Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Metronom - 8inch SEAS FullRange driver
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
AndrejS



Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03
Prispevkov: 930
Kraj: Gorica

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 19, 2015 02:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zivjo,

Da, ta graf je vredu.
Merilna oprema ti vredu dela in rezultati so nekako pricakovani.

Splaca se ti malo probat ta orodja, da bos razumel iz kje pride kaksen artefakt in kako ga kontrolirat. Izbira materjalov, zic in kondenzatorjev je trenutno sekundarnega pomena in se ni treba z tem obremenjevati. Ce je konstrukcija v osnovi zgresena bo tezko delovalo.

Na linku za simulacijo lahko simuliras tudi full range. Klikni Alter TS in v okna prepisi paramtere driverja, dodaj volumen skatle in ostale podatke.Pazi na enote!

Iz te simulacije bi moral dobiti enak skok za 35Hz (30->65Hz) resonancne frekvence.
Zal nevem volumna tvojih zvocnikov.

Oblika zvocnika igra nekaj vloge, a vecinoma je volumen zraka v skatli (+ polnilo) tisto, kar deluje na membrano kot dusilec.

Generalno je tako, da ti polnilo efektivno poveca volumen skatle tudi do 15%. Zavisi koliko ga das noter in iz cesa je, ampak, z tem tudi spreminjas Q zvocnika! Idealno je, ce zadenes vrednost Q okrog 0.7. Naceloma se to ta izmeriti iz odziva na impulz (akusticno).

Ce prav razumem uporabljas na tvoji merilni opremi ~2ohm upor?

Glede na to, da se ukvarjas z FR ti kretnica ne pomaga kaj dosti. Edino kar lahko naredis je elektricna kompenzacija.
Jaz bi probal sledece. Za zacetek,tisto tuljavo in upor vrzi vn.
Zaporedno zvezi 7.125Ohm in 2.7uF (najbrz bos moral sestavit iz 2 kondicev). Ta sklop pa prikljuci med sponke driverja. Torej upor in kondenzator zaporedno in to dvoje vezano uzporedno z zvocnikom. S tem se bos resil impedancnega dviga na visokih frekvencah. Lahko izmeris za probo.

Za potamanit resonancni peak bos moral prvo malo eksperimentirat in se odlocit par stvari. Vezje za glajenje resonancnega vrha je zelo odvisno od volumna in dusenja skatle. Predlagam, da se malo spilas z paramteri na danem linku in opazujes Q, frekvencni odziv in group delay na nizkih frekvencah. Ko bos vec al manj zadovoljen, prenesi nastavitve na realni zvocnik in primerjaj.
V tvojem primeru sta to paramtera za volumen bas reflex cevi in kolicina polnila.

Izguba zaradi defrakcije ni tako pomembna. Res je, da se nizke frekvence sirijo omnipolarno a se tudi odbijajo od sten. Visje frekvenco imajo res da manjsi sevalni kot, a se tudi prej absorbirajo v pohistvu. Naceloma si zelis, da je emisija zvocnika po frekvecnem spektru linearna.

Nekako bos moral se akusticno pomeriti odziv. Najbrz imas kak mikrofon in programcek.


Ko imas nekaj kar ti je vsec, poslji spet isto meritev in ti izracunam se glajenje resonancnega vrha.

LP,
Andrej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
submat50



Pridružen/-a: Tor Nov 2009 18:05
Prispevkov: 613
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 25, 2015 09:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Med tem, ko nisem bil aktiven na tej temi, sem rezultate moje simulacije poslal Andreju. Za njegove komentarje se mu zahvaljujem.

Napravil sem tudi nekaj dodatnih simulacij in sicer:

1. Simuliral sem razliĆØne dolžine portov. Prva simulacija je za port dolžine 30mm (toliko dolg port ima sedaj izveden) in druga za port dolžine 50mm. Za primerjavo sem vzel diagram SPL (sound pressure level). Razliko se lepo vidi saj ima prva strm prenolom druga pa bolj razvleĆØen.


Port dolžine 30mm (Port30)


Port dolžine 50mm (Port50)

2. V drugi simulaciji sem simuliral koliĆØino polnila. V prvi simulaciji je koliĆØina polnila 228g v drugi pa 300g (pribižno toliko polnila imam v zvoĆØniku). Za primerjavo sem vzel AkustiĆØno impedanco ohiÅ”ja (Acoustic Impedance for the Enclosure). Tu se tudi vidi da sem ohiÅ”je uglasil na resonanĆØno frekvenco zvoĆØnika ā€“ 30Hz. Pri teh vredostih koliĆØina polnila ne igra neke pomembne spremembe. Tretji graf prikazuje ohiÅ”je brez polnila, kjer pa je spremeba lepo vidna.


KoliĆØina polnila 228g (Polnilo228)


KoliĆØina polnila 300g (Polnilo300)


Brez polnila (Polnilo0)

Å e enkrat je potrebo poudariti, da sem vzel tovarniÅ”ko izmerjene T&S parametre (bolje je, ĆØe jih izmeriÅ” sam) in da nisem simuliral spodnjega dela ohiÅ”je. Metronom se spodaj konĆØa tako, da jem 12cm od tal proti tlom obrnje port premera 5cm. Sigurno ima ta reÅ”itev tudi nek vpliv.

Na SEAS strani sem si tudi Å”e enkrat ogledal priporoĆØeno ohiÅ”je za ta zvoĆØnik. Njihov predlog je bass reflex ohiÅ”je.

http://www.seas.no/images/stories/prestige/pdfdatasheet/fa22rcz_appnote.pdf

SEAS za ta zvoĆØnik predlaga naslednjo kompezacijo:

0,82mH in 6,8ohm v paraleni vezavi za manj duŔenja in

1,5mH in 15ohm v paralelni vezavi za veĆØ duÅ”enja

Vezje je vezano zaporedno z zvoĆØnikom.

Jaz sem izvedel to reŔitev z elementi, ki jih imam in sicer sem vezal paralelno 1,2mH in 12ohm. Po mojem je bila to najboljŔa reŔitev, ki sem jo preizkusil do sedaj.

Sedaj bi rad izvedel Å”e meritve (opremo imam). Ne vam pa kam naj postavim mikrofon, potreboval bi malo pomoĆØi.

Lp matjaž
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
AndrejS



Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03
Prispevkov: 930
Kraj: Gorica

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 25, 2015 22:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zivjo Matjaz,


Kot sam opazas, ce nekoliko umiris rez na 45Hz, lahko malo podaljsas odziv do najnizjih frekvec. Pri daljsem portu imas na 20Hz skoraj 5dB vec, vprasanje pa, ce to sploh kaj doprinese. Kolicina polnila ima marginalen vpliv.

Glede meritev ti svetujem, da jih naredis na odprtem prostoru. Zaradi odbojev je dobro, da je zvocnik v vseh smereh odmaknjen 3m od odbojnih sten. To ti omogoca, da naredis direktno meriev preden se zvok odbije od kaksne stene. V prvem priblizku bo vredu, ce zvocnik posavis na vrtu na kaksno mizo.
Mikrofon se tipicno postavi na os zvocnika (driverja) na razdaljo 1m.

Jaz bi izmeril sledece: Impedanca z/brez kretnice, odziv na osi z/brez kretnice, Odziv izven osi (~30 stopinj) z/brez kretnice. Ter ponovil isto z daljsim port-om. Meritve delas na nizki jakosti in izpovprecis 3-4 meritve. Povprecenje meritve je potrebno, da izlocis neperiodicne signale iz okolice.

Rezultate lahko primerjas s simulacijo in bos lahko ocenil, koliko si znotraj izracunanega ter, ce so razlike izmerljive.
Se vedno me zanima impedancna krivulja, ko se odocis katero verzijo bos obdrzal.

Predlagam tudi, da robove zvoĆØnika zaobljis, sicer delujejo kot defraktorji za visoke frekvence in povzroĆØajo sekundarne emisije.

Pozdrav, Andrej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NLP



Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01
Prispevkov: 1035
Kraj: Drugje

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 25, 2015 22:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

AnehoiĆØna soba ali kot pravi Andrej vrt, polje... (semianehoiĆØni pogoji - tla so trda, pri anehoiĆØni so tla tudi absorptivna, pri meritvi lahko vidiÅ” oz. izloĆØiÅ” vpliv tal ampak na 1m od driverjev ne bi smelo na free field prostoru imeti nekega veĆØjega vidnega vpliva) ... kjer je ĆØim manj tudi okoljskega Å”uma.

"Zaokrivljanje" ohiÅ”ij - ja je res kar pravi Andrej ampak ĆØe ni miÅ”ljeno da bodo zvoĆØniki umeÅ”ĆØeni v hudo akustiĆØno tretirani posluÅ”alnici, nima praktiĆØnega smisla.
ƈe pa boÅ” zvoĆØnike nadalje razvijal za pro studie in dobre posluÅ”alnice potem pa ja.
AkustiĆØne meritve kjer so oĆØitno dokazane razlike med oblikami ohiÅ”ij so izvedeni v laboratorijsko strogo nadzorovanih anehoiĆØnih sobah (mrtva soba, nadzorovana vlaga in temperatura, el-mag. sevanja na min. itd.).
_________________
Nenad P.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
submat50



Pridružen/-a: Tor Nov 2009 18:05
Prispevkov: 613
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 26, 2015 09:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

AndrejS je napisal/a:

Se vedno me zanima impedancna krivulja, ko se odocis katero verzijo bos obdrzal.
Pozdrav, Andrej


Kaj misliŔ s tem predlogom ? Saj sta mi že prej predlagala, da napravim tudi to meritev.

OdloĆØil sem se za varianto s portom (50mm ali 30mm) in kompenzacijo, ki sem jo že opisal.

Meritve bom napravil v ponedeljek.

lp matjaž
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
AndrejS



Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03
Prispevkov: 930
Kraj: Gorica

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 26, 2015 10:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zivjo Matjaz,

Ko bos imel odlocitev katero verzijo bos obdrzal (dolzina porta), ti lahko iz impedancne krivulje zracunam elektricno kompenzacijo driverja. Tuljava in upor bosta ostala, le nekaj elementov se doda vzporedno z driverjem. Ojacevalniku olajsas delo, ker zvocnik vidi kot proporcionalno breme. A je to tvoja odlocitev in jo lahko naredis kadarkoli, tudi kasneje.

Andrej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
diyfreak



Pridružen/-a: Pon Okt 2011 23:29
Prispevkov: 489
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 27, 2015 09:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Matjaž preveĆØ kompliciraÅ” pri enostavnih reƦeh. Simulacije so seveda potrebne vendar detajli kot so dolžina rora 30 ali 50 mm, koliĆØina polnila ...pa je stvar fine
uglasitve in se dela v prostoru ker tam boÅ” tudi posluÅ”al - verjetno. Tudi meritve ne vem zakaj bi delal na vrtu, ĆØe pa tako ali tako lahko izloĆØiÅ” vpliv sobe z programom s katerim paĆØ izvajaÅ” fr. meritev Glihanje impedance je seveda nujno potrebno ĆØe boÅ” posluÅ”al na lampaÅ”u za tranzistorca pa to niti ni tako pomembno.
Kako bi se jaz lotil zadeve - kiÅ”te že imaÅ” torej vstavi port cca 50 mm,srednjo koliĆØino polnila, uporabi rcl filter ki ga priporoĆØa Seas in opravi fr. meritev na 1 meter in nato Å”e meritev na mestu posluÅ”anja. Potem boÅ” priÅ”el skoraj verjetno do ugotovitve da se te dve meritvi razlikujeta in tu se zaĆØne križ. Jaz zadnje ĆØase paĆØ vse meritve delam z vplivom sobe in na razdalji 2. metrov ter obvezno Å”e na mestu posluÅ”anja. izdelam probni kretnici za obe meritvi in nato posluÅ”am, posluÅ”am, spreminjam, spreminjam, merim, merim, posluÅ”am ...........
In ko prideÅ” do tega sa si reĆØeÅ” uh to pa Å”pila, potem lahko Å”e zaĆØneÅ” z kompliciranjem ter Å”e vstaviÅ” ĆØlen za glihanje impedance pa probaÅ” razliĆØne kondiĆØe, pa ožiĆØenje, pa priklope pa..........
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NLP



Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01
Prispevkov: 1035
Kraj: Drugje

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 27, 2015 09:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ƈe hoĆØe relativno merodajno meritev bo moral opraviti na free field prostoru, ĆØe pa hoĆØe uglasiti na svoj prostor - beri v bistvu "eq-jat" zvoĆØnik, potem pa tudi prav, saj jih ne bo tržil a zvoĆØna slika bo Å”e dodatno popaĆØena.
Pa tudi SW predikcija in realnost bi naj bila nekoliko drugaĆØna.
Poznam pa tudi nekatere high end proizvajalce ki izdelajuejo zvoĆØnike samo s SW predikcijo, brez resnih maritev, makar na "vrtu" in se v bistvu norĆØujejo iz strank.
_________________
Nenad P.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
diyfreak



Pridružen/-a: Pon Okt 2011 23:29
Prispevkov: 489
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 27, 2015 11:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Saj tudi vrhunske zvoĆØnike prostor uglaÅ”uje na sebe, potem se mi zdi bolj primerno da se zvoĆØniki uglasijo na prostor. Da pa je meritev iz gluhe sobe za sam zvoĆØnik najboljÅ”a pa itak vemo samo potem je paĆØ spet potrebno imeti tretirano posluÅ”alnico ne pa domaĆØo dnevno sobo, pa smo spet v zaĆØaranem krogu Confused
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NLP



Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01
Prispevkov: 1035
Kraj: Drugje

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 27, 2015 11:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ni glih logike to kar piŔeŔ oz. je v resnici obrnjena logika.
Kakorkoli bo se sam odloĆØil kako bo zadevo izpeljal.
_________________
Nenad P.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
diyfreak



Pridružen/-a: Pon Okt 2011 23:29
Prispevkov: 489
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 27, 2015 12:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja vidim mogoĆØe sem res malo ĆØudno napisal, hoĆØem povedat da bo tudi na vrhunske zvoĆØnike netretiran prostor slabo vplival in bo Å”morn. Je zdaj dovolj logiĆØno ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
submat50



Pridružen/-a: Tor Nov 2009 18:05
Prispevkov: 613
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 27, 2015 15:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

diyfreak je napisal/a:
Matjaž preveĆØ kompliciraÅ” pri enostavnih reƦeh. Simulacije so seveda potrebne vendar detajli kot so dolžina rora 30 ali 50 mm, koliĆØina polnila ...pa je stvar fine
uglasitve in se dela v prostoru ker tam boÅ” tudi posluÅ”al - verjetno. Tudi meritve ne vem zakaj bi delal na vrtu, ĆØe pa tako ali tako lahko izloĆØiÅ” vpliv sobe z programom s katerim paĆØ izvajaÅ” fr. meritev Glihanje impedance je seveda nujno potrebno ĆØe boÅ” posluÅ”al na lampaÅ”u za tranzistorca pa to niti ni tako pomembno.
Kako bi se jaz lotil zadeve - kiÅ”te že imaÅ” torej vstavi port cca 50 mm,srednjo koliĆØino polnila, uporabi rcl filter ki ga priporoĆØa Seas in opravi fr. meritev na 1 meter in nato Å”e meritev na mestu posluÅ”anja. Potem boÅ” priÅ”el skoraj verjetno do ugotovitve da se te dve meritvi razlikujeta in tu se zaĆØne križ. Jaz zadnje ĆØase paĆØ vse meritve delam z vplivom sobe in na razdalji 2. metrov ter obvezno Å”e na mestu posluÅ”anja. izdelam probni kretnici za obe meritvi in nato posluÅ”am, posluÅ”am, spreminjam, spreminjam, merim, merim, posluÅ”am ...........
In ko prideÅ” do tega sa si reĆØeÅ” uh to pa Å”pila, potem lahko Å”e zaĆØneÅ” z kompliciranjem ter Å”e vstaviÅ” ĆØlen za glihanje impedance pa probaÅ” razliĆØne kondiĆØe, pa ožiĆØenje, pa priklope pa..........



Sva si kar blizu po razmiÅ”ljanju. Na vrtu tudi iz praktiĆØnih razlogov ne morem napraviti meritev, ker enostavno ne morem tam postaviti vse potrebne opreme.

Glede impedanĆØne kompenzacije - mislim da je to Zobel kompenzacija - sem naÅ”el naslednji link, ki potrjuje tvoj predlog:

http://www.diyaudio.com/forums/full-range/200873-how-does-zobel-affect-full-range-fr.html

Izvedba meritev me zanima predvsem iz staliÅ”ĆØe ali se za takÅ”ne detalje v prostoru kot je moj, sploh lahko kaj pametnega dobi.

Poleg tega bi pa potreboval naslednjo pomoĆØ:

1. imam HW in SW s pomojo katerega izvedem meritev.
2. potem pa s SW nalhko napravim poprocesiranje "surove" meritve. To
naredim s drsniki katerega pomen pa ne razumem v celoti. ƈe bi mi
pomagali pri nastavljanju teh drsnikov bi zopet napravil korak naprej
pri mojem znanju.

Meritve pa ne vem ĆØe jih bom izvedel v ponedeljek, bo lepo vreme .....

lp matjaž
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
AndrejS



Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03
Prispevkov: 930
Kraj: Gorica

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 27, 2015 22:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

diyfreak je napisal/a:
Ja vidim mogoĆØe sem res malo ĆØudno napisal, hoĆØem povedat da bo tudi na vrhunske zvoĆØnike netretiran prostor slabo vplival in bo Å”morn. Je zdaj dovolj logiĆØno ?


Zivjo,

Prostor nima nikakrsnega vpilva na zvocnik, razen ce je zvocnik zunaj na dezju.
Zelis si imeti cim bolj linearen zvocnik in od tu naprej zacnes carat, ce si to mocno zelis.

Kolesa na avtu so lahko tudi kvadratna, ce je cesta dovolj unicena?

Najprej je potrebno izmeriti odziv za dve razlicni dolzini porta in ugotoviti, ce je to izmerljivo. Le tako lahko dolocis, koliko ima numericno modeliranje odziva sploh smisel. Predpogoj je, da je mikrofon sposoben pri tako nizkih frekvencah izmeriti pravilno.

Ko bo Matjaz izmeril, bomo debatirali naprej. Zobel popravek sem podal ze nekaj prispevkov nazaj.

LP, Andrej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
diyfreak



Pridružen/-a: Pon Okt 2011 23:29
Prispevkov: 489
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 27, 2015 23:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ToĆØno prostor res nima nikakrÅ”en vpliv na zvoĆØnik ima pa velik vpliv kako se bo ta zvoĆØnik sliÅ”al. In ja res ĆØe je cesta kot zobĆØenik se bo po njej lepÅ”e peljati z nazobĆØanimi kolesi. Sicer pa sploh ne vem kaj je spornega v mojem predlogu. Matjaž bi rad sestavil zvoĆØnik ki mu bo dobro igral v prostoru kakrÅ”nega paĆØ ima in ĆØe se kretnica oz. v njegovem primeru filter malce prilagodi napram prostoru v tem ne vidim niĆØ slabega. Raje imam tak zvoĆØnik kot pa ultra linearnega v gluhi sobi v dnevni sobi pa bo recimo srednjetonsko podroĆØje Å”trlelo za par db.
IzraĆØune delat za minimalno razliko uglaÅ”evanja kiÅ”te pa je v praksi nesmiselno za teoretike pa res mogoĆØe nujno potrebno. Fino uglaÅ”evanje br rora se vedno dela v prostoru na mestu posluÅ”anja in ne v gluhi sobi, pa Å”e nekaj kar mogoĆØe teoretiki ne vedo, tudi pozicijo br odprtine ali je ta spredaj ali zadaj ali levo - desno se doloĆØi v samem prostoru. Sem kar nekaj ĆØasa porabil za te eksperimente in tudi to je odvisno od sobe do sobe, torej nobenega univerzalnega recepta - verjetno pa v teoriji obstaja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ck



Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Prispevkov: 1605
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 28, 2015 08:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekateri se pri meritvah zvoĆØnikov poslužijo tudi meritve kratkega intervala pink noisa. To se lahko izvaja v vsakem prostoru. Meritev je ob primerni opremi zelo toĆØna od doloĆØene frekvence navzgor.
Meri se samo tako kratek ĆØas, da odbiti zvok, potem ko pride iz zvoĆØnike in se odbije od najbližje stene(tal, stropa, omare,..) Å”e ne pride do mikrofona. Na ta naĆØin se meri samo direkten zvok.

Taka meritev se lahko izvede povsod, problematiĆØna pa je za nižje frekvence, ker je meritve prej konec, kot pa zvoĆØnik odda cel interval.

Od katere frekvence navzdol je to problem je potrebno izraĆØunati za konkretno postavitev v konkretnem prostoru.

V nastavitvi zvoĆØnika na konkreten prostor pa seveda ni niĆØ narobe, saj je to boljÅ”e, kot pa posluÅ”ati manj linearen zvok. Konec koncev vedno iÅ”ĆØemo in praviloma kupimo zvoĆØnik, ki najbolj "ustreza" naÅ”emu prostoru (ob prestavljanu zvoĆØnika, mesta posluÅ”anja,...)

Dobra meritev je tudi ta, da v svojem prostoru pomeriÅ” "znan" zvoĆØnik - torej zvoĆØnik, ki je bil pomerjen v gluhi sobi (ter imaÅ” njegovo meritev) in potem ugotavljaÅ” razlike. Te razlike pomenijo doprinos sobe. Potem pa na popolnoma isto mesto postaviÅ” svoj zvoĆØnik in ponovno pomeriÅ”. Od meritve "odÅ”tejeÅ”" vpliv sobe in si dobil relativno natanĆØno meritev svojega zvoĆØnika.

Takih meritev se poslužujejo recenzenti pri najbolj priznanih HI FI revijah.

Manj natanĆØna meritev po spodnji varianti je, da vzameÅ” zvoĆØnik s poznanimi karakteristikami v +/- 3 db (Å”e bolje +/- 2 db) v doloĆØenem spektru in ga pomeriÅ” v svoji sobi,....
_________________
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe