj kar "dela" in jih bojo lahko z veseljem poslušali še moji otroci (ali pa da dela vsaj 10 let če lepo delaš z njimi), ali je to tudi postala "moderna roba" ki crkne 1 mesec po izteku garancije, ali se pa vsaj začne kvarit, delovat nezanesljivo, itd.?

Citiram:
Jaz ze od rojstva poslusam normalno glasno in sta se navadila in spita kot topa.
To mi je tudi mama svetovala in se poskušam tega držat, ampak recimo če gledam Inglorious Basterds so dialogi precej tihi, background muzika in efekti so pa glasni ko hudič. Tisti še mene dvignejo iz kavča (pa imam samo TV zvočnike) pa še mičkeno vse zahrešči, taki ostri zvoki pa zbudijo otroke... Enakomerna galama jih pa po mojih izkušnjah še bolj uspava kot tišina, tako da bi mogoče zadeva v povezavi z equilizerjem od receiverjev, kar je predlagal JJAB, dobro delovala.
A je kaj razlike med temi equalizerji različnih firm? Marantz ima Audyssey, Yamaha YPAO... je to na koncu vse eno in isto, ali je dejansko kaj razlike?

Citiram:
za poslušanje hišnega kina v sistemu 2.1 pa tudi v stereo tehniki je več kot zelo primeren tudi releativno poceni zvočnik BOSE 301!
BOSEta se pa poskušam izogibat zaradi tega, ker me še nič od njih ni prepričalo kar se tiče zvoka, pa še dragi so. Sem pri kolegih poslušal komplete zvočnikov, pa se mi je zvok zdel zelo plehek.
Edino en izdelek od njih mi je všeč, in sicer BOSE QuietComfort 15. Spet, zvok ki pride iz njih ni nekaj za prehavlit, ampak njihova funkcija noise cancelinga je pa vrhunska in brez njih me ne spravijo več na letalo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 15, 2015 15:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

... Še glede teh "čričkov": a je to nekaj kar se takoj sliši (če nisi popolnoma gluh) in je zelo moteče, ali je to nekaj kar slišiš šele ko n-tič poslušaš svoj najljubši komad na taki opremi, kjer je ta efekt bolj izrazit? Ali drugače: bi nekdo ki ne posluša glasbe in ne gleda filmov na zelo kvalitetnih zvočnikih sploh prepoznal tranzistorske motnje? ...
----------------------------------------------------------------------------------------
Glede poznavalcev ali nepoznavalcev ; v praksi ti že žena (pa ni poznavalka) reče - ugasni to s****e. Navdušenci (kao poznavalci) pa prebavijo svašta, samo da ropota. Tako to izgleda.

Še enkrat rezimiram: če uporabiš resolutivne zvočnike, potem to povleče za seboj tudi elektroniko. Sicer ti bo naprimer en Klipsch pilil ušesa. Pa je zelo ok, sem imel doma RF52 par mesecev to poletje.

Drugače pa ti priporočam več prakse - na terenu, po trgovinah. Imaš preveč vprašanj in deilem na vseh frontah. Itak smo tudi velikokrat vse to že obdelovali: pojdi prebrat po temah, so vsa naša mnenja že tam.

lp
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gwb



Pridružen/-a: Sob Mar 2009 9:15
Prispevkov: 506
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 15, 2015 15:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

[quote="H0m3b0Y"]
Citiram:


...

Še to: Kakšne so življenske dobe zvočnikov in receiverja? Je o nekaj kar "dela" in jih bojo lahko z veseljem poslušali še moji otroci (ali pa da dela vsaj 10 let če lepo delaš z njimi), ali je to tudi postala "moderna roba" ki crkne 1 mesec po izteku garancije, ali se pa vsaj začne kvarit, delovat nezanesljivo, itd.?

...



Zvočniki imajo ob normalni uporabi in če niso obrobe zv. enot iz kakšne gume, ki bi lahko preperela imajo zelo dolgo dobo (take obrobe so sicer danes precej redke, tudi če so, je servis mogoč in ne predrag). Tudi 50 in več let stari zvočniki še v uporabi niso nič nenavadnega...

AV receiverji so druga pesem - "miljon" stvari, ki lahko crkne in če/ko crknejo je servis ponavadi ne-ekonomičen (vsak serviser bo rekel, da bi že to, da sploh najde napako predolgo trajalo, potem je vprašanje ali se še dobijo nadomestni deli, itd.). Skratka - "potrošni material".
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
H0m3b0Y



Pridružen/-a: Sre Okt 2015 22:39
Prispevkov: 14
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 03, 2015 20:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, pa se zadeve pocasi premikajo naprej. Za poganjat zvocnike sem si omislil AV receiver, in sicer Marantzov NR1606 (iz DE sem dobil tako ugodno ponudbo da je nisem mogel zavrniti).

Naslednji v planu je par sprednjih zvocnikov. Do sedaj sem bil na enem poslusanju, kjer so mi predvajali glasbo na Q Acoustics serija 3000 (300EUR/par) in od Focala serija Aria 900 (800EUR/par), oboje bookshelf zvocniki. Jaz sem potihem upal da so moja usesa dovolj neuglasena da ne bom slisal razlike, ampak sem jo. In to ne majhno. Sicer ne vem ali je bila razlika vredna faktorja x2.5 v ceni, ampak zdej mi ne da miru da ce kupim (pre)poceni zvocnike, da bom ob vsakem poslusanju slabe volje ker bom vedel da ne slisim vsega kar bi lahko.

Glede na znesek ki sem ga dal za receiver se mi sedaj zdi neumno, da bi kupil zvocnike, ki bojo cenejsi in pri katerih jaz slsisim razliko v kvaliteti zvoka. Ce govorimo o cenovnem razredu in kvaliteti zvoka ki jo zmore Focalova Aria serija, kateri zvocniki spadajo v isti razred? Sklepam da so Wharfedale Diamond 10, Klipsch in podobni (s priblizno 1/2 cene) ze nizji razred od Arie? Katere serije zvocnikov se mi splaca slisati?
Pa ce ima kdo vec izkusenj z bookshelfi: so Aria res tako dobri za svojo ceno? (ali imam samo jaz tak obcutek ker se nisem slisal veliko zvocnikov?)

Pa se to moram povedat da so se mi po poslusanju mickeno spremenile prioritete. Na "ornk" zvocnikih je bilo tolk fino poslusat glasbo, da zdaj morata bit FL in FR dovolj dobra, da bom lahko v stereo nacinu poslusal glasbo. Soba za poslusanje je bila priblizno enako velika kot je moja dnevna soba, in zvok od Focalov se mi je zdel vrhunski. Cel prostor se mi je zdel prijetno napolnjen z zvokom, tweeter ni bil "tecen" ali "zadirljiv", vse je bilo lepo uravnotezeno... Je pa res da je bilo to prvic da sem v miru poslusal dobre zvocnike.
Po nakupu FR in FL je zdaj v planu se center (ko bodo spet finance), za njim pa pocasi se sateliti in sub (ceprav sem Focale cutil tudi v mogah in trebuhu pri rock glasbi, tako da mogoce sub niti ni tako zelo nujen; ali pa se ne vem kako fino je imet se subwoofer). Sem se vmes malo poucil o postavitvah satelitov, njihovem namenu, itd., in sem pogruntal da so bili vsi domaci surround sistemi, ki sem jih poslusal, narobe postavljeni (sateliti so bili usmerjeni direktno v usesa in dokaj glasni).
Tako da ste vsi, ki ste rekli da rabim dober center in vredu satelite, imeli povsem prav! Embarassed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NCC2000



Pridružen/-a: Čet Sep 2012 12:28
Prispevkov: 591
Kraj: Slovenia

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 03, 2015 23:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Si ta dva zvočnika poslušal na ojačevalniku, ki si ga sedaj kupil?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
H0m3b0Y



Pridružen/-a: Sre Okt 2015 22:39
Prispevkov: 14
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 04, 2015 08:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne, zvocnika sta bila priklopljena na enega od Marantzovih integriranih ojacevalcev, PM6005 ali pa PM7005. Je mozakar rekel da bo priklopil na cenejso komponento namesto na ojacevalec ki stane tolk kot avto, da bom verjel da je tak zvok zaradi zvocnikov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Domači kino Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe