Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Akustika - odboj od poševnih sten

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mišolin



Pridružen/-a: Sob Dec 2008 19:04
Prispevkov: 441
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 07, 2009 21:07    Naslov sporočila: Akustika - odboj od poševnih sten Odgovori s citatom

Spet je čas za eno začetniško vprašanje z moje strani. Smile Živim v mansardi, kar posledično pomeni, da imam poševen strop na obeh straneh prostora , kjer poslušam glasbo. Strop se spušča do ca. 60 cm nad tlemi. Zanima me, kako najdem mesto prvega odboja na tej poševni steni. Je to še vedno isto, kot če bi imel ravne stene - se pravi z zrcalom poiščem tweeterje? Ker je precejšnja razlika v položaju, če položim zrcalo vzporedno s steno/stropom ali pa če ga postavim ob steno tako, da je obrnjeno pravokotno na tla. In ne vem, katera varianta je prava. Upam, da sem razumljivo napisal. Confused
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ajka



Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Prispevkov: 3181
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 07, 2009 22:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

Vpadni kot in odboj sta enaka ... samo zrcalna slika ,če smatramo,da je površina ravna oziroma gladka...Torej ogledalo točno na steno;vzporedno !!!
_________________
~ ** ~
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: -
Orpheus999



Pridružen/-a: Pon Maj 2008 9:44
Prispevkov: 127
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 07, 2009 23:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se bojim da je odgovor malce bolj kompliciran kot tole..
Načeloma se da nekaj narediti z "ogledalom" ampak se
refleksije (tudi prve) v takem prostoru obnašajo precej drugače kot v pravokotni sobi. Ker ne poznam tvojega primera bolj specifično, je to žal edini odgovor, ki ti ga lahko ponudim na tej točki. LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ck



Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Prispevkov: 1604
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 08, 2009 23:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prve odboje najenostavneje najdemo z ogledalom. Potrebujemo samo pomoč druge osebe, ki bo premikala ogledalo po steni tako dolgo, dokler z mesta poslušanja ne bomo preko ogledala zagledali zvočnik. To velja za vse stene.

Prvi odboj se vedno enako obnaša, ne glede na to, ali je stena ravna, ali poševna. Pomebno je koliko je mesto prvega odboja oddaljeno od nas - torej koliko daljšo pot prepotuje zvok, ko od zvočnika preko prvega odboja pride do naših ušes. Naša ušesa so namreč občutljiva na časovni zamik tega odbitega zvoka napram direktnemu zvoku, za skoraj vse frekvence pa se spremeni tudi faza, kar vpliva na glasnost zvoka pri določenih frekvencah (nelinearnost).
Posebej bi tu bilo potrebno navesti, da prvi odboj ni samo od stranskih sten, temveč tudi od tal, stropa, stene za zvočniki (nižje frekvence) in stene za mestom poslušanja.

Poševne stene lahko pripomorejo k boljši akustiki, ker je v takih sobah manj stoječih valov.

Preden se lotiš dokončne akustične obdelave prvega odboja stranske stene preizkusi, ali postavitev absorberja oziroma difuzorja ravno na tem mestu sploh kaj doprinese k boljšemu zvoku. Če nekega izboljšanja ni, potem razmišljaj o drugi, boljši lokaciji.

Če boš prve odboje stranskih sten zelo zadušil, se ti lahko zelo zoža zvočni oder (širina odra, je najbolj odvisna od zvočnikov, mesta njihove postavitva, usmerjenosti zvočnika, oddaljenosti stene in mesta poslušanja. Na širino vplivata tudi kvaliteta izvora zvoka in ojačevalnika). Isto velja za višino in globino odra). Ozkega zvočnega odra si večina audiofilov ne želi.
_________________
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mišolin



Pridružen/-a: Sob Dec 2008 19:04
Prispevkov: 441
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 10, 2009 10:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala vsem za odgovore, ko bom imel kakšno minutko časa odveč bom prilepil gor skico prostora, da jasno, kako izgleda trenutna postavitev. Kaj dosti maneverskega prostora za premikanje zvočnikov nimam (okej kakih 15cm v vsako smer bi še pogojno šlo) bi pa rad še malce pridobil na tistem "tu je" občutku. A je stisnjena (trda) steklena volna kaj slabši absorber kot nestisnjena? Da ne bi ravno 10cm debele plošče pribijal na steno, če ni nujno potrebno. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ck



Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Prispevkov: 1604
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 10, 2009 13:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Trda kamena ali steklena volna bolje absorbira nižje tone kot mekha.

Zadeva pa ni tako preprosta, da bi lahko rekel npr.: vzel bom 5 cm trde namesto 10 mehke in dal na zid, ter s tem imel enako absorbcijo.

Če hočemo dobro absorbirati višje tone, zadostuje 5 cm mehke volne na zidu, če hočemo pa nizke vsaj malo absorbirati, pa mora biti 5 cm trda plošča vsaj 5 cm od stene (absorbira skoraj enako kot 10 cm trde plošča na zidu), za boljše rezultate pa nekih 15 - 20 cm.

Če v sobi nimaš še nobenega obsorberja, akustika pa je slaba, potem začni s postavljanjem absorberjev v kotih, šele nato na stranskih stenah.
_________________
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe